B&B Hotels - Vital Concept získal od příští sezóny nového hlavního sponzora. Řetězec hotelů B&B Hotels působí ve Francii, Německu, Itálii, Maroku, Polsku, Španělsku a Portugalsku. V názvu týmu byl už letos, ale na druhé pozici. Další velkou změnou je nový dodavatel kol, místo španělského výrobce Orbea zaujme rakouské KTM. 

"Potřebovali jsme partnera, který nám pomůže v růstu," říká Jerome Pineau, ředitel týmu. "Jsme hrdí, že jsme se mohli připojit k tak mladému a úspěšnému týmu," dodává Stefan Limbrunner, generální ředitel KTM Bikes. Rakouský sponzor měl nejspíš vliv na angažmá Rakušana Sebastiana Schönbergera, který dříve jezdil za Neri Sottoli, také tento italský celek značka KTM sponzoruje. 

Kromě Schönbergera ale přišli i mnohem významnější závodníci. Tým posílí zejména Tom-Jelte Slagter a Jens Debusschere. Třicetiletý Slagter patřil k velkým talentům nizozemské cyklistiky, jenže nikdy svůj potenciál nepředvedl naplno. V roce 2013 vyhrál Tour Down Under a dvě etapy Paříž - Nice, ale od té doby se výkonnostně zhoršoval a naposledy vyhrál etapu Kolem Rakouska před více než dvěma roky. 

Přesto má velkou důvěru týmu a Jeroma Pineaua: "Tom je skvělý chlap. Od založení týmu jsem snil, že ho jednoho dne uvidím v našem dresu. Přinese nám zkušenosti z WorldTour, mezinárodní kulturu a touhu být opět jedním z nejlepších na velkých závodech. Přichází k nám, aby našel ztracenou radost z cyklistiky a začal vyhrávat. Potřebovali jsme posílit sestavu jezdcem tohoto typu." 

"Změnil jsem některé věci ve své tréninku a jsem opět schopný podávat dobré výkony. Určitě to není zárukou vítězství, ale je to dobrý pocit," říká Slagter. "Tým se zdá být velmi dobře organizovaný a připravený. Je tu několik špičkových závodníků, které dobře znám. Giro 2017 jsem jel společně s Pierrem Rollandem a na Paříž - Nice jsem se několikrát utkal s Arthurem Vichotem. Nemůžu se dočkat, až s nimi začnu opět závodit," dodává Slagter. 

Slagter by se měl zaměřit na kopcovité etapy a klasiky ardenského typu. Pro dlážděné klasiky přišel jiný závodník, Belgičan Jens Debusschere. Třicetiletý cyklista strávil jeden rok v Katusha Alpecin, ale největší úspěchy slavil v dresu Lotto Soudal. V roce 2014 získal belgický národní titul, o dva roky později vyhrál klasiku Dwars door Vlaanderen, radoval se také v etapě Tirreno - Adriatico a zvítězil v náročné klasice Velká cena Valonska. 

Debusschere musel po rozpadu týmu Katusha Alpeci slevit ze svých nároků a sestoupit o patro níž, do profesionální kontinentální sestavy. Největší úspěchy sbíral v jednorázových závodech, ale sám se cítí nejplatnější v hromadných dojezdech: "Rozjíždění sprintu mi jde nejlépe a proto jsem sem přišel. Bryan Coquard je špičkový sprinter a prokázal, že má schopnosti vyhrávat největší závody. A pokud budeme oba v dojezdu Gent - Wevelgem, protože Kemmelberg je pro něj jako stvořený, nebudu mít problém rozjet mu spurt."

Právě závod Gent - Wevelgem je jeho nejoblíbenější: "Vím, že tu můžu vyhrát. Jsem tím závodem posedlý, trasa je vytvořena pro mě. Vždy se mi tam dařilo. Je to moje mistrovství světa. Kolem Flander vyhrát nemůžu, je to příliš těžký závod. Na Roubaix jsem dojel dvakrát v první desítce, ale uvědomuji si, že je těžké zde získat vítězství." 

I v Pekle severu by mohl hrát důležitou roli a pomoci týmovém kolegovi Bertu De Backerovi: "Pokud mu můžu pomoci a přitom zůstat v záloze, abych mohl spurtovat na velodromu, bude to perfektní. Budeme mít své úkoly."   

"Příchod Jense potvrzuje, že nás klub přitahuje největší jména a těší se dobré pověsti v pelotonu. Jens viděl jak pracujeme a v týmu bude mít jasnou roli v klasikách a vedle Bryana. Nepochybuji, že bude velmi efektivní a rychlý," chválí svého nového svěřence Jerome Pineau. 

V týmu zůstávají současné opory, především Bryan Coquard, dále Arthur Vichot, Cyril Gautier, Jonas Van Genechten a také zkušený Pierre Rolland. Ten si nedávno zlomil zápěstí a neodcestoval na první soustředění. Zejména Rolland a Coquard touží po startu na Grand Tours. Jenže situace v příštím roce není druhodivizním týmům nakloněna. Dostat se na Giro a Vueltu je takřka nemožné, přednost mají domácí sestavy a tak zbývá Tour, která je samozřejmě největším lákadlem. Kromě devatencáti týmů WorldTour a celku Total Direct Energie jsou k dispozici tři divoké karty. Jednu má skoro jistou Arkéa - Samsic, zbývají dvě pozvánky a jednu by B&B Hotels - Vital Concept mohl konečně získat. Snahu bude mít také další francouzský tým Nippo Delko Provence, ale B&B Hotels - Vital Concept má větší šanci.