Pogačarova převaha na Giro d'Italia není nijak překvapivá, očekávalo se, že bude od úvodních etap nejlepší a potvrdilo e to na sto procent. Po pěti etapových vítězstvích může s velkým náskokem kontrolovat své vedení a pokud se mu nic nestane, v neděli bude v Římě korunován králem Itálie. Ale na oslavy a dovolené nebude mít čas, už následující neděli 2. června mu začíná příprava na Tour de France.

Podle Matxina Fernandéze zahájí Slovinec týden po Giru vysokohorské soustředění v Isola 2000, horském středisku ve Francii, které je nedaleko od Monaka, kde Pogačar bydlí. Zvládne si slovinský fenomén odpočinout a opět se připravit na další vrchol sezóny? Tým UAE Emirates to takto plánoval už od loňska, po skončení bude mít Pogačar v nohách 31 závodních dní, tedy nijak zvlášť vysoké číslo. Domácí šampionát pravděpodobně vynechá, nepojede ani na žádné další přípravné závody. Zatím jde všechno perfektně podle plánu.

1163976579.jpg 

Navíc Pogačarova forma a celková úroveň se zdá být na nejvyšší úrovni, kterou jsme od něj dosud viděli. Při sezónou změnil trenéra a Španěl Javier Sola, zdá se, je mužem na pravém místě, protože Pogačarova kondice pravidelně stoupá a únava se nedostavuje. 

Od startu soustředění v Isola 2000 bude mít ještě 27 dní na přípravu. Letošní Tour de France totiž kvůli Olympijským hrám v Paříži začíná dřív, už 29. června. 

Vingegaard před Tour nejspíš závodit nebude

Zatímco Tadej Pogačar je v Itálii na výsluní, Jonas Vingegaard se po dlouhém pobytu v baskické nemocnici vrátil do Dánska, ale dlouho tam nepobyl. Po pár trénincích se vydal na slunnou Mallorcu, kde začíná najíždět kilometry. 36 dní před startem Tour de France zatím nikdo neví, zda se stihne dostat do potřebné formy. 

Času moc nezbývá, kdy se rozhodne? „Nemáme pevně stanovený termín, vše se vyvíjí,“ řekl Plugge pro cyclingnews.com. „V určitém okamžiku to budeme vědět. Ale kdy to bude, není jasné.“

„Daří se mu dobře, dělá velké pokroky,“ pokračuje Plugge. „Musíme se ale později rozhodnout, jestli může být na startu Tour de France stoprocentní. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet v následujících týdnech. Máme naději, dělá dobré pokroky. Chceme ale jemu i sobě dát čas na to, abychom se mohli dobře rozhodnout.“

1155691832.jpg

Vingegaardova příprava na Tour rozhodně zatím není stoprocentní, po jarních závodech už se měl vydat na vysokohorské soustředění ve španělské Sierra Nevadě, poté objet Critérium du Dauphiné a před Tour ještě stihnout další vysokohorské soustředění ve francouzském Tignes. Místo toho zatím jen najíždí na Mallorce a závodit nejspíš vůbec nebude. „Možná nějaký závod přidáme, ale myslím, že z tréninku vytěžíme víc, protože je to nejlepší a nejkontrolovanější způsob přípravy po takovém pádu,“ říká Plugge.

Pogačar s Vingegaardem na startu Tour počítá, loni si prošel něčím podobným, po zranění an Lutych-Bastogne-Lutych nemohl dlouho pořádně trénovat, ale Tour stihl. „Loni jsem také nebyl stoprocentní, a přesto jsem jel a bojoval o vítězství. Nikdy nevíte, co se může stát. Všechno se může obrátit. Ale myslím, že Jonas bude stoprocentní, myslím si, že ho na Tour uvidíme v nejlepší formě.“

Na Giru chybí největší soupeři, upozorňuje Vingegaardův šéf 

Týmu Visma-Lease a Bike se od začátku letošní sezóny nedaří, smůla se jim lepí na paty, kromě Vingegaarda se zranil taky Wout van Aert a Giro d'Italia musela polovina týmu už opustit, včetně obou lídrů Ciana Uijtdebroekse a Olava Kooije. Navíc jde z Pogačara strach, jeho převaha na Giru je obrovská. Podle Pluggeho je to však způsobeno slabší konkurencí. „Myslím, že tu chybí Evenepoel, Roglič nebo Jonas Vingegaard, kteří by mu konkurovali. Tak to je. Jaká je skutečná úroveň, se ukáže až na Tour de France.“