Alespoň v tom smyslu se Adam Yates vyjádřil v obsáhlém rozhovoru pro CyclingWeekly před několika dny. Jenže pakliže v Ineosu byl i poslední dva roky přetlak jezdců na pozice lídrů pro Grand Tours, tak v UAE Emirates to není jiné.

Posuďme sami. Proti Thomasovi, Martínezovi, Arensmanovi či Rodríguezovi v sestavě Ineosu postavme na straně UAE Emirates především – ale nejen - Pogačara, Almeidu a Ayusa. Na první pohled i s ohledem na jeho dosavadní výsledky to vypadá, že příležitost v novém týmu být lídrem dostane tam, kde je nejlepší, a to jsou vybrané týdenní etapové závody. Pro Grand Tours na něj nejspíš „zbyde“ role maximálně lídra záložního.

Deutschland Tour 2022

Co na to Adam? „V Tadeji máme jednu velkou superstar a máme spoustu dalších mladých kluků, kteří mají velký potenciál. Ale nemůžete mít pořád jen jednoho lídra. Uvidíme, jaké se mnou mají plány. Pokud se někdo zraní, můžu zasáhnout.“

Je to stejná situace jako v Ineosu. Je tu spousta dobrých jezdců na vysoké úrovni a my jsme vždy jeli na Grand Tours se dvěma, někdy i se třemi možnostmi, a myslím, že to je způsob, jakým se tento sport ubírá,“ řekl třicetiletý Brit. "Je tak snadné, že se něco stane nebo že někdo havaruje, takže by v dnešní době bylo hloupé investovat tolik peněz do jezdců a nemít druhou možnost."

Sám ale zároveň uznává, že jeho největší předností jsou týdenní etapáky. V posledních třech letech vyhrál každý rok jeden. V roce 2020 UAE Tour, o rok později Okolo Katalánska a letos Deutschland Tour. Ve své sbírce má však i druhá místa z UAE Tour, Tirrena, Katalánska i Dauphiné.

Volta Ciclista a Catalunya 2021

"Obvykle se nám líbí to, v čem jsme dobří. Já jsem docela dobrý v závodech na jeden týden. To je to, v čem jsem dobrý a v minulosti jsem byl dobrý. Takže v tom chci pokračovat,“ řekl. "Samozřejmě bych chtěl jet i Grand Tours, ale nijak se touto otázkou netrápím. V týmu je několik velkých jezdců, kteří dokážou vyhrát velké závody, takže uvidíme, zda a kde dostanu příležitost."

"Vůbec se nestydím za své výsledky na Grand Tour," dodal. „Dobrým příkladem může být Richie Porte. Vyhrál téměř každý velký týdenní etapák, který můžete vyhrát. Dobře, nevyhrál Grand Tour, ale nedá se říct, že by nebyl jedním z nejlepších etapových závodníků na světě.“

Dobrá, možná to pro Grand Tours není v mém případě stoprocentně dokonalé, ale když jsem v nejlepší formě, jsem mezi nejlepšími. Dokud budu pokračovat v tom, co dělám, pak se výsledky dostaví. Loni jsem měl v klíčových okamžicích hodně smůly na nemoc – mohl jsem dopadnout mnohem lépe,“ řekl.

UAE Tour 2020

Yates dokončil všech 11 Grand Tours, které od roku 2014 absolvoval, a pětkrát dokončil v top 10.  Nejlépe dojel celkově čtvrtý na Tour v roce 2016, kde získal dres pro nejlepšího mladého jezdce, a pak také v roce 2021 na Vueltě.

Trenéři UAE Team Emirates mají různé koučovací techniky, ale řekli mi, ať na svém tréninku nic neměním a abych pokračoval v tom, co jsem dělal posledních pár let,“ řekl a dodal: „Nejsem už mladý, stárnu, takže asi do jisté míry vím, co mám dělat. Potřebuji jen sem tam pošťouchnout, abych ze sebe dostal to nejlepší."

Yates prozradil, že zvažoval zůstat v Ineos Grenadiers, i když věděl, že mu nemohli dát záruku pozice lídra pro Grand Tours. Když začal vyjednávat s UAE o možném přesunu, přesvědčilo ho, jak ho hodlají využít, a také délka smlouvy.

Tour de France 2016

"S Ineosem jsme mluvili o možnosti další spolupráce v průběhu celého roku, ale když se objevila tato nová příležitost, cítil jsem, že je čas na změnu,“ objasnil svůj motiv. „Od chvíle, kdy jsme začali vyjednávat, měli jasný plán. Do jisté míry už věděli, co se mnou chtějí dělat, a to je pro mě nejdůležitější. Vědí, co ode mě chtějí, a že mě podpoří. Jednali jsme jen krátce a do týdne po prvním rozhovoru jsme si sedli a začali mluvit o smlouvě.“

Zeptal jsem se, zda by souhlasili se třemi roky, protože v Ineosu a předtím v Mitcheltonu to bylo vždy pouze na dva roky. V takovém režimu už na začátkem druhého roku přemýšlíte o své smlouvě, tak jsem týmu řekl: Nechte mě se usadit, pojďme pracovat společně, vymyslete plán a pak něco zrealizujeme. Od začátku mi věřili, a já doufám, že to vyjde."