130 kilometrů dlouhá etapa s cílem v Courmayeuru byla soubojem hlavních favoritů o etapu a celkové pořadí. Dlouhý únik tentokrát neuspěl. Richard Carapaz (Movistar) zaútočil v nejtěžším stoupání San Carlo 27,7 kilometru před cílem a na vrchol kopce dojel s náskokem 34 sekund. 

Musel jet sám technický sjezd, rovinatou pasáž a cílové stoupání. Skupina největších favoritů nespolupracovala, snahu stahovat Richarda Carapaze měl pouze Damiano Caruso (Bahrain Merida), domestik Vincenza Nibaliho (Bahrain Merida). Ale nedařilo se to, Carapaz navyšoval náskok a do cíle dorazil s náskokem 1:32 před Simonem Yatesem (Mitchelton - Scott), který zaútočil ze skupiny asi 4 kilometry před cílem. Skupinu přivedl Vincenzo Nibali se ztrátou 1:54. 

Stejný čas měli také Primož Roglič (Jumbo - Visma), Mikel Landa (Movistar), Rafal Majka (BORA - hansgrohe), Miguel Angel Lopez (Astana), Pavel Sivakov (Ineos) a Joe Dombrowski (EF Education First).


Velké změny v celkovém pořadí 

Že se bude hodně závodit bylo jasné už od prvních kilometrů. V prvním výjezdu, 7 kilometrů po startu, zaútočil Simon Yates, ale jeho útok dlouho nevydržel, protože Richard Carapaz a Primož Roglič ihned zareagovali. Poté se do úniku dostala jiná skupina, ve které sbíral vrchařské body Giulio Ciccone (Trek - Segafredo) a navýšil náskok v soutěži o modrý dres. 

Ale na etapu tentokrát uprchlíci myslet nemohli. V nejtěžším stoupání San Carlo už útočili favorité celkového pořadí. Už na začátku výjezdu poprvé zaútočil Vincenzo Nibali, ale Roglič okamžitě vyrazil za ním. Mezitím odpadli někteří lídři. Velké problémy měl Ilnur Zakarin (Katusha Alpecin), ztratil také Bauke Mollema (Trek - Segafredo) a s odstupem jel i Simon Yates. 

Na útok Richarda Carapaze nejdřív zareagoval Vincenzo Nibali, ale s Rogličem na zadním kole odmítl stahovat a ekvádorský cyklista navyšoval náskok. Primož Roglič čekal na další vývoj, stejně jako ostatní. Zatímco Carapaz pokračoval nadoraz, Roglič, Nibali, Miguel Angel Lopez (Astana) a Mikel Landa (Movistar) koukali po sobě. 

Richard Carapaz jel dokonale a dokončil s náskokem téměř dvou minut před hlavními soupeři. Do skupiny se mezitím vrátili odpadlí cyklisté, Yates, Sivakov, Caruso a další. Útok Simona Yatese nikoho nezajímal a Brit si tak dojel pro druhé místo a mírně snížil ztrátu na Primože Rogliče. 

V celkovém pořadí se změnilo hodně. Carapaz vede o 7 sekund před Rogličem, kterému může situace docela vyhovovat. Nemá dobrý tým a bez růžového trikotu nemusí Jumbo - Visma pracovat, ale situaci má pod kontrolou.

Naopak Vincenzo Nibali se dostal do špatné situace. Ztrácí 1:47 na Carapaze a 1:40 na Rogliče. V cestě k vítězství mu nyní stojí oba dva, rozhodně není dobré Ekvádorce podceňovat. Je velmi silný a má výhodu spolupráce s Mikelem Landou. Ten ztrácí 2:50 a může útočit. Pro Movistar se závod v horách vyvíjí velmi dobře.

Před Landou je na čtvrtém místě Rafal Majka se ztrátou 2:10. Polský cyklista měl v etapě několik slabších chvil, na Carapaze, Rogliče, Nibaliho, Landu a Lopeze v nejtěžších okamžicích nestačil, ale daří se mu eliminovat ztráty. 

Velkým poraženým etapy je Ilnur Zakarin. Před etapou třetí muž celkového pořadí se propadl o osm příček na 11. místo se ztrátou přes šest minut. 

O růžový dres přišel Jan Polanc (UAE Emirates), ale udržel se v první desítce, na 7. místě ztrácí 3:29. Modrý trikot drží Giulio Ciccone a bílý stále patří Pavlu Sivakovovi. Ruský cyklista dojel v hlavní skupině, je osmý celkově a drží se před Lopezem. 

Foto Sirotti