Cavendish opět využil dokonalé práce svého rozjížděče Michaela Mørkøva (Quick-Step Alpha Vinyl), který ho vypustil do spurtu v ideální chvíli a rodák z ostrova Man musel pouze roztočit nohy do maximálních otáček. A ukázalo se, že žádný z jeho soupeřů nedokázal vyvinout vyšší rychlost.

Velmi dobrou pozici měl Arnaud Démare (Groupama - FDJ), který měl spoustu času a místa Cavendishe předjet, jen na to prostě neměl. U levé bariéry za Cavendishem spurtoval Fernando Gaviria (UAE Emirates). Kolumbijec neměl moc místa, ovšem v posledních desítkách metrů se prostor před ním otevřel. Ale na lepší než třetí místo to nestačilo.

Biniam Girmay (Intermarché - Wanty Gobert) byl zavřený za Cavendishem, Démarem a Gaviriou a nemohl spurtovat. Do cíle dojel na čtvrtém místě. Pátý skončil Jakub Mareczko (Alpecin - Fenix), pro kterého pracoval lídr závodu Mathieu van der Poel. Marecko ztratil Van der Poelovo zadní kolo a do spurtu šel v nevýhodné pozici. Rychlost mu sice nechyběla, ale na velký úspěch nestačila. Alpecin - Fenix bude muset svůj sprinterský vlak ještě doladit.

Stejně jako Lotto Soudal. Caleb Ewan, největší favorit první sprinterské etapy, byl před spurtem příliš vzadu, vyvezl se za spurtujícím Philem Bauhausem (Bahrain Victorious), stačilo to však jen na 8. příčku.

201 kilometr dlouhá etapa byla jinak poměrně nezáživná. Do dlouhého úniku se opět vydali Mattia Bais a Filippo Tagliani z Drone Hopper - Androni Giocattoli, ke kterým se přidal Samuele Rivi (EOLO - Kometa). Uprchlíci byli dostiženi 28 kilometrů před cílem.

Na poslední vrchařské prémii zaútočil Pascal Eenkhoorn (Jumbo - Visma), ale během pár kilometrů byl také dojet pelotonem. 

Van der Poel veze růžový dres na Sicílii 

Peloton Giro d'Italia zítra čeká první volný den, vyplněný cestou až na dalekou Sicílii. V pozici lídra zůstal Van der Poel, s náskokem 11 sekund před Simonem Yatesem (BikeExchange - Jayco). Třetí Tom Dumoulin (Jumbo - Visma) ztrácí 16 sekund a čtvrtý Matteo Sobrero (BikeExchange - Jayco), nejlepší závodník do 25 let, 24 sekund.

Van der Poel udržel vedení také v bodovací soutěži, ale o modrý nejlepšího vrchaře přišel. Získal ho Rick Zabel (Israel - Premier Tech).