Žádná průtrž mračen, ani decimující horúčava, ale příjemné letní počasí se svěžím povětřím na vrcholech provázelo peloton téměř čtyř stovek účastníků na třech tratích včetně nejstaršího silničního maratonu. Vyhlídková jízda to však rozhodně nebyla, naopak podle ředitele a pamětníka Libora Hrdiny se odehrála nejepičtější bitva 28 leté historie. „Navíc bez sebemenších potíží, jsme spokojeni,“ říkal.

Hned po startu ze skiareálu Bílá někde na 5. km vyrazil Tomáš Satke, na třetím kopci měl přes dvě minuty, ale zdálo se, že rozjezd přepálil. Na 60. km při nájezdu pod Smrček ho dojel jeden z favoritů Michal Kollert. Ten vyhrál prémii, měl už náskok přes minutu, vyjel ještě na Soláň, ale tam už do dojeli a ve sjezdu předjeli Michal Procházka, Tomáš Hudeček a Dominik Buksa, kteří přešli do protiútoku. Ovšem Kollert se po čase zmátořil a vyrazil na stíhačku sám bez balíku. Druhou prémii vyhrál Procházka, jeli už jen s Buksou. Na Bumbálku v dlouhém stoupání už ztrácel Kollert jen 55 vteřin, na těžší převod bojovně stahoval. Jenže borci vpředu ve sjezdu začali střídat, znovu ujeli a v krásném spurtu se radoval Buksa (4:49:09). Třetí místo přece jen urval Kollert (-1:31). Hrdina úvodu Satke skončil třiatřicátý se ztrátou 33:42 minuty.

loading...

Užil jsem si, jak to dopadlo, ale hlavně to, že jsem vůbec mohl vyrazit na silnici, protože náš tým uvolnil Drásala a každý měl jiný program. Pravidelně jezdím Bíteš na úvod sezony, pak jak se to sejde, občas si silnici vložím. Už jsem tady jednou vyhrál, pamatuji si i původní místo startu. Mám to z domova v Opavě hodinku, trať i kopce znám velmi dobře. Je to tak pro mě závod bez stresu, užívám si ho a chci hlavně projet bez pádu,“ vyprávěl šťastný 32 letý vítěz.

O Kollertovi jsem věděl, že má výkonnost, ale jezdil vždycky kratší trať. Odjel už brzy v brdku jako vždycky. Já jsem váhal, že to ještě bude dlouhé, raději jsem pošetřil. Na populárním místě ve Velkých Karlovcích, kde se vždycky ujíždí, jsem měl najednou 25 metrů, šlapal jsem tedy dál. Doskočil mě Procházka a pak Hudeček a jeli jsme ve třech. Povedlo se nám zlomit soupeři,“ popsal důležitý moment. „Pak po sjezdu už se zdálo rozhodnuto, ale dojezd je zrádný, nekonečných deset kiláků, ještě obvykle fouká. Znám i závěr, to byla výhoda, věřil jsem si na finiš na sto metrů, to už pro mě bylo jednoduché,“ dodal muž, jehož za dva týdny čeká biková slavnost Maratona dles Dolomites.

Podobnou radost prožíval na stupních vítězů třetí Michal Kollert nejen díky zisku celkového prvenství RoadMarathonu. „Pro něj jsem už ani tak dobrý výsledek nepotřeboval. Kdybych jel rozumněji, mohl jsem mít možná větší šanci, ale takhle to je lepší. Závodím na emoční vlně, říkal Alaphilippe, na to jsem si vzpomněl. Viděl jsem i Van der Poela na Giru, jak to pořád v hrách zkoušel, i když věděl, že s tou vahou za to nejspíš zaplatí. Získal si srdce fanoušků, i když pak už nevyhrál. Takhle mě to baví, spousta lidí fandila na Pustevnách a na Smrčku. Bylo to úžasný zakončení RoadMarathonu,“ rozplýval se. „Teď chci celý SuperCup.

A jak to vnímal přímo na trati? „Svrběly mě nohy, že se nejelo. Vyrazil jsem na Kelčov, to jsem se tady naučil od Kulhece. Měl jsem náskok, lákalo mě to jet dál, ale bylo ještě 110 kiláků do cíle. Tak to hecnu, a uvidíme, říkal jsem si. Kdyby se to povedlo,.. byl by to zážitek. A dvě hodiny jsem vydržel. Když mě ale dojeli, pomyslel jsem si, že mám po závodě. Jenže nikdo ty dva nechtěl sjíždět. Na Kasárne už to zase šlo, nohy se oklepaly, dojel jsem třetího. Potěšilo mě to třetí místo.

Na čestné 40. pozici (-43:37) dojel 57 letý Pavel Popiolek, cyklistický nadšenec, který prodělal stejné onemocnění jako Lance Armstrong, inspiroval se jeho znovuzrozením a před časem přivezl do Česka na projížďku na Slapy i jeho původního trenéra Michaela Carmichaela.

Mezi ženami zvítězila všestranná 39 letá vytrvalkyně Hana Rippelová (5:39:38), vždyť umí i maraton za lehce přes 3:30. Na střední trati 121 km s převýšením 2000 metrů, součásti RoadCupu, byli nejlepší Petr Hampl (Pells) za 3:38:46 ve spurtu před známým polským bikerem Markem Konwou a jeho krajanka Angelika Tlozková (3:53:18, absolutně 45.).

RoadCup by měl pokračovat se vši pravděpodobností 14. 8. v Temelíně.

Kompletní výsledky naleznete zde.