Tým Deceuninck - Quick-Step měl celý závod Omloop Het Nieuwsblad pod kontrolou, ačkoliv nakonec vyšel až záložní plán, protože sólový únik Juliana Alaphilippa k úspěchu nevedl. Mistr světa se v závěru závodu změnil na domestika a odevzdal všechny své zbylé síly pro dobro Davide Balleriniho a týmu Deceuninck - Quick-Step. Bohužel u toho už nebyl Zdeněk Štybar, který spadl a jen ztěžka se zvedl ze silnice. 

Deceuninck - Quick-Step pracoval na čele pelotonu nejdéle, stahoval únik a připravoval pozici Julianu Alaphilippovi pro rozhodující chvíle. 43 kilometry před cílem se v hellingu Molenberg hlavní pole rozdělilo. Zdeněk Štybar najel jako první do tohoto dlážděného stoupání s Alaphilippem za sebou. Útok vyprovokoval Matteo Trentin (UAE Emirates), ale Deceuninck měl ve skupině uprchlíků tři jezdce, Alaphilippa, Štybara a Davide Balleriniho. nechyběly ani další hvězdy klasik, například Greg Van Avermaet (AG2R Citroen) a Sep Vanmarcke (ISN) a dále Olav Kooij (Jumbo - Visma), Michael Gogl (Qhubeka Assos), Johan Jacobs (Movistar), Christophe Laporte (Cofidis), Arjen Livyns (Bingoal), Matis Louvel (Arkéa - Samsic) a později si skupinu dojeli Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) a Kévin Geniets (Groupama - FDJ). 

Naprosto zaváhali jezdci Trek - Segafredo, kteří ve skupině neměli nikoho, stejně jako tým DSM a chyběli i závodníci Lotto Soudal. Jenže čelní skupina pohromadě moc dlouho nevydržela. Ve stoupání Berendries, 32 kilometry před cílem, se zvedl a všem ujel Julian Alaphilippe. Nikdo nedokázal reagovat, mistr světa byl v tu chvíli až příliš silný. O protiútok se pokusil Pidcock, ale neúspěšně a byl ostatními dostižen. Jenže Alaphilippe použil až příliš mnoho sil v osamoceném boji se dvěma skupinami nedaleko za sebou.

Francouzskému klasikáři docházely síly a naopak přicházely křeče. Deceuninck byl najednou oslabený, protože po kontaktu s Ballerinim se k zemi zřítil Zdeněk Štybar. Alaphilippe byl dostižen ještě před předposledním hellingem Muur-Kapelmuur v Geraardsbergenu. Alaphilippa zde nedojela jen skupina pronásledovatelů, ale také nevelký balík. Ve stoupání ke kapli zaútočil Gianni Moscon (Ineos Grenadiers) a vypracoval si malý náskok. Alaphilippe zaujal pozici na čele pelotonu a protože slabý den měl také Kasper Asgreen a stíhačkou po pádu se vyčerpal Yves Lampaert, bylo jasné, že belgická sestava vsadí na Ballerniho v hromadném dojezdu.   

Moscon byl dostižen a vrcholu posledního hellingu Bosberg. A nikdo další se překvapivě už o nic nepokusil. V hlavním poli se drželo přes padesát závodníků a hned několik sprinterů. Hromadný dojezd byl pravděpodobný, především si ho přál dominantní Deceuninck. A mezi velké favority patřil i Alexander Kristoff (UAE Emirates). Jenže Nor 1,5 kilometru před cílem zavadil o závodníka před sebou a zničil si přední kolo. Rozčilený se musel smířit s neúspěchem. Došlo také k pádu několika jezdců. 

V první skupině bylo hned několik velmi rychlých jezdců, například Laporte, dále Bryan Coquard (BB Hotels), Iván García Cortina (Movistar) a další, ale nikdo se ani nepokusil vmísit mezi závodníky Deceuninck - Quick-Step, ti jako první najížděli do posledních dvou zatáček a připravili Ballerinimu pozici, s jakou nebylo možné prohrát. Florian Sénéchal rozjel italskému závodníkovi spurt a nebylo co řešit, Ballerini zvítězil s velkým náskokem před teprve jedenadvacetiletým Jakem Stewartem. Třetí dojel zkušený Sep Vanmarcke a dokázal, že ještě není na odpis. Čtvrtý skončil také zkušený Heinrich Haussler (Bahrain Victorious) a pátý veterán Philippe Gilbert (Lotto Soudal). 

Zdeněk Štybar nakonec do cíle dorazil se ztrátou 4:26 na 125. místě.