Horská 14. etapa z Don Benita na vrchol kopce Pico Villuercas měřila 166 kilometrů a na trase byly tři vrchařské prémie. Ty zajímaly Romaina Bardeta (DSM), který byl jedním z jezdců v 18členném úniku. Kromě něj se do skupiny dostali Clément Champoussin, Nicolas Prodhomme (AG2R Citroen), Jay Vine (Alpecin - Fenix), Jan Tratnik (Bahrain Victorious), Daniel Navarro (Burgos - BH), Aritz Bagues (Caja Rural - Seguros RGA), Jesus Herrada (Cofidis), Jens Keukeleire (EF Nippo), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel Euskadi), Arnaud Démare, Kevin Geniets (Groupama - FDJ), Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), Sep Vanmarcke (ISN), Matthew Holmes (Lotto Soudal), Andrej Zejc (BikeExchange), Dylan Sunderland (Qhubeka NextHash) a Ryan Gibbons (UAE Emirates). 

Bardet zvítězil na první vrchařské prémii Puerto Berzocana a získal 3 body. Mnohem náročnější bylo druhé stoupání Collado de Ballesteros (2,9 km, 13,5 %). I zde byl první Bardet a dostal se ve virtuálním pořadí na čelo vrchařské soutěže před Damiana Carusa (Bahrain Victorious). 

V dlouhém sjezdu z Collado de Ballesteros se v první skupině začalo závodit. Hodně jezdců se snažilo ujet favorizovanému Bardetovi. Jay Vine tvrdě upadl při přebírání bidonu z auta, ale dokázal se zvednout a vrátit do čelní skupiny. Mezitím unikli Prodhomme, Vanmarcke a Navarro. Jenže v jedné ze zatáček ve sjezdu smetl Dani Navarro Sepa Vanmarckeho ze silnice a Prodhomme zůstal na čele sám. 

Prodhomme zahájil cílový výjezd dlouhý 14 kilometrů jako vedoucí závodník. Za ním se však chystali další jezdci k útokům. Pomalu se k mladému Francouzovi přibližoval Andrej Zejc. Ale rozhodující byl až nástup Romaina Bardeta 7 kilometrů před cílem. Bardet dojel Zejce a Prodhommea a okmažitě jim unikl. 

Pomalu navyšoval náskok na čele závodu, za ním se vytvořila dvojice pronásledovatelů, složená z potlučeného Jaye Vinea a Jesuse Herrady. Vine a Herrada ale na Bardeta neměli a Francouz dojel s náskokem 44 sekund. Herrada dojel druhý a Vine třetí. 

López útočil v pelotonu

V hlavní skupině se většinu etapy nedělo vůbec nic. Favorité nechali uprchlíkům spoustu času a v klidu vyjeli první dvě vrchařské prémie i většinu cílového stoupání. 6,5 kilometru před cílem se o útok pokusil Guillaume Martin (Cofidis). Chtěl ujet Oddu Christianovi Eikingovi (Intermarché - Wanty - Gobert), ale dlouho nevydržel a vrátil se zpět. 

2,7 kilometru před cílem zaútočil Miguel Ángel López (Movistar). Jumbo - Visma to z klidu nevyvedlo. Steven Kruijswijk a Sepp Kuss udrželi Kolumbijce na dostřel a Primož Roglič v posledních stovkách metrů zrychlil a na Lópeze ztratil pouze 4 sekundy. Společně s Rogličem projeli cílem Enric Mas (Movistar), Egan Bernal (Ineos Grenadiers) a Jack Haig (Bahrain Victorious). Adam Yates (Ineos Grenadiers) zaostal o 12 sekund. 

Odd Christian Eiking ztratil 20 sekund a bez problému udržel trikot vedoucího závodníka. Před Martinem vede o 54 sekundy. Roglič ztrácí 1:36, Mas 2:11 a López 3:04. Ve vrchařské soutěži je první Romain Bardet s 50 body na kontě, Caruso ztrácí 19 bodů.