Vítězství obhajuje Adam Ťoupalík z domácího celku Elkov Kasper. Vítěz prvního ročníku obnovené klasiky Brno - Mikulov - Brno zatím figuruje mezi náhradníky, ale Elkov Kasper bude nepochybně patřit k nejsilnějším sestavám v závodě. Očekává se start Jana Bárty, sedminásobného mistra České republiky v časovce, který svůj poslední titul získal před týdnem a přidal druhé místo v závodě s hromadným startem. V širší nominaci týmu je také čerstvý mistr republiky Matěj Zahálka a mistr republiky v cyklokrosu Michael Boroš. Mezi favority patří také Jakub Otruba, který byl v loňském ročníku důležitým pomocníkem vítězného Ťoupalíka a sám dokončil na pátém místě.

V loňském ročníku obsadili první tři místa čeští závodníci. Druhý Daniel Turek z rakouského týmu Felbermayr Simplon Wels a třetí Karel Camrda, lídr české sestavy ATT Investments, se k náročnému závodu s celkovým převýšením 2300 metrů postaví i letos. Turek byl nejaktivnějším závodníkem v závěru závodu, společně s tehdejším týmovým kolegou Richardem Zoidlem útočili v posledních stoupáních závodu. V předposledním výjezdu na Žlutý kopec se Turek vydal stíhat útočícího Ťoupalíka a v krátkém výjezdu na hrad Špilberk byl jen několik sekund za ním, ale Ťoupalík se na čele udržel. 

David Per ze slovinského týmu Adria Mobil, který loni dojel na 4. místě, byl nejlepším zahraničním závodníkem.

A chybět nebude ani čtvrtý muž loňského ročníku, Slovinec David Per z Adria Mobil. Oba slovinské týmy mohou být hodně silné, kromě sestavy Adria Mobil, za kterou v letech 2013 - 2015 závodil Primož Roglič, přijede také Ljubljana Gusto Santic, domovský klub vítěze Tour de France Tadeje Pogačara. V týmu z hlavního města Slovinska sbíral Pogačar své první úspěchy v mládežnických kategoriích a v kategorii U23. Na mladé závodníky se Ljubljana Gusto Santic soustředí i nadále.

Nejznámější osobností na startu bude zkušený Australan Adam Hansen. Účastník neuvěřitelných 29 Grand Tours se ve svých 41 letech vrátil do závodního pelotonu v dresu rakouského týmu WSA KTM Graz p/b LEOMO. Hansen se po ukončení kariéry ve WorldTour rozhodl závodit v dlouhých triatlonech a silniční závody jsou vhodnou přípravou. Prostřednictvím rakouského týmu také propaguje svou firmu LEOMO.

Největší hvězdou na startu bude Adam Hansen. Rekordman v počtu dokončených Grand Tour v nepřetržité řadě, na fotografii v dresu formace Lotto Soudal při závodě Deutschland Tour 2018.

Vždy silné jsou polské týmy a polští cyklisté. Na startu Brno - Mikulov - Brno jich bude hned pět a to včetně sestavy HRE Mazowsze Serce Polski, která si letos připsala už deset vítězství v závodech UCI a do Brna přiveze nového polského mistra Norberta Banaszeka. A také sedmého muže loňského pořadí Jakuba Kaczmareka. Konkurenční tým Voster ATS nasadí loni šestého Jakuba Muriase.

Jediným národním týmem na startu bude Izrael. V čele s Itamarem Einhornem, velmi rychlým závodníkem, vítězem etapy na Okolo Slovenska, kde porazil také Petera Sagana. Einhorn byl nejlepší v loňském polském závodě série Visegrad 4, ale trasa z Brna do Mikulova a zpět bude pro člena WorldTeamu Israel - Premier Tech nejspíš příliš těžká.

Itamar Einhorn na trase loňského ročníku závodu Visegrad 4 Grand Prix Czech Republic.

Seznam týmů závodu Visegrad 4 Grand Prix Czech Republic 2022 Brno - Mikulov - Brno:

AC Sparta Praha, ATT Investments, CK Příbram Fany Gastro, Dukla Praha, Elkov Kasper, TJ Favorit Brno, Team Forman profiq Cinelli, TUFO PARDUS Prostějov (vše CZE), Felbermayr Simplon Wels, WSA KTM Graz p/b LEOMO (oboje AUT), P&S Benotti, Santic Wibatech (oboje GER), Epronex - Hungary Cyccling Team, MKB Bank Cycling Team (oboje HUN), Izraelský národní tým, Cycling team Friuli ASD (ITA), Kaunas Cycling Team (LTU), HRE Mazowsze Serce Polski, TC Chrobry SCOTT Głogów, K.S. Pogon Mostostal Puławy, Voster ATS Team (vše POL), Adria Mobil, Ljubljana Gusto Santic (oboje SLO), BRS Kaktus Bike, Cycling Academy Trenčín, Dukla Banská Bystrica, PROefekt Across CST Team (vše SVK), Global Cycling Team (NED)