Celek Alexandra Vinokurova má za sebou neuspokojivou sezónu 2021 a velmi náročné přestupové období, během kterého tým opustilo 16 závodníků a 14 nových přišlo. Ale ne všichni jsou úplnými nováčky, Miguel Angel Lopez a především Vincenzo Nibali slavili v dresu Astany své největší úspěchy. Zkušený Ital a kolumbijský vrchař budou lídry týmu pro etapové závody. Lopez je jedničkou pro Grand Tours, Nibali navíc chce objet všechny monumentální klasiky. 

Lopez a Nibali nejsou jedinými navrátilci. Nakrátko se s týmem, který založil a dlouhodobě vede, rozloučil i Alexander Vinokurov. Nejlepší kazašský cyklista historie byl sesazen z pozici ředitele kvůli neshodám se sponzorem Premier Tech. Vinokurov si nakonec svůj vliv udržel, vrátil se do čela týmu a Premier Tech rozvázal spolupráci. A zpět je také hlavní sportovní ředitel, Kazach Alexander Šefer, který strávil letošní sezónu v Gazprom - RusVelo. Také Šefer byl pro Premier Tech nežádoucí, ale Vinokurov na něj spoléhá a povolal ho zpět.

"Návrat Alexandra Šefera posílí naši skupinu sportovních ředitelů, ale posílili jsme i na dalších pozicích uvnitř týmu. Jsem přesvědčený, že tým, který jsme dnes v Nur-Sultanu představili, v předvečer třicátého výročí samostatnosti naší země, bude v nové sezóně úspěšný. A získáme spoustu vítězství pod novým názvem Astana Qazaqstan," říká Alexander Vinokurov. 

Lídry týmu budou Alexej Lucenko, Vincenzo Nibali, Miguel Angel Lopez a Gianni Moscon. Lucenko letos zaujal sedmým místem v celkovém pořadí Tour de France, ale vítězství slavil pouze dvě, nejdříve byl nejlepší v časovce Critérium du Dauphiné a na podzim vyhrál italskou klasiku Coppa Agostoni. Celkově vzato tým letos moc nezářil, 13 vítězství není pro tak ambiciózní sestavu dost. Proto se Vinokurov snažil posilovat na všech frontách.

"Navzdory složitému přestupovému období se nám podařilo dát dohromady silný a ambiciózní tým. Některé lídry jsme ztratili, ale získali jsme jiné špičkové závodníky. Máme novou tvář, ale zůstáváme stejnou Astanou. Návrat Vincenza Nibaliho, Miguela Angela Lopeze a Andreje Zejce nám dodává stabilitu a sebevědomí. Gianni Moscon, Joe Dombrowski, David de la Cruz, Valerio Conti a další noví kluci nám pomohou rozšířit naše možnosti a cíle. Alexej Lucenko je samozřejmě tváří našeho týmu, pevným základem," dodává Vinokurov.      

Astana Qazaqstan 2022:

Leonardo Basso (Itálie)

Samuele Battistella (Itálie)

Manuele Boaro (Itálie)

Gleb Brusenskij (Kazachstán)

Valerio Conti (Itálie)

Stefan De Bod (JAR)

David de la Cruz (Španělsko)

Joe Dombrowski (USA)

Jevgenij Fedorov (Kazachstán)

Fabio Felline (Itálie)

Michele Gazzoli (Itálie)

Jevgenij Gidič (Kazachstán)

Dmitrij Gruzděv (Kazachstán)

Sebastian Henao (Kolumbie)

Miguel Angel Lopez (Kolumbie)

Alexej Lucenko (Kazachstán)

Davide Martinelli (Itálie)

Gianni Moscon (Itálie)

Jurij Natarov (Kazachstán)

Antonio Nibali (Itálie)

Vincenzo Nibali (Itálie)

Nurbergen Nurlychasym (Kazachstán)

Vadim Pronskij (Kazachstán)

Alexandr Rjabušenko (Bělorusko)

Javier Romo (Španělsko)

Harold Tejada (Kolumbie)

Simone Velasco (Itálie)

Arťom Zacharov (Kazachstán)

Andrej Zejc (Kazachstán)

Sportovní ředitelé: 

Alexander Šefer (Kazachstán)

Giuseppe Martinelli (Itálie)

Dmitrij Fofonov (Kazachstán)

Bruno Cenghialta (Itálie)

Sergej Jakovlev (Kazachstán)

Stefano Zanini (Itálie)

Mario Manzoni (Itálie)