Před startem letošní Tour de France byla hierarchie v týmu Jumbo-Visma jiná než teď. Vingegaard sice na Tour nastupoval v pozici obhájce druhého místa a byl ve skvělé formě, ale nizozemský celek chtěl dát šanci i staršímu a zkušenějšímu Rogličovi. Po Tour se situace změnila zcela zásadně. Vingegaard získal vítězství, Roglič skončil kvůli zranění a od té doby je Dán jedničkou týmu, což se projevilo při skládání závodního programu na sezónu 2023. 

Vingegaard bude jediným lídrem na Tour a Roglič se vrátí na start Giro d'Italia a pokusí se poprvé vyhrát. Vingegaard je s tímto rozdělením spokojený, na Tour se chtěl samozřejmě vrátit, jen to tentokrát bude bez Rogliče, který mu opakovanými útoky v etapě  na Col du Granon pomohl unavit Tadeje Pogačara. Bez Rogliče to však může být v něčem i snazší. „Má to své výhody i nevýhody. Ale být jediným kapitánem by mohlo být tak nějak jednodušší. Nemusím myslet na nikoho jiného než na sebe. Letos jsem se musel zamyslet nad rozdělením vedení a posoudit, co je pro nás oba nejlepší. Teď už musím myslet jen na sebe,“ říká Vingegaard pro Ekstra Bladet. 

„Loni jsme přišli na to, jak Pogačara porazit. Známe jeho silné stránky a oblasti, ve kterých ho Jonas převyšuje. Na Tour se vrátíme s jasným plánem a věříme, že s Jonasem můžeme opět usilovat o žlutý dres,“ řekl Zeeman na prezentaci týmu. Mít Rogliče po svém boku jako oddaného domestika by pro Vingegaarda bylo samozřejmě nejlepší, ale to není možné. „Bez Rogliče to bude úplně jiné. Je to fantastický jezdec, ale myslím si, že je tak dobrý, že mu musíte dát šanci v závodech, které chce. A chce jet Giro d'Italia. Bylo by tedy divné nutit ho jet Tour,“ říká Dán.

Vedení týmu Jumbo-Visma má poměrně těžký úkol vybalancovat ambice svých nejlepších závodníků. Nizozemská sestava je objektivně nejlepší na světě a to zejména díky trojici Vingegaard - Roglič - Van Aert. Vítěz Tour má samozřejmě svá privilegia, pro každý tým je vítězství na Tour de France nejdůležitější. „Ale jsme tři jezdci, kteří jsou na vrcholu hierarchie. Nejsem král, který řídí ostatní. Všichni tři bychom měli být spokojený,“ vysvětluje Vingegaard.

A spokojený bude, když kromě Tour de France bude moci dělat lídra i na dalších závodech, zejména týdenních etapácích. „Ještě jsem se nepokusil vyhrát týdenní etapový závod, tak bych chtěl.“ Zmiňuje závody Paříž-Nice a Okolo Baskicka, oblíbené kratší etapáky Primože Rogliče. Sezónu zahájí na španělském etapovém závodě Gran Camiño (23. 2. - 26. 2.).