Šikana před Arenbergem je jedinou zajímavou změnou na trati Paříž-Roubaix, jinak uvidíme už tradiční trasu, která začíná v Compiegne a po 260 kilometrech končí na velodromu v Roubaix. Pořadatelé si na závodníky připravili 29 dlážděných sektorů, rozdělených podle obtížnosti do pěti tříd, s celkovou délkou 55,7 km. Tři sektory jsou pětihvězdičkové: Arenberg, Mons-en-Pévéle a Carrefour de l'Arbre.

Velmi důležitý je už boj o dlouhý únik, který se v posledních letech dost protáhl. Na Roubaix je totiž možné vyhrát i z dlouhého úniku a mnoho jezdců s velkými ambicemi se bude chtít dostat do vedoucí skupiny, aby byli vpředu, když se začne útočit. Od Arenbergu se už závodí na plný plyn, loni byli favorité aktivní dokonce už před Arenbergem, nejtěžším sektorem celého závodu. 2400 metrů dlouhý úsek začíná 95 kilometrů před cílem, každý rok zde padá spousta závodníků, další spousta řeší defekty a pro některé jezdce zde závod úplně končí. Není to však rozhodující sektor v boji o vítězství, protože je příliš daleko před cílem. 

901b2.jpeg

Loni Wout van Aert se svým týmem Jumbo-Visma zaútočili už na sektoru před Arenbergem a vznikla skupina největších favoritů, ze které 52 km před cílem zaútočil Mathieu van der Poel. Na dalším pětihvězdičkovém sektoru Mons-en-Pévéle nastoupil podruhé a zkusil to i v malém stoupání hned za tímto náročným sektorem. Ale soupeře v čele s Van Aertem neutrhl. 

K tomu došlo až v posledním pětihvězdičkovém sektoru Carrefour de l'Arbre. 16,4 km před cílem neúmyslně shodil Johna Degenkolba a sám zavrávoral a zpomalil. Toho se pokusil využít Van Aert a zaútočil. Van der Poel se na něj dotáhl, předjel ho a pomohl mu také defekt, který Belgičana zdržel. Van Aert musel za kostkami měnit zadní kolo a Nizozemec byl definitivně pryč a dojel si pro své první vítězství na slavném velodromu. Philipsen si pohlídal útočícího Van Aerta a ve spurtu ho porazil. 

20230409PRX1089-A.S.O._Pauline_Ballet.jpg

Bez Van Aerta na startu bude průběh odlišný. Stejně jako ve Flandrech se všechna pozornost upíná na Van der Poela. Jenže zatímco na Kolem Flander měl vše zcela pod kontrolou, na Roubaix se dá mnohem více taktizovat a uspět mohou i outsideři, často zde někdo překvapí. Příkladů je spousta, v roce 2011 vyhrál z dlouhého úniku Johan Van Summeren, o pět let později Mathew Hayman, v roce 2018 skončil druhý Silvan Dillier a v roce 2021 Florian Vermeersch. 

Mokro a bláto můžou způsobit problémy 

Podle předpovědi počasí je možné, že bude v neděli pršet, což se naposledy stalo v podzimním ročníku v roce 2021. Přeháňky se očekávají i v posledních dnech před startem a pořadatelé se snaží dát dlážděné sektory do co nejlepší kondice, ale spousta kostek je pokryta blátem, na cestě jsou kaluže a sektory by mohly být velmi kluzké. Pokud budou pavé mokré, z Roubaix se stane ruská ruleta, kdy nebude možné předvídat vývoj závodu. 

Jak zastavit Alpecin? 

Van der Poel je největším favoritem v suchém i mokrém vydání Paříž-Roubaix, protože kromě mimořádné výkonnosti má také skvělou techniku jízdy a to se vždy hodí, zejména v zatáčkách na kostkách. Alpecin může dva lídry velmi šikovně využít, Van der Poel může útočit a Philipsen vše hlídat a chytat protiútoky soupeřů. Loni to fungovalo skvěle a klidně to letos může dopadnout stejně. 

20230409PRX1079-A.S.O._Pauline_Ballet-2.jpg

Philipsen je v životní formě, po vítězství na Sanremu má velké sebevědomí a před rokem ukázal, že rovinaté dlážděné sektory musí sedí. A také je odpočatý, vynechal Kolem Flander a před Roubaix roztočil nohy na Scheldeprijs, kde mu další vítězství uniklo jen těsně. 

Za dvojicí Alpecinu jsou už pouze outsideři, kteří vlastně mohou jen překvapit. Roubaix je pro spoustu závodníků vrcholem sezóny, žádný jiný závod jim nevyhovuje více a typickým příkladem je Nils Politt. Německý klasikář zde skončil druhý už v roce 2019 a letos je v silnější sestavě UAE Emirates opět dost úspěšný. Po druhém místě na Omloop Het Nieuwsblad uspěl i na velkých Flandrech, kde po odsunutí Michaela Matthewse obsadil třetí místo. Formu má tedy skvělou a profil Roubaix mu vyhovuje ještě mnohem víc. 

