Tým DSM přišel před letošní sezónou o některé opory, odešel například Soren Kragh Andersen, dále Cees Bol, Nikias Arndt a Thymen Arensman. Ale ambice týmu se nezměnily. Tým se nadále soustředí na výchovu talentů, které si vytahuje z development sestavy. Z kontinentálního celku do WorldTeamu už v historii DSM přišlo osmnáct jezdců a mezi ně patří také Bittner. A v budoucnu se snad přidají i Milan Kadlec a Adam Seeman, kteří v Development Teamu DSM působí od letošního roku. 

"Z našeho rozvojového programu jsme do mužského týmu povýšili 18 jezdců, na což jsme jako tým nesmírně hrdí a všechny nás to motivuje, když se to podaří," říká Rudi Kemna, hlavní trenér týmu DSM. "Chceme v tomto trendu pokračovat, soustředit se na začátek a budovat pevné základy při jejich přechodu z juniorů. Pomáháme jim získávat zkušenosti v závodech U23 a na kontinentální úrovni, ale také budou jezdit společně s naším mužských programem, pokud to bude možné."

Andreas Leknessund

Vychovávat maldé závodníky pro WorldTour je chvályhodná činnost, jenže spousta jezdců vzala první tým DSM jako mezistupeň mezi kategorií U23 a WorldTour. Takto předčasně odešli například Marc Hirschi a Ilan Van Wilder. Proto je nutné dělat i dobré výsledky na nejvyšší úrovni. Loni se jezdcům DSM podařilo vyhrát jen deset závodů. Dvě cenná vítězství (Etapy na Vueltě a Okolo Polska) udělal Arensman, který odešel za lepším do Ineosu. Tým se proto musí zaměřit na lídry Romaina Bardeta, Andrease Leknessunda a nadějné sprintery Caspera van Udena, Sam Welsforda a Alberta Daineseho. 

"Nová sezóna s novými příležitostmi je vždy velmi motivující a my jsme měli skvělé přípravné období ve všech třech našich programech na zimních týmových soustředěních," říká Kemna. "Pokud se podíváme na náš mužský program, budeme pokračovat v budování tří bloků tréninkových skupin pro klasiky, etapové závody a spurty. Máme spoustu zajímavých mladých talentů, kteří pracují a závodí po boku našich zkušenějších jezdců. Pokud se podíváme na klasiky, budeme závodit s pestrou taktikou a otevřeným přístupem, abychom dosáhli co nejlepšího výsledku, a budeme pokračovat v budování našeho sprinterského vlaku v rychlých dojezdech etapových závodů."

Podle zákulisních informací by měl hodně příležitostí dostávat jedenadvacetiletý Van Uden, vítěz jedné etapy na Tour de l'Avenir. Loni dojel ve špičkové konkurenci čtvrtý na Scheldeprijs a má velkou důvěru vedení. Také Australan Welsford se podle DSM může ještě hodně zlepšovat. Díky dráhové minulosti má skvělou rychlost. Dainese paradoxně klesá na třetí místo v hierarchii sprintů, ačkoliv loni vyhrál etapu Giro d'Italia. 

Romain Bardet

Italská Grand Tour je samozřejmě důležitým cílem i letos. "Na Giru d'Italia budeme lovit etapy se silným týmem, ve kterém budou Patrick Bevin a Andreas Leknessund, a na Tour de France se zaměříme na celkové pořadí s Romainem Bardetem jako naším lídrem," dodává Kemna. Bardet se v posledních letech snažil od Tour odstřihnout. V letech 2016 a 2017 skončil na pařížském pódiu, ale poté se spíše zhoršoval a kvůli tlaku francouzských fanoušků radši opustil AG2R a našel útočiště v DSM. 

A opět se vrací na špičku. Giro, kde usiloval o pódium, musel předčasně opustit, ale náladu si spravil šestým místem na Tour de France. A letošní Tour bude pro něj ještě mnohem vhodnější, především díky minimu časovek. Další stupně vítězů nejsou nemožné a v DSM pro to udělají všechno.