V devítičlenné skupině vpředu byli Rigoberto Uran (EF Education), Guillaume Martin (Cofidis), Domenico Pozzovivo (Intermarché) či Vincenzo Nibali (Astana) a Alejandro Valverde (Movistar), vítězové Grand Tours, loučící se letos s kariérou. Enric Mas, druhý muž letošní Vuelty, rozjížděl obezřetně závěr pro 42letého veterána Valverdeho. Ten nastoupil asi dvě stě metrů před cílem, zdálo se, že vydrží. Jenže z hloubi se vynořil Bax jako by přidal turbo a o 16 let staršího soka zleva předjel.

„Byl jsem překvapený složením téhle skupiny. Vím, že jsem rychlý, ale měl jsem za sebou ještě Oldaniho od nás. Dokázal jsem pošetřit nohy na sprint,“ říkal nováček v profipelotonu Bax. Ještě loni jezdil za kontinentální tým Metec/Solarwatt a vyhrál zatím jen tři etapy na Rhone-Alpes Isére tour, kde jezdí i český Elkov/Kasper. Letos objel jen Okolo Švýcarska a Okolo Lucemburska (4. celkově), nedokončil Okolo Polska, celkem pouhých 25 závodních dní. Oproti 75 u Valverdeho!

Trať na okruzích měřila 193 km s převýšením 3100 metrů na třech větších kopcích, které se šplhaly čtyřikrát. Právě v posledním stoupání asi 36 km před cílem tam rozjeli rozhodující útok Pozzovivo a Davide Formolo (UAE), k nim se postupně přidali další. Brzy najeli náskok 40 vteřin a tomu se ani nepřiblížila trojice pronásledovatelů Stefano Oldani (Alpecin), Kobe Goossens (Intrmarché) a Simon Yates (Team BikeExchange).

Výsledek také potvrdil v tříletém pořadí týmů pro udělení licencí WorldTour. Právě Alpecin je z potenciálních nových uchazečů nejvýš osmý (20823 bodů) a tady přidal 148 bodů. Na pomezí osmnáctá Arkea (15563) tady nejela, ale devatenáctý Lotto/Soudal přidal jen 5 bodíků (celkem má 14610) a Israel/Premier Tech (13644) taky pouze 5. Kromě menších závodů se jede už jen poslední WorldTour klasika Lombardie 8. října (na předběžných soupiskách je z Čechů zatím Michal Schlegel z Caja Rural).

Tato Coppa, závod na počest druhého vítěze Gira z roku 1912 Uga Agostoniho, se jezdí už od roku 1946. Vyhráli tu třeba Gimondi, Merckx, Bugno, Ullrich nebo Jalabert. Letos slavil v kategorii 1.1 (s prémiemi celkem 14520 eur) třičtvrtěstoletí nejlepším obsazením. 

Jezdí se okolo pětačtyřicetitisícového města Lissone nedaleko Monzy, známé okruhem F1. Původně římskou osadu a zemědělskou obec později ovládli španělští Habsburkové. A díky jim se v 16. století přesunula k pražskému dvoru jedna větev zdejšího rodu Miseronionů, věhlasných brusičů diamantů. Podle nedávných genealogických výzkumů jsou jejich potomky na české půdě nositelé jmen Jankovycz, Blatný, Mizera nebo Žatecký…