Zcela rovinatá etapa z Modeny do Cattolicy byla zaslíbena sprinterům. V hromadném dojezdu byl tentokrát nejrychlejší Caleb Ewan (Lotto Soudal), který porazil Giacoma Nizzola (Qhubeka Assos) a Eliu Vivianiho (Cofidis). Závěr etapy byl bohužel bohatý na pády. Nejdříve se k zemi poroučel Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers) a přišel o možnost dobrého výsledku v celkovém pořadí a o několik kilometrů dál měl ještě tvrdší pád Mikel Landa (Bahrain Victorious). Baskický vrchař se zapletl do karambolu s Joem Dombrowskim (UAE Emirates) a dalšími závodníky. Cyklisté k zemi srazili maršála upozorňujícího na ostrůvek uprostřed silnice.   

Několik jezdců týmu Bahrain Victorious čekalo na svého lídra, ale ten už se na kolo nevrátil. Byl odvezen do nemocnice na vyšetření a Giro d´Italia tak přichází o jednoho z největších favoritů.   

Terezíny se nevytvořily

Naprosto rovinatá etapa vedoucí k pobřeží Jaderského moře nebyla pro uprchlíky lákavá. Od startu to zkusili pouze dva stateční Italové Filippo Tagliani (Androni Giocattoli - Sidermec) a Umberto Marengo (Bardiani - CSF - Faizané). Ale ani jim to dlouho nevydrželo, už 107 kilometrů před cílem byli dostiženi. Na vině byli nervózní závodníci v pelotonu, kteří se snažili držet vpředu balíku kvůli silnému větru a případným terezínům. Jenže ty se v Itálii většinou netvoří kvůli husté zástavbě a nevytvořily se ani tentokrát. 

Následovala poměrně nudná část závodu, dokud se 69 kilometrů před cílem nezvedl notorický uprchlík Simon Pellaud (Androni Giocattoli - Sidermec). S ním odjel také Simone Gabburo (Bardiani - CSF - Faizané). 23,5 kilometru před cílem z pelotonu nastoupil Alexis Gougeard (AG2R Citroen) a dojel si vedoucí dvojici. 15,5 kilometru před cílem přišel první důležitý pád. Spadl pouze Rus Pavel Sivakov, záložní lídr týmu Ineos Grenadiers. Sivakov nebyl nijak viditelně zraněn, ale nenechal se přesvědčit svým sportovním ředitelem, aby se aspoň pokusil vrátit do hlavního pole. Pomoci mu přijel Jhonatan Narváez, ale frustrovaný Sivakov ho poslal pryč. 

4,5 kilometru před cílem si Joe Dombrowski nevšiml maršála signalizujícího ostrůvek uprostřed silnice a při pádu srazil i Mikela Landu. Dombrowski se dokázal vrátit na kolo, ale zranil si levé zápěstí. Landa dopadl hůře. Už se nezvedl a musel být hospitalizován. Bahrain Victorious tím přišel o jednoho z lídrů, který v předcházející etapě zazářil v dojezdu do Sestoly. 

Ewan jasně nejrychlejší

Dojezd v Cattolice byl velmi chaotický. Uprchlíci byli dostiženi v psoledních čtyřech kilometrech závodu. Spurt rozjel Alexander Krieger (Alpecin - Fenix) pro Tima Merliera (Alpecin - Fenix), ale Belgičan byl zastaven technickou závadou na kole. Za Kriegerem jel Juan Sebastián Molano (UAE Emirates), ale když si všiml, že Fernando Gaviria (UAE Emirates) v popředí chybí, přestal šlapat a zdržel Petra Sagana (BORA - hansgrohe). Mezitím se u pravé bariéry rozjel Elia Viviani, ale rychlostně nestačil na Giacoma Nizzola a především Caleba Ewana. Australan opět neměl dobrou pozici, ale dokázal v posledních 70 metrech etapy zabrat a dostal se před zklamaného mistra Evropy. 

„Nebylo to snadné. Spolujezdci mě v hektickém finále udrželi vpředu, ale v posledních stovkách metrů, které byly mírně do kopce, jsem zůstal vpravo zablokovaný. Naštěstí se to vlevo otevřelo ve správný čas. Je to pro mě úleva. Zvlášť po špatném výsledku v prvním sprintu,“ říká Ewan po první letošním vítězství na Grand Tours. V plánu má ještě minimálně jedno vítězství na Tour de France a jedno na Vueltě. Pokusí se vyhrát na všech třítýdenních závodech v jednom roce. Kvůli tomu Giro nedokončí: „To je pravda. Opravdu tohle Giro nedokončím, ale teď je ještě trochu brzy balit. Chtěl bych jet ještě pár spurtů. Možná bude lepší skončit po desáté nebo jedenácté etapě. Ale rozhodujeme se po situace.“

Ewan získal už čtvrté etapové vítězství na Giru a celkem desáté na závodech Grand Tours. Nizzolo zaznamenal jedenácté druhé místo v etapách Giro d´Italia. Na vítězství však stále čeká. Útěchou mu může být aspoň fialový dres pro lídra bodovací soutěže. 

Z popředí celkového pořadí vypadl doposud druhý Joe Dombrowski. Stále vede Alessandro De Marchi (ISN) s náskokem 42 sekund před Louisem Vervaekem (Alpecin - Fenix). Dombrowski zůstal lídrem vrchařské soutěže a Attila Valter (Groupama - FDJ) udržel bílý trikot pro nejlepšího mladého jezdce.