Richard Carapaz zhodnotil práci svého týmu Ineos Grenadiers a dojel si pro vítězství v etapě z Gstaadu do Leukerbadu. Carapaz v cílovém výjezdu zaútočil ze skupiny favoritů, dojel Jakoba Fuglsanga (Astana - Premier Tech) a porazil ho ve spurtu do cíle. Ekvádorský vrchař nyní vede s náskokem 26 sekund před Fuglsangem a 33 sekund před Julianem Alaphilippem (Deceuninck - Quick-Step). 

Van der Poel v dlouhém úniku 

Vítěz dvou etap a lídr celkového pořadí Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix) se překvapivě ukázal v dlouhém úniku 175 kilometrů dlouhé etapy. Nizozemec ujel spoleně se Sergiem Samitierem (Movistar), Hermannem Pernsteinerem (Bahrain Victorious) a Claudiem Imhofem (Švýcarsko). Pro Van der Poela se jednalo o trénink, v úniku strávil 90 kilometrů a 30 kilometrů před cílem se do hlavního pole vrátil a na začátku nejtěžšího výjezdu Erschmatt si z pelotonu vystoupil a pokračoval v grupetu. 

Chaves a Fuglsang útočí 

8 kilometrů dlouhé stoupání Erschmatt byl příležitostí pro vrchaře k prvním útokům. 25 kilometrů před cílem to zkusil Antwan Tolhoek (Jumbo - Visma). Na čele hlanví skupiny pracoval tým Ineos Grenadiers, ale Rohan Dennis dlouho nevydržel a u Carapaze zbyl už jen Eddie Dunbar. 23,5 kilometru před cílem přišel nástup Estebana Chavese (BikeExchange), který si rychle dojel Tolhoeka a rychle se ho také zbavil. 

Chaves držel vysoké tempo a vypracoval si slušný náskok. Nikdo další dlouho neútočil, až nedaleko před vrcholem Erschmattu nastoupil Jakob Fuglsang. Dánský cyklista se přibližoval k Chavesovi, zatímco za ním se skupina zúžila jen na nejlepší vrchaře. Drželi se zde třeba Carapaz, Alaphilippe, Michael Woods (ISN), Lucas Hamilton (BikeExchange), Max Schachmann (BORA - hansgrohe), Rigoberto Uran (EF Nippo) a Domenico Pozzovivo (Qhubeka Assos).

Carapaz ve formě 

Fuglsang dojel Chavese až ve sjezdu 10 kilometrů před cílem. Dvojice spolupracovala a společně najela do cílového stoupání. Chaves se zde už nedokázal udržet silnějšího Dána a odpadl. Za ním přišel první útok Michaela Woodse 4,5 kilometru před cílem. Ale mnohem důraznější a efektivnější byl protiútok Richarda Carapaze. Schachmann se Ekvádorce pokusil dojet, ale marně, lídr Ineosu byl příliš rychlý. 

Carapaz velmi rychle dojel a Fuglsanga a pokusil se mu okamžitě ujet. Ve stíhací skupině si závodníci navzájem nastupovali a hádali se, což nebylo to moc efektivní a náskok Carapaze a Fuglsanga rostl. První dvojice najela společně do cílového města. Carapaz logicky držel tempo, zatímco Fuglsang čekal v závětří a připravoval útok na etapové vítězství. Ve stoupajícím dojezdu ovšem zaútočil příliš brzy, více než 200 metrů cílem. Carapaz měl čas se za něj schovat a v posledních metrech etapy vystrčil své přední kolo na cílovou pásku a zvítězil. 

Šestičlennou skupina pronásledovatelů do cíle přivedl Michael Woods se ztrátou 39 sekund. Stejný čas měli Hamilton, Uran, Schachmann, Alaphilippe a Pozzovivo. 

„Jsem z tohoto vítězství šťastný, protože celý týden jako tým tvrdě pracujeme,“ říká v cíli Richard Carapaz. „Nejdřív jsme dnes jeli jen na celkové pořadí, ale ve finále stále byla šance vyhrát také etapu.Mnoho jezdců chtělo vyhrát a Chaves ujel velmi brzy, ale my jsme pořád mysleli jen na celkovou klasifikaci. Můj útok několik kilometrů před cílem vyšel perfektně. Samozřejmě jsem tady, abych se připravil na Tour, to je můj hlavní cíl, ale vítězství je vždy pěkné,“ dodává Carapaz.

V celkovém pořadí má Richard Carapaz velmi dobrý náskok 26 sekund před Jakobem Fuglsangem. Max Schachmann ztrácí 38 sekund a Julian Alaphilippe 53 sekundy. Mistr světa byl potrestán 20 sekudami za nedovolené občerstvování 8 kilometrů před cílem, jinak by ztrácel 33 sekundy. Do konce Okolo Švýcarska zbývají tři etapy, dvě horské a jedna individuální časovka s těžkým profilem.

Mathieu van der Poel udržel dres lídra bodovací soutěže. Nejlepším mladým závodníkem je nově Lucas Hamilton, který v celkovém pořadí ztrácí už 1:31 na Carapaze. Esteban Chaves se díky vítězství na prémii Erschmatt posunul do čela vrchařské soutěže.