Do denního úniku se dostalo 13 závodníků. Skupina se postupně zredukovala, na počátku cílového kopce měla ještě 4 minuty k dobru, ale necelých 20 km do cíle byla většina z nich dostižena především zásluhou týmu Nu Colombia, který hájil dres lídra závodu Rodriga Contrerase, jenž v minulosti oblékal dres Quick Stepu a Astany.

Následně převzala iniciativu Astana a peloton značně prořídl zejména díky práci Alexeje Lutsenka. Mezi těmi, kdož odpadli, byli i Andrea Piccolo (EF Education) a Nairo Quintana. Vrchař Movistaru nestačil, když ve skupině bylo ještě asi 25 jezdců.

Pak aktivitu přebrali jezdci EF Education-EasyPost s cílem sesadit z pozice lídra závodu Rodriga Contrerase. O sólo akci se pokusil nejprve Esteban Chaves, který zaútočil více než deset kilometrů před cílem. Dojel posledního zbývajícího uprchlíka Wilmara Paredese (Medellín) a pokračoval sám, ovšem nevydržel dlouho.

425644045_723144179926320_6834521019593843350_n.jpg

5 km před cílem tvrdě atakoval jeho týmový kolega Richard Carapaz. Doskočit k němu dokázal právě jen lídr průběžného pořadí Contreras.

Za nimi zůstala skupina ve složení Esteban Chaves, Jefferson Alexander Cepeda a Rigoberto Urán (všichni EF Education), Harold Tejada (Astana), Jonathan Klever Caicedo (Petrolike), Ivan Ramiro Sosa (Movistar) a Egan Bernal (Ineos/Kolumbie), a ta se ještě stačila dotáhnout na vedoucí dvojici.

Jenže Carapaz našel sílu zaútočit znovu o kilometr dál a to už mu nestačil nikdo včetně Contrerase. Jenže tento 29letý Kolumbijec měl před etapou na Carapaze náskok 40 sekund, takže i když něco ztrácel, stále to bylo dost na to, aby držel průběžné vedení.

GF_bo9wXsAEex--.jpg

Carapaz tedy projel cílem osamocen, na druhého Caiseda najel 13 a na třetího Contrerase 17 vteřin. Což znamenalo, že Contreras udržel před závěrečnou etapou vedení o 21 sekund právě před Carapezem.

"Je to velmi těžký kopec, výstup trvající hodinu," řekl Carapaz, když se posadil do novinářského stanu. "Znám to tu dobře. Hodně jsem tu závodil jako amatér a bylo to pro mě důležité. To mi také dodalo motivaci, protože jsem znal klíčové body, díky kterým jsem mohl dosáhnout rozdílu, a to mi pomohlo.“

Chaves byl domácím favoritem, výstup dobře zná a pro dnešek měl velkou motivaci, ale bylo jasné, že my čtyři – Rigo, Chaves, Cepeda a já – jsme na tom hodně dobře. Bylo pro nás velkou výhodou, když jsme ve finále přečíslili ostatní.“

Nedělní závěrečná 139 km dlouhá etapa sice neobsahuje monstra jako Alto del Vino, přesto se na Alto de Patios (2,9 km, 7,2 %) může něco stát. Vrchol tohoto stoupání je totiž pouze 12 km od cíle v Bogotě.