232 kilometry dlouhá etapa s cílem Comu imitovala monumentální klasiku Kolem Lombardie a byla také podobně dramatická a těžká. Většinu dne strávili v úniku pouze dva závodníci, Dario Cataldo (Astana) a Mattia Cattaneo (Androni Giocattoli - Sidermec), kteří si to také rozdali ve spurtu o vítězství. Rychlejší byl Dario Cataldo a získal pro Astanu už druhou etapu. 

Jenže to nejzajímavější se dělo za bojem o etapu. Primož Roglič (Jumbo - Visma) měl spoustu problémů, kvůli mechanické závadě musel dojíždět na kole Antwana Tolhoeka (Jumbo - Visma). Před posledním stoupáním Civiglio dotahoval ztrátu na hlavní skupinu, kde byl z týmu jediný a neměl žádnou podporu. 

V Civigliu několikrát zaútočil Vincenzo Nibali a dokázal Rogličovi ujet. Udržel se ho opět mimořádně silný Richard Carapaz (Movistar). Roglič ztrácel na vrcholu pár sekund. Nibali pokračoval v ostrém tempu i ve sjezdu a Carapaze utrhl, ale lídr závodu se na rovině před cílem k Italovi vrátil. Mnohem větší problémy měl Roglič, nezvládl jednu ze zatáček a upadl.  

Do cíle dojeli Richard Carapaz a Vincenzo Nibali s náskokem 40 sekund před Primožem Rogličem. Ekvádorec nyní vede s náskokem 47 sekund před Rogličem, Nibali poskočil na třetí místo, ale stále ztrácí 1:47.   


Vývoj etapy

Zatímco souboj o etapu se rychle zúžil na dvojici Cataldo - Cattaneo, favorité na celkové vítězství byli aktivnější. Už ve strmém kopci Colma di Sormano mnozí útočili. Především Simon Yates (Mitchelton - Scott) byl aktivní, hlídali si ho Carapaz, Nibali a Mikel Landa (Movistar), zatímco Roglič musel stahovat, ale nedělalo mu to velké potíže.

Větší potíže měl kvůli chybějící týmové podpoře. V početné skupině měli jeho soupeři několik domestiků, on ale byl sám a musel si jezdit pro bidony a dlouho se nemohl na nikoho spolehnout. Při technickém problému měl štěstí, že se do hlavní skupiny vrátil Antwan Tolhoek, mohl si tak okamžitě vzít jeho kolo a dokázal se vrátit zpět ještě před stoupáním Civiglio. 

V Civigliu brzo zaútočil Hugh Carthy (EF Education First) a chvíli po něm Simon Yates. Také Vincenzo Nibali nastoupil a Richard Carapaz ihned reagoval, zatímco Primož Roglič pokračoval svým tempem.   

Carapaz a Nibali dostihli Yatese i Carthyho a s malým náskokem na Rogliče, u kterého se drželi Miguel Angel Lopez (Astana) a Mikel Landa překonali vrchol stoupání. Nibali pokračoval v rychlém tempu, z klasiky Kolem Lombardie sjezd velmi dobře zná, dokázal ujet Carapazaovi, Yatesovi a Carthymu, ale ti se na rovině před cílem rychle vrátili. Roglič se snažil hasit problémy, ale způsobil si mnohem větší. V jedné ze zatáček upadl na svodidla, hned se zvedl a pokračoval, přesto se zbytek sjezdu bál riskovat a ztrácel.  

Za první dvojící byl v cíli nejrychleji Simon Yates a získal zbylou bonifikaci. Čtvrtý skončil Carthy, pátý Carapaz a šestý Nibali, všichni se ztrátou 11 sekund. Lopez, Landa a Rafal Majka (BORA - hansgrohe) zaostali o 36 sekund a Roglič s Bauke Mollemou (Trek - Segafredo) dojeli s odstupem 51 sekundy.     


Carapaz navýšil náskok

Kromě Daria Catalda byl největším vítězem dne rozhodně Richard Carapaz. Lídr závodu byl v kopcích excelentní, jediný se udržel útočícího Nibaliho, najel 40 sekund na Rogliče a nic neztratil. Spokojený může být i Nibali, ale Carapaz je nyní asi nejnebezpečnějším mužem závodu. A ztrácí na něj hodně času, přesně 1:47. Výborný byl Simon Yates. Lombardská etapa mu seděla, byl silný a výbušný a poskočil na osmou příčku, stále však ztrácí 5:24 na Carapaze. 

Pavel Sivakov (Ineos) udržel bílý dres vedoucího závodníka do 25 let, ale nejspíš ho brzy předá Lopezovi, který ztrácí pouze 7 sekund. Nejlepším vrchařem je stále Giulio Ciccone (Trek - Segafredo) a lídrem bodovací soutěže zůstává Arnaud Démare (Groupama - FDJ).   

Foto Sirotti