Mistr světa zahájil letošní sezónu už na Vuelta a San Juan v Argentině a nebyl se svým výsledkem moc spokojený. V rozhodující etapě s dojezdem na Alto Colorado sice útočil, ale v závěru bylo několik soupeřů lepších a Evenepoel obsadil sedmé místo v konečném pořadí. Před startem UAE Tour říká, že jeho forma je nyní na 90 procentech maxima: „Možná se podceňuji, ale vím, že mě čeká ještě spousta práce. Přesto nemůžete srovnávat mou formu z Argentiny s tou, kterou mám teď. Tvrdě jsem trénoval. Letos jsem nevynechal žádný trénink. Minulý týden ve Španělsku pět dní pršelo a já trénoval pokaždé pět, šest hodin.“

Absolvoval jsem dlouhé intenzivní tréninky, které jsem prokládal ještě delšími pomalými tréninky, abych si rozšířil vytrvalost. Rozhodně jsem ale také trénoval intenzitě, vysvětluje Evenepoel v rozhovoru pro Het Nieuwsblad. Příliš velké ambice před UAE Tour nemá, necílí přímo na celkové vítězství: „Jako tým chceme vyhrát etapu, ať už s Timem Merlierem, nebo se mnou. Doufám, že s tím spojíme i dobrý výsledek v celkovém pořadí. To pravděpodobně znamená aspoň pódium. „To je myslím dosažitelné. Realisticky ambiciózní, dovolím si to takhle říct. Jsem zvědavý, jestli budu konkurovat klukům, jako je Adam Yates, kteří už jsou blízko špičkové formě.

Právě Adam Yates je lídrem favorizovaného celku UAE Emirates. Domácí sestava vyhrála poslední dva ročníky díky Tadeji Pogačarovi, ten však letos chybí. „Když vidím, jak jezdí na Ruta del Sol, možná je jen dobře, že tu není, říká Evenepoel s úsměvem. „Být tu s Tadejem by bylo fajn, ale to, že tu není, neznamená, že je najednou snazší vyhrát. S Vinem a Yatesem mají pořád dva velmi silné jezdce.

Hodně očekává především od Yatese, který UAE Tour vyhrál už v roce 2020. „Říkal mi, že strávil skoro dva měsíce na Sierra Nevadě. Od tam se vždycky vrátí nabušený. Bude záležet na tom, jestli mu to hned půjde, ale většinou mu to na UAE Tour vychází. Každopádně je to člověk, kterého budu sledovat nejvíc. Třeba se ho v kopci udržím a porazím ho ve sprintu. UAE Emirates je tu nejsilnějším týmem. Pokusíme se něco na ně získat už v úterní týmové časovce, ale nebude to snadné.