Pouze 6,82 kilometru dlouhá časovka ve švýcarském Port-Valais nebyla vůbec technická, rozhodovala pouze síla nohou a bývalý český šampión byl v těžké konkurenci nejlepší. Ale v závěru startovní pole to bylo pořádné drama. Nejrychlejší čas dlouho držel Nico Denz (Bora-Hansgrohe), německý cyklista se nakonec jen těsně nevešel na virtuální pódium. Černý byl první, kdo ho překonal. Tratí proletěl v čase 7:25, průměrnou rychlostí 55,173 km/h.

Byl o 4 sekundy rychlejší než Denz a výkon i výsledek ho překvapil. Je to rychlý a těžký prolog. Jsem docela překvapený, že jsem udržel rychlost až do cíle, řekl televiznímu reportérovi před koncem závodu, když se na závod chystali největší favorité. Ještě pojedou hlavní favorité, takže bych byl spokojený s výsledkem v top 3, nebo top 5.

Jenže ono to bylo ještě mnohem lepší. Za Černým do cíle dojížděli favorité na celkové pořadí, lehcí vrchaři samozřejmě nemohli konkurovat specialistům, nejlépe dopadl překvapivě navrátilec Juan Ayuso (UAE Emirates). Dvacetiletý Španěl nezávodil od loňské Vuelty, ale v prvním závodě sezóny 2023 byl jen o 12 sekund pomalejší než Černý a o 4 sekundy lepší, než nejbližší lídr na celkové pořadí, kterým byl Romain Bardet (DSM).

Černý a všichni ostatní čekali především na britského mistra Ethana Haytera (Ineos Grenadiers). Hayterovi, specialistovi na krátké časovky a špičkovému dráhaři, naštěstí trať v Port-Valais nesedla, ztratil 5 sekund a obsadil šesté místo. Na start se poté vydali tři poslední praví specialisté, nejdříve Rémi Cavagna (Soudal Quick-Step), minutu po něm světový šampión Tobias Foss (Jumbo-Visma) a Mikkel Bjerg (UAE Emirates), trojnásobný mistr světa v kategorii U23.-

Cavagna se do cíle řítil ohromnou rychlostí a pořádně napnul všechny české fanoušky. Naštěstí byl o necelou sekund pomalejší než Černý. Jenže hned za ním dojížděl v duhovém trikotu Nor Foss a byl ještě blíž. Televizní grafika při jeho dojezdu zčervenala a ukázal se údaj +0.29. Foss prohrál o necelé tři desetiny sekundy. Bjerg už tak rychlý nebyl a ani poslední startující Cian Uijtdebroeks (Bora-Hansgrohe) českého cyklistu neohrozil.

Nakonec jsem zajel dobrý prolog, řekl před vyhlášením vítězů nový lídr celkového pořadí. Byli jsme tři v jedné sekundě, takže to bylo hodně těsné. Pracoval jsem na sobě tvrdě, nejsem úplně překvapený svým výkonem, chtěl jsem dojet aspoň mezi nejlepšími třemi, nebo pěti, ale je tu těžká konkurence, samí dobří závodníci a já byl dobře připravený. Byl to hodně těžký a rychlý prolog, jsem spokojený a můžu si to užít.

Černý je držitelem všech trikotů, s výjimkou dresu pro mladé jezdce, který drží jeho týmový kolega Ethan Vernon. Udržet žlutý dres bude ve sprinterské etapě těžké, ale myslím, že to můžeme zvládnout a uvidíme, jak to půjde dál, dodává Černý, který před Romandií trénoval ve vysoké nadmořské výšce a chystá se na Giro d'Italia, kde bude pracovat pro favorita Remca Evenepoela. 

Českým závodníkům se na Okolo Romandie dařilo i v minulosti, v roce 2009 vyhrál František Raboň tříkilometrový prolog v Lausanne a také oblékl žlutý trikot. Celkovým vítězem se tehdy stal Roman Kreuziger.