To už se sice vědělo od podzimu, ale oba své ceny, které jejich triumf potvrdily, převzali teprve poslední březnovou sobotu. Na místě nanejvýš vhodném - na veletrhu For Bikes v pražských Letňanech. I za přímé účasti dvou z nedávných ambasadorů seriálu - Lubora Tesaře a Petra Benčíka.

Děkuji RoadCycling.cz za tento podnik,” řekla Jaroslava Křížková, když přebírala trofej z dílny Radka Benyho Beneše.

Vždyť seriál obsahuje mé nejoblíbenější závody v Krkonoších, na Šumavě, v Krušných horách a v Českém Švýcarsku,” dodala dáma, která ve čtyřleté existenci seriálu převzala už pátou trofej v hodnocení celkového pořadí - v roce 2018 a 2019 skončila druhá v celkovém hodnocení RoadMarathonu, má bronz ze Superpoháru 2020 a za ten loňský rok brala ještě stříbro v RoadMarathonu.

To Michal Kollert je absolutním králem poprvé. Kromě vítězné trofeje, do jejíhož hodnocení se sčítaly body z obou sérií RoadRace a RoadMarathon, si odnesl i cenu za prvenství právě v RoadRace. Z pěti odjetých závodů vyhrál Krkonoše a Beskyd, v Brdech dojel stříbrný a na Lawi Tour bral bronz. Pouze na zářijovém Zeleňáku byl mimo stupně vítězů.

loading...

Do loňských závodů RR a RM se přihlásilo 1257 mužů a 80 žen. Z toho 239 mužů a žen odjelo alespoň dva závody. V sezoně, kterou opět ovlivnila pandemie covidu. “Nebyl to jednoduchý rok, řada závodů byla přesunuta, nebo dokonce zrušena,” přiznala zakladatelka a šéfka seriálu a též mezinárodní rozhodčí Simona Davídková. “Vždyť v RoadMarathonu se nakonec jely tři závody, v RoadRace sedm,” dodala.

Potěšilo ji, že se seriál těší čím dál větší oblibě. “A některé z hobbíků už mohu nazvat svými přáteli. Těší mě, jak hobby závody vykrystalizovaly stálice na domácí scéně. Šárka (Macháčková), Jarka (Křížková) či Michal Smolka,” vyjmenovala některé z tuzemských hobby hvězd.

Právě Šárka Macháčková vyhrála kategorii žen RoadMarathon, když triumfovala ve všech třech závodech - Krakonošovi, Beskyd i Mamutovi. Michal Smolka pak obhájil v RM triumf z roku 2019 (v roce 2020 se udělovaly trofeje pouze ve společném Superpoháru). “Tak určitě chci letos usilovat o hat-trick,” smál se Smolka na pódiu. Titul v RoadRace si pak mezi ženami odnesla Hana Doležalová.

Seriál RoadCup letos vstupuje do páté sezony. Po loňském úspěchu do něj byl zařazen i závod L´Etape, který už loni dal českým cyklistům “ochutnat” aspoň na dálku atmosféru slavné Tour de France. 

Doteď nechápu, jak jsme celý seriál tehdy dokázali vůbec zorganizovat. Podílí se na ní mí poradci z řad hobbíků, Igor a Koník, kterých kdyby nebylo, nic z toho by se nerealizovalo. Jsem ráda, že mě před těmi šesti lety oslovili,” kroutila hlavou Simona Davídková.

Velký dík patří stále těm posledním mohykánům v této republice, kteří si ještě stále troufnou uspořádat kvalitní silniční závod. Opravdu se před všemi hluboce klaním. A doufám, že nám to všem ještě chvilku vydrží,” uzavřela.