Po loňském úspěchu na všech třech Grand Tours se Bahrain Victorious rozhodl pro poměrně výrazné změny ve skladbě závodních programů. Damiano Caruso je sice druhým mužem loňského ročníku Giro d'Italia a vítězem jedné horské etapy, přesto se na Giru neukáže a po vítězství na Okolo Sicílie, šestém místě na Kolem Romandie a sedmém na Tirreno - Adriatico si odpočine a připraví se na Okolo Švýcarska a Tour de France. Místo lídra na Giru obsadí Mikel Landa. Zcela bez šance není ani Pello Bilbao.

Landa byl jedničkou týmu už loni, jenže v 5. etapě spadl a musel vzdát. Uvolnil tím Carusovi cestu za životním úspěchem. Tehdy už třiatřicetiletý Sicilan patřil k nejlepším horským domestikům světa, ale na pódium třítýdenního závodu se podíval poprvé. Od té doby je jedním z lídrů Bahrainu, vyhrál etapu na Vueltě a dvě etapy a celkové pořadí na Okolo Sicílie. Naopak o dva roky mladší Landa je každý rok považován za jednoho z favoritů různých Grand Tours, přestože naposledy stál na stupních vítězů před sedmi lety.

Baskický vrchař má na Grand Tours dobré výsledky, před dvěma lety byl čtvrtý v celkovém pořadí Tour de France, stejně jako v roce 2017. Čtvrtý byl i na Giru 2019. Přesto se ještě nikdy nezapojil do ostrého boje o celkové vítězství. Bahrain mu stále věří a doufá, že se o pódium opět popere. "Před Girem se cítím opět velmi dobře, po loňském pádu jsem dostal novou příležitost a cítím se skvěle a sebevědomě. Mám kolem sebe výborný tým a moje poslední závody byly opravdu pozitivní a myslím, že před Girem šlo všechno podle plánu," říká Landa.

Oblíbený vrchař přitahuje nejvíce pozornosti a Bahrain ho prezentuje jako hlavního a jediného lídra, ovšem hned za ním čeká na příležitost nenápadný Pello Bilbao. Rodák z Guernicy je v mnoha ohledech opakem Mikela Landy. Je spolehlivý, kvalitní časovkář, skvělý sjezdař, umí zaspurtovat a oproti Landovi v kopcích nepatří mezi úplnou špičku. Přesto to už dotáhl na 5. místo v konečném pořadí Gira 2020 a o rok dříve vyhrál dvě etapy. Na Tour of the Alps vyhrál jednu 2. etapu a oblékl dres lídra závodu, o který přišel až v posledním stoupání celého etapáku. "O růžovém dresu sním, nebude to snadné, ale není to nemožné. Nejsem tak dobrý vrchař jako někteří soupeři, ale zkusím to," řekl v průběhu Tour of the Alps.

Bahrain chce uspět v celkovém pořadí a s Landou má největší šanci na vítězství. Když neuspěje, nebo opět nedojede, je tu ještě Bilbao, který by měl zachránit umístění v první desítce. Vedení týmu nechce jen přední příčky v konečném pořadí, ale také pár etap k tomu. A o to by se měl postarat mimo jiné Phil Bauhaus. Ačkoliv německý sprinter nepatří k nejrychlejším mužům pelotonu, vítězit umí. Dokázal to v těžké konkurenci na Tirreno - Adriatico. A velkou příležitost bude mít v 18. etapě, kdy už bude většina nejlepších sprinterů doma.

"Do letošního Gira vstupujeme s cílem zvítězit v celkovém pořadí. Chceme však být aktivní po celou dobu Gira a využívat příležitostí k etapovým vítězstvím ve spurtech a únicích," vysvětluje Gorazd Štangelj, sportovní ředitel týmu Bahrain Victorious. V horách budou Landovi pomáhat Bilbao a domestici Wout Poels a Santiago Buitrago. Na rovinách a ve zvlněném terénu se o Landu postarají Jan Tratnik a Domen Novak a Jasha Sütterlin bude v hromadných dojezdech k dispozici Bauhausovi.  

"Začínáme v Maďarsku možná sprinterskou etapou s malým pelotonem v závěru, poté individuální časovkou a nakonec sprinterskou etapou, než se přesuneme na Sicílii. Doufám, že z Maďarska odjedeme bez časové ztráty v celkovém pořadí a v dobrý výsledek Bauhause ve sprintech a Tratnika v časovce. Řekl bych, že letošní trasa má více než několik obtížných etap. Od prvního do posledního týdne to bude podobné, žádný týden bych neoznačil za nejtěžší. Každý bude těžký," dodává Štangelj.

"Celkově máme opravdu vyvážený tým pro rovinaté, kopcovité i vysokohorské etapy, což je letos nutné, protože je zde několik záludných rovinatých etap, zatímco ve vysokých horách se dá něco předvést, pokud na to máte."