Etapový závod Tour de la Provence rozhodl sobotní horský dojezd do Chalet Reynard pod slavným vrcholem Mont Ventoux. Ve třetí etapě rozehrál tým Ineos Grendiers perfektní taktickou bitvu za použití kolumbijských vrchařů Ivána Sosy a Egana Bernala dosáhl na první dvě vítězství. Nejdříve vyhrál Sosa sobotní etapu a v neděli si připsal i celkový triumf. 

Sosa si vítězství zasloužil, protože v dlouhém stoupání byl nejlepší, ale důležitou roli hrál také Egan Bernal. Zatímco Sosa útočil, Bernal si hlídal výbušného Juliana Alaphilippa a vyčkával, zda se Francouz dokáže dotáhnout navedoucího závodníka, aby případně zaútočil na Alaphilippa sám. To se nestalo, takže si v klidu dojel pro druhé místo, 3 sekundy před velmi unaveným lídrem týmu Deceuninck - Quick-Step. 

Bernal v souboji s Alaphilippem působil zcela čerstvý, jako by ani nejel v půlce února do náročného stoupání do výšky 1400 metrů nad mořem. A měl upřímnou radost z vítězství svého krajana a týmového kolegy, se kterým začínal ve stejné stáji, v italské druhodivizním týmu Androni Giocattoli.

„Jsem opravdu šťastný za Ivana,“ řekl Bernal v cíli sobotní etapy. Cítím se tak dobře, jako kdybych sám vyhrál. První dvě etapy jsme přežili bez pádů a problémů a naší strategií bylo zvýšit tempo o něco dříve, než až ve stoupání na Ventoux. Cílový dojezd proběhl perfektně. Jsem spokojený a cítím se dobře,“ tvrdí 24letý závodník v narážce na své přetrvávající zdravotní problémy.

Bernal musel kvůli bolestem zad vzdát loňskou Tour de France, kde obhajoval celkové vítězství. Nedokázal se dostat do své nejlepší formy a za vším stál poměrně běžný problém: „Jednu nohu mám kratší než druhou," svěřil se loni na podzim. „V podstatě mi to způsobilo skoliózu páteře. Ploténka narušila nerv, který vede k hýžďovému svalu a pokračuje dolů do nohy. To je to místo, které mě bolí, ale nejde vyřešit chirurgicky, nedoporučuje se to. Místo toho se to vyřešit pouze dlouhodobou rehabilitací. Musíme ploténku, která se mírně pohybuje, dostat zpět na místo. Je to docela dlouhý proces a nebude to trvat jeden nebo dva měsíce. Zabere to hodně času, než budu jezdit opět bez bolesti."

A drobné potíže potvrdil i po výborném vrchařském výkonu na Chalet Reynard: „V sobotu mě záda moc nebolela, ale pořád je trochu cítím. Nebude to jen tak pryč a budu se s tím muset tuto sezónu vypořádat. Toto druhé místo mi ale dodává sebevědomí pro nadcházející závody." 

Není třeba zdůrazňovat, že výkony, které závodníci podávají v únoru, na začátku sezóny, neznamenají, že budou konkurence schopní i na nejdůležitějších závodech. Letos závodníci v Provence stoupali mnohem pomaleji, než Nairo Quintana před dvanácti měsíci. Quintana měl o něco lepší podmínky, hlavně ale byl v mnohem lepší formě, kterou si však až do léta neudržel. Egana Bernala nepochybně čekají náročné týdny a měsíce. Letos se pokusí vyhrát Giro d´Italia, aby zmírnil tlak, který je na něj, na vítěze Tour de France a lídra Ineosu, vyvíjen.