Mistrovský závod byl pro televizní diváky zajímavý a napínavý do samotného konce, až do cílové pásky. Jakub Ťoupalík vedl po celý závod a vytvořil si velmi zajímavý náskok. Favorizovaný Michael Boroš se na startu závodu zdržel pádem a musel dojíždět nejdříve do skupiny pronásledovatelů a pak několik kol sólově stíhal svého nového týmového kolegu. Zdálo se, že zkušený Boroš mladičkého Ťoupalíka už nestihne dojet. Ale strhující závěr závodu vše změnil. Ťoupalík udělal v poslední písečné části závodu drobnou chybu, Boroš ze sebe vydal úplně vše, kolegu dojel a v cíli porazil. Byl to mimořádně zajímavý konec závodu, jaký cyklokrosový šampionát dlouho neviděl.

Jenže se brzo objevily pochybnosti, zda o výsledku nerozhodla taktika určená týmem Elkov - Kasper. V televizních záběrech se objevila ruka člena týmu Elkov - Kasper, který v posledním okruhu gestikuloval směrem k Ťoupalíkovi se dvěma zdviženými prsty. Byl závod ovlivněn taktikou? Dejme slovo tomu nejpovolanějšímu, trenérovi hradeckého týmu Otovi Fialovi: „Samozřejmě, že jsme měli před závodem týmovou poradu, proč bychom se jí měli vzdávat, je to součást cyklistiky. A bylo domluveno, že se Jakub Ťoupalík pokusí odjet od startu. Trochu proti taktice bylo, že startoval až ze čtvrté řady, ale povedlo se mu brzo dostat dopředu a získal slušný náskok."

„Naopak náš cyklokrosový specialista Michael Boroš zůstal v nezaviněném pádu a stálo ho dost sil, než se dotáhl na skupinu jezdící za Jakubem. Trochu technických problémů měl i Jakubův bratr Adam a také jemu trvalo nějaký čas, než se dotáhl do skupiny."

„Pochopitelně jsme nevěděli, jak na tom jsou naši soupeři a nechtěli jsme udělat hloupou chybu. Proto se také Boroš nesnažil dotahovat skupinu na svého týmového kolegu. Odjel ze skupiny až když si byl jist, že s ním soupeři nepojedou. Tím pochopitelně daroval další čas Jakubovi."

Ťoupalík získaného času využil velmi dobře a měl hodně blízko ke svému prvnímu titulu mistra republiky v cyklokrosu v elitní kategorii. Boroš stahoval, ale zdálo se, že ne dost rychle: „Mně osobně se moc nelíbilo, že potom jeli Boroš i Jakub Ťoupalík každý za své. Týmově výhodnější by byla jejich spolupráce, ale Jakub se svého náskoku nechtěl vzdát. Chápu to, ale při silničním závodě by to nebylo dobré. Ano, v cyklokrosu je trochu snadnější udržet se sám v čele, každý jede víc za sebe, ale pokud by u nás byla silnější konkurence, tak to mohla být taktická chyba. Především na tak rychlé trati, která byla v Kolíně," vysvětluje Fiala.

„V pronásledující skupině zůstal jen Adam Ťoupalík a toho jsme museli trochu popohnat dopředu. Až potom odjel, to už jsme chápali, že mohou všichni tři vzdorovat ostatním. A taky to dopadlo v náš prospěch. Jenže to jistě víte až na konci závodu, nevíte jak na tom jsou soupeři před startem a taktiku musíte tvořit předem."

Pochopitelně určitá dominance vede k negativním reakcím fanoušků, což se dnes odráží především na sociálních sítích. A kritiku si hradecký tým Elkov - Kasper odnáší často. I když využívá svých taktických možností zcela standardně: „Michael Boroš byl logicky určen lídrem týmu, jeho hlavní disciplínou je a bude cyklokros, na koho jiného jsme měli sázet? Bylo to nejlepší týmové rozhodnutí, nebyla jiná varianta. Vývoj závodu dal velkou příležitost Jakubovi a můžeme po závodě konstatovat, že si to opravdu rozdali na férovku a fanoušci cyklistiky i cyklokrosu nebyli o nic ochuzeni, nebyli podvedeni. Ten poslední okruh kolínského závodu byl opravdový a férový."

Michael Boroš do Elkov - Kasper přestoupil na začátku tohoto roku a zůstat by měl nejméně do světového šampionátu v Táboře v roce 2024. To je jeho dlouhodobý cíl. V posledních letech sice udržel pozici jedničky v na české cyklokrosové scéně, ale v zahraniční konkurenci si pohoršil. Pomůže mu přestup do silného silničního týmu ve výkonnostním růstu? „Ano, věřím tomu. Určili jsme mu už na podzimu přípravu, trénoval a trénuje ve Španělsku, odlétá jen na závody, tak jako třeba Belgičané," přibližuje Fiala Borošův způsob přípravy.

„Pochopitelně si všímám jak trénují i světoví cyklokrosaři, s kterými se setkáváme na soustředěních ve Španělsku," zmiňuje Fiala. (z osobního archivu Oty Fialy)

Mistrovství republiky jel z plného tréninkového nasazení a myslím, že byl i trochu za hranou. Takže nyní může bez výčitek odpočívat a ladit, jezdit do rychla a s chutí závodit," dodává k současné fyzické připravenosti devětadvacetiletého závodníka. „V létě mu scházely především etapové závody, závodní nasazení v několika se opakujících dnech, bez toho ani cyklokros nejde dělat. Neměl etapové závody v týmu, etapové závody nejezdí ani cyklokrosová reprezentace. Vůbec to nechápu, že takto šla dělat cyklistika. Bohužel výsledky tomu odpovídaly."