Ryzí vrchař Hirt nikdy nepatřil k největším favoritům republikového šampionátu, který se vždy koná na klasikářské či rovinaté trati, ale v nejlepší sezóně své kariéry, by na docela náročné trati v Mladé Vožici mohl uspět. Naději mám, ale bude to samozřejmě těžké. Zaprvé formu už nemám takovou jako na Giru, protože je to už měsíc. Příprava už nebyla taková, trochu jsem polevil. Ale i kdybych nepolevil, je těžké držet formu tak dlouho.

První titul mistra republiky získal už v roce 2009, v kategorii juniorů. To byl