Annemiek van Vleuten je sice nejlepší vrchařkou světa a dvojnásobnou mistryní světa v časovce, ale je také velmi úspěšnou klasikářkou. Nejlepší cyklistka současnosti loni vyhrála Strade Bianche, Lutych - Bastogne - Lutych a dojela druhá na Kolem Flander, Amstel Gold Race a Valonském šípu. Když na podzim přidala světový titul, bylo jasné, že je nejlepší na světě také v jednorázových závodech. 

"Mám klasiky opravdu ráda, závodí se na nich aktivně a jsou vždy těžké. Většinou se do tempa dostávám pomalu, ale tentokrát chci být připravena na Omloop a udržet formu i dále, takže se těším," říká Annemiek van Vleuten o startu sezóny. 

"Jsou to všechno závody, které mi sedí. Nemám ráda počasí, které na nich většinou je, ale dokážu se s tím srovnat. Nezávodím moc, ale závody, kterých zúčastním, chci vyhrát. Loni jsem byla několikrát blízko vítězství, takže se nemůžu dočkat dalších soubojů. Když dojedete druhá, máte docela dobrou šanci příště vyhrát."

Pro Nizozemku začíná první sezóna v dresu mistryně světa. Dlouhá léta o něj usilovala a nyní ho ve 37 letech může konečně vozit. "Pokud v něm vyhraju, bude to výjimečné. Ale vítězství je vždy velká věc, ať už máte tento dres, nebo ne."

Annemiek van Vleuten se v posledních letech stala špičkovou vrchařkou, což jí pomáhá k vítězství na Giro Rosa, ale už v roce 2011 slavila vítězství na Kolem Flander, možná nejprestižnější ženské klasice. Loni dojela na druhém místě za Martou Bastianelli a Ronde je významným cílem i v letošní sezóně. "Trať znám velmi dobře. Tyto klasiky jsou pro mě důležité, protože jsou blízko mého domova a moje máma tam bude a také moji belgičtí fanoušci. Vždy je hezké závodit nedaleko své země a navíc lidé můžou závody sledovat i v televizi. Jsou to velké závody, takže se těším na start sezóny."

Jako jediná žena ze sestavy Mitchelton - Scott se zúčastnila tréninkových kempů s muži. Dlouhé trénnky v kopcích většinou nebyly nijak snadné, ale pro Van Vleuten jsou důležité, protože tím získává výhodu nad ostatními ženami. Sama se také několikrát vydala na vysokohorské soustředění do Kolumbie.

"Když si vzpomenu na loňskou zimní přípravu, kdy jsem se vracela po zranění a nebylo to nic moc a stejně jsem měla dobré jaro, tak mám hodně sebevědomí před letošní sezónou," připomíná rodačka z Vleutenu komplikovaný konec roku 2018 a začátek roku 2019 způsobený zraněním z Mistrovství světa v Innsbrucku. "Letošní zimní příprava byla nejlepší za posledních šest let. Vše proběhlo bez problému," děsí své soupeřky nejlepší cyklistka loňské sezóny.

Klasikářský program Annemiek van Vleuten
Omloop Het Nieuwsblad - 29. února

Strade Bianche - 7. března
Dwars door Vlaanderen - 1. dubna

Ronde van Vlaanderen - 5. dubna
Amstel Gold Race - 19. dubna
Flèche Wallonne - 22. dubna
Liège-Bastogne-Liège - 26. dubna