Astana - Premier Tech patří k nejúspěšnějším týmům v celkovém pořadí závodů Grand Tours. Alexander Vinokurov vždy dokázal poskládat sestavu, která sahala po celkových vítězstvích. V minulosti za Astanu vítězili Alberto Contador, Vincenzo Nibali a Fabio Aru.

Jenže po odchodu Miguela Ángela Lópeze do Movistaru už Kazaši nemají lídra na Tour de France. Aleksandr Vlasov byl lídrem na Giro d'Italia a uspěl, ale jet hned na Tour de France nemůže. Navíc Vinokurov už potvrdil, že po letošní sezóně Vlasov odejde také. Měl by posílit BORA - hansgrohe.

A aby změn nebylo málo, propuštěn byl i sám Alexander Vinokurov. Ve středu skončil ve funkci sportovního manažera a jeho agendu převzali Giuseppe Martinelli a Steve Bauer. Vinokurov stál u zrodu týmu, dlouhá léta byl ředitelem, ale jeho vliv postupně slábl, stejně jako rozpočet Astany. Tým tím přichází o svou nejznámnější, ačkoliv kontroverzní tvář.

Na Tour se jezdci v typicky modrých dresech zaměří na jednotlivé etapy. A to včetně Jakoba Fuglsanga. Zkušený Dán už vzdal svou snahu uspět v celkovém pořadí a radši se soustředí na Olympijské hry. V Tokiu chce být v nejlepší kondici a Tour se zda být dobrá cesta. Zejména, pokud na této cestě vyhraje třeba jednu horskou etapu.

"Naším cílem jsou etapy. Bereme do Francie silný a ambiciózní tým s vítězi etap na Tour Alexejem Lucenkem, Ionem Izagirrem a Omarem Frailem, novým španělským mistrem. Dále jede dvojnásobný vítěz monumentálních klasik Jakob Fuglsang, vítěz etapy na Kolem Baskicka Alex Aranburu, kterého čeká debut na Tour de France společně se Stefanem de Bodem. A nakonec jedou také specialisté na úniky Hugo Houle a Dmitrij Gruzděv," říká Dmitrij Fofonov, performance manažer týmu Astana - Premier Tech.

"Je to všestranná sestava, která se bude snažit využít svobody v boji o etapy. Vyhrát etapu na Grand Tour není snadné, ale věřím, že budeme úspěšní stejně jako loni a budeme vidět," dodává Fofonov.

Loni vyhrál Alexej Lucenko náročnou 6. etapu v kopcích s cílem na vrcholu Mont Aigoual. Letos má stejný cíl: "Bylo by skvělé vítězství zopakovat. Cítím se dobře a po vítězství v etapě na Critérium du Dauphiné si dost věřím. Chci se na konci Tour de France dostat do nejlepší formy kvůli Olympijským hrám.

Stejný cíl má Jakob Fuglsang: "Cítím se opravdu dobře, ale budu na Tour ladit formu pro Olympijské hry, takže na celkové pořadí nepojedu. Budu to brát den za dnem, protože na Grand Tour je každá etapa důležitá, i ty nejlehčí etapy mohou rozhodnout. Je to nepředvídatelné. Některé dny se budu snažit vyhrát etapu a v jiných etapách pojedu v klidu a nebudu se nikam tlačit, abych ušetřil síly do Tokia."

Pro dlouhé úniky v těžkém terénu jsou jako stvořeni Baskové Omar Fraile a Ion Izagirre. Oba už etapu na Tour de France vyhráli a oba si to chtějí zopakovat. "Po zisku titulu mistra Španělska se na Tour hodně těším. Svoje poslední vítězství jsem získal na Tour 2018, takže titul mi dodal hodně sebevědomí. Vyhrát etapu v dresu mistra by bylo třešničkou na dortu, ale uvidíme," říká Fraile, který na domácím mistrovství rozjížděl spurt do kopce pro Alexe Aranburua tak rychle, že sám zvítězil.

Izagirre loni na Tour spadl a musel vzdát, proto touží po návratu: "Mám tu nedokončenou práci. Těším se hlavně na časovky. Letos máme silný tým a žádné naděje pro celkové pořadí, takže uspět může kdokoliv. Rád bych přidal další vítězství."