Čeští fanoušci by si možná přáli víc, ale trojčlenné zastoupení na Giro ďItalia je samo o sobě úspěchem a význam českých cyklistů pro tři velmi úspěšné týmy byl velký. Především Zdeněk Štybar byl ve sprinterských dojezdech vynikající a pomohl Eliu Vivianimu ke čtyřem vítězstvím. Navíc se sám snažil uspět, ale letošní Giro nebylo k uprchlíkům příliš přívětivé a dlouhý únik dorazil až do cíle jen v těžkých etapách. 

Zdeněk Štybar zdraví svého otce na vrcholu Monte Zoncolan

Zdeněk Štybar tedy může být s první účastí na Giru spokojený, musel se vyrovnat s náročnou kombinací klasik a Gira, která není nikdy ideální. Po klasikách není dost času na odpočinek a solidní přípravu v horách. Přesto to Zdeněk zvládl a také díky němu byl Quick-Step Floors opět mimořádně úspěšný. Pět etap a fialový dres pro vítěze bodovací soutěže jsou skvělé výsledky. Je škoda, že žádný z pokusů o únik mu nevyšel až na cílovou pásku, ale konkurence byla velká a i v klasikářských dojezdech se dopředu tlačili lídři na celkové pořadí. 

Roman Kreuziger nakonec nebyl tak důležitý a klíčový domestik týmu Mitchelton-Scott. V horách byli lepší Jack Haig a Mikel Nieve. Zejména Haig v úvodu Gira nadchl svými výkony, dokázal utrhnout i slavné závodníky při své práci na čele hlavního pole. Nieve také poctivě plnil úkoly a když dostal jedinou příležitost, okamžitě ji využil a zvítězil v etapě. 

Kreuziger nevydržel v kopcích až do závěrečných kilometrů, ale odpracoval si svůj díl už dříve na trati a pro Mitchelton-Scott jsou velmi důležité jeho zkušenosti a závodní přehled. Kreuziger výtečně čte závod a reaguje na vývoj. Je kapitánem na silnici, ve třinácté profesionální sezóně dokáže předávat své zkušenosti ostatním. Pomohl svým týmovým kolegům k pěti etapám, Simon Yates jel většinu závodu v růžovém trikotu a Mitchelton-Scott byl velmi silným týmem. 

Jan Hirt nebyl příliš vidět, forma mu nevygradovala podle představ. Měl být jedním z posledních pomocníků ve velkých horách, ale při práci na čele byli častěji vidět jiní, především Luis Leon Sánchez opět dokázal, jak neocenitelným závodníkem je. Astana neměla dobrý začátek, ale nakonec byla velmi úspěšná. Patřila k třem nejlepším celkům společně s Mitchelton-Scott a Sky. Miguel Angel Lopez skončil nečekaně vysoko, na třetí příčce. A odvezl si bílý dres nejlepšího cyklisty do 25 let. Pello Bilbao dokončil na šestém místě. 

Loňské 12. místo a výkony v horách byli v podání Jana Hirta výraznějším představením, ale letos přispěl svému týmu k opravdu velkým úspěchům a to je potřeba ocenit. Všichni tři čeští zástupci měli svůj podíl na úspěšném Giru. A to se v profesionální cyklistice počítá. 

Na Tour de France se pravděpodobně budeme muset obejít bez české účasti. Roman Kreuziger si letos chce od Tour odpočinout. Zdeněk Štybar toho má po první polovině sezóny určitě dost a v Quick-Stepu je na osm míst velká tlačenice. Z Astany pojede na Tour jiná sestava a připraveni určitě nebudou ani dva indisponovaní čeští profesionálové Petr Vakoč a Leopold König. Víc závodníků v první divizi nemáme. 

Na Vueltě by se opět někteří naši cyklisté objevit mohli, ale španělský závod začíná za dlouho a program zatím není znám. Snad budou mít čeští reprezentanti dobrou přípravu na Mistrovství světa v Innsbrucku. Především Roman Kreuziger by zde mohl dosáhnout dobrého výsledku. Okruh v Rakousku s dlouhým a nepříliš strmým stoupáním by mu měl sedět. Když zvládne i strmé stoupání Gramartboden, mohl by dosáhnout na dobrý výsledek. 

Foto Sirotti