Politt, Küng a Pedersen ohrozí Van der Poela s Philipsenem

Tým UAE Emirates je letos výborný na všech typech závodů, ve Flandrech se ve skupině pronásledovatelů drželi hned čtyři jejich zástupci, takže Politt by měl mít vynikající týmovou podporu. Zvědaví jsme rozhodně i na mladičkého Antónia Morgada a výborného tempaře Mikkela Bjerga. 

Na své třetí místo z ročníku 2022 se pokusí navázat Stefan Küng. Švýcarský tempař a klasikář neměl na Kolem Flander štěstěnu na své straně a po pádu se už do boje o přední umístění nedostal. V závodech před Flandry ukázal dobrou formu a Roubaix mu vyhovuje ještě o trochu víc, takže je kandidátem na pódium, při dobré shodě okolností je možné i vítězství.

20230409PRX1082-A.S.O._Pauline_Ballet-3.jpg

Hodně štěstí bude potřebovat Mads Pedersen. Po pádu na Dwars door Vlaanderen nemohl podat maximální výkon na Kolem Flander, ale věří, že už na Roubaix bude stoprocentní. Jen musí udržet chladnou hlavu, protože většinou na velkých jednorázových závodech útočí z favoritů jako první, často předčasně. Viděli jsme to ve Flandrech, i loni na světovém šampionátu a dalších závodech. Také loni za to vzal už na Arenbergu. Lidl-Trek nemusí Pedersena používat příliš brzo, v sestavě je velmi silný Jonathan Milan a další kvalitní závodníci, mezi nimi také český mistr Mathias Vacek. Americká sestava by měla patřit k nejsilnějším v závodě a snad toho využije ve svůj prospěch. 

Visma-Lease a Bike jede bez Jorgensona, vrací se Laporte

Zranění a nemoci letos sužují tým Visma-Lease a Bike a smůla se nizozemského týmu drží i před Roubaix. Matteo Jorgenson se necítí zdravý a letošní ročník vynechá. Tým se teda spoléhá na Christopha Laporteho a Dylana van Baarleho. Oba by ve své nejlepší formě patřili k hlavním favoritům závodu, jenže Laporte odstonal několik posledních týdnů a Van Baarle byl také nemocný a nezdá se být připraven bojovat o vítězství. Jezdci ve žlutých dresech mohou jen překvapit, pódium se od nich nečeká, a to by jim mohlo psychicky pomoci. 

Širší okruh favoritů 

Specifický závod vyhovuje netypickým závodníkům, například John Degenkolb už není na většině závodů jezdcem, který by měl dělat výsledky, ale loni na Roubaix ožil a patřil k nejlepším. Držel se ve vedoucí skupině až do karambolu s Van der Poelem. Do cíle dojel na sedmém místě a pád obrečel. Letos to zkusí opět, jeho výsledky v předchozích závodech sice nebyly nic moc, ale snad se opět zmáčkne a zabojuje o pódium. 

20230409PRX1101-A.S.O._Pauline_Ballet-3.jpg

Mezi černé koně závodu patří Belgičan Laurenz Rex ze sestavy Intermarché-Wanty. Čtyřiadvacetiletý cyklista je se svými 193 centimetry jedním z těch, kterým kostky a silové pojetí cyklistiky dělají nejmenší problémy. Možná by se mohl zapojit do dlouhého úniku a udržet se v čelní skupině do závěrečných kilometrů. Soupeři si na něj určitě musí dát pozor. 

Podobně jako na Maxe Walscheida z Jayco AlUla, ten je také jedním ze specialistů na Roubaix, loni byl osmý a letos obsadil nadějné dvacáté místo na Kolem Flander. Formu má, motivaci také, když bude mít i štěstí, může skončit vysoko. 

Vysokých a silných tempařů je v pelotonu víc, podruhé si Roubaix vyzkouší Joshua Tarling z Ineos Grenadiers. Jeden z nejlepších časovkářů světa se ve svých dvaceti letech začíná prosazovat i na velkých klasikách a Roubaix by mu mělo vyhovovat nejvíc. Ineos nemá příliš silnou sestavu, takže Tarling bude mít volnost (Ineos později překvapivě nominoval Tomu Pidcocka, který spadl před startem Okolo Baskicka, jeho forma je neznámá, pozn. red.). 

Debut na Roubaix čeká Rileyho Sheehana, loňského vítěze Paříž-Tours. Třiadvacetiletý Američan zaujal třináctým místem na svých prvních Flandrech a je nepochybně velmi talentovaným klasikářem. Na svůj první monument se připravuje Belgičan Alex Segaert z Lotto Dstny, ale nedivili bychom se, kdyby se zapojil do boje o přední příčky (o vítězství však ne), stejně jako jeho týmový kolega Brent Van Moer.

Favorité 121. ročníku Paříž-Roubaix  

⭐⭐⭐⭐⭐ Mathieu van der Poel 

⭐⭐⭐⭐ Jasper Philipsen

⭐⭐⭐ Nils Politt, Stefan Küng

⭐⭐ Mads Pedersen, Laurenz Rex

⭐ John Degenkolb, Joshua Tarling, Max Walscheid, Jonathan Milan