Závodníci kategorie U23 vystartovali z Antverp a úvodní kilometry provázela spousta pádů. Kvůli pádům a technickým problémům se odkládal ostrý start, ale lepší to nebylo ani po reálném startovním výstřelu. Mlad závodníci na flanderských silnicích neustále padali, na zemi se ocitl i pozdější vítěz a mnozí další favorité. Do prvního úniku dne se vydali Estonec Gleb Karpenko, Novozélanďan Logan Currie a Ir Adam Ward. 

Vedoucí trojice společně dorazila až na flanderský okruh a do první výjezdu stoupání Smeysberg. Zde odpadl Karpenko a na čele zbyli pouze dva jezdci. Ve Smeysbergu z hlavního pole odpadl Dan Babor, ale ostatní čtyři čeští reprezentanti se drželi. S Curriem nevydržel ani Ward a Novozélanďan zůstal vpředu sám, ale za ním už se začalo naplno závodit.

61 kilometr před cílem měl pád Filippo Baroncini z Itálie, ale rychle se zvedl a pokračoval v závodě. Z pelotonu zaútočil Francouz Hugo Page a ve stoupání Bekestraat dojel Currieho. Peloton se natáhl, ale nikdo neujel a Page byl dostižen. 46 kilometrů před cílem zkusil nastoupit Petr Kelemen, ale úspěšný byl až jeho krajan Tomáš Kopecký. Český reprezentant vyprovokoval důležitý únik závodu, přidali se k němu mnozí favorité. 

Kolem Kopeckého se vytvořila skupina devíti jezdců, kde nechyběli favorité Mauro Schmid ze Švýcarska, Novozélanďan Finn Fisher-Black, Nizozemec Daan Hoole, Australan Jarrad Drizners, Ital Luca Colnaghi, Nor Anders Johannessen, Američan Kevin Vermaerke a Portugalec Fabio Costa. 27 kilometrů před cílem, už na okruzích v Lovani, si do první skupiny dojeli Francouz Kevin Vauquelin a Kazach Jevgenij Fedorov.

Skupina spolupracovala s výjimkou Nizozemce Hooleho. Jezdci v oranžových dresech chtěli závod dovézt do spurtu pro Olava Kooije a Hoole měl proto zakázáno se v úniku točit. Ale ani v pelotonu Nizozemci nepracovali, nechali to na Belgičanech, kteří vpředu neměli nikoho. Rozdíl mezi skupinou a balíkem byl v předposledním okruhu kolem 35 sekund a uprchlíci měli reálnou šanci uspět. Včetně silného Tomáše Kopeckého. 

Udělat něco s nepříznivou situací zkoušeli Britové, Němci, útočili i Francouzi a Španělé, ale dopředu si nedojel nikdo. Ve stoupáních byl z čelní skupiny nejsilnější Mauro Schmid, vítěz etapy Giro d´Italia vedoucí po prašných cestách Strade Bianche. Schmid unikl soupeřům v kopci St.Antoniusberg, těsně před koncem předposledního okruhu. Útok to byl nenápadný, ale efektivní, protože ve skupině za ním se už moc nespolupracovalo. 

Na to zareagovali Nizozemci a začali táhnout peloton. Schmid si držel náskok mezi 10 a 15 sekundami před pronásledovateli. Peloton se blížil ke skupině i Schmidovi. 11 kilometrů před cílem nastoupil ve výjezdu Keizersberg Tomáš Kopecký. Český závodník nezachytil protiútok Fabia Costy a byl dostižen pelotonem. Costa byl také chycen. Nizozemci pokračovali ve vysokém tempu, potřebovali dostihnout Schmida, ale docházeli jim závodníci. 

Mezitím nastoupil Lucemburčan Arthur Kluckers a ve stoupání Wijnpers dojel a předjel Maura Schmida. Zde si svůj rozhodující útok naplánoval také Ital Filippo Baroncini. V pelotonu za ním se stále drželi Petr Kelemen a Pavel Bittner. Baronciniho útok byl pro všechny soupeře příliš ostrý, Ital dostihl Schmida i Kluckerse, ujel jim a pokračoval sám. 4 kilometry před cílem měl náskok 9 sekund. Za jeho zády se nastupovalo, což mu hrálo do karet, protože nikdo nedržel stabilně vysoké tempo. 

Baroncini v čele závodu zdolal také poslední kopec St. Antoniusberg a navyšoval svůj náskok. V cílové rovince už se mohl radovat, zatímco ostatní spurtovali o zbylé medaile. Nejrychlejší byl Eritrejec Biniam Ghirmay a třetí skončil Olav Kooij, oba profesionální závodníci týmů Intermarché - Wanty - Gobert a Jumbo - Visma. Čtvrtý skončil další Ital Michele Gazzoli, týmový kolega Baronciniho z italské sestavy Colpack, pátý Brit Lewis Askey a šestý mistr Evropy Thibau Nys z Belgie. Převahu Italů v závěru závodu potvrdil sedmý Luca Colnaghi. 

Čeští závodníci si v dojezdu bohužel nepomohli a dojeli hned za sebou, ale oba na výborných pozicích. Pavel Bittner se při své první účasti na světovém šampionátu v kategorii U23 vyznamenal a dojel na 12. místě. Petr Kelemen dokončil na 13. pozici. Tomáš Kopecký po statečném výkonu dorazil do cíle na 46. místě s odstupem 53 sekund. Jakub Ťoupalík skončil 63. a Daniel Babor 141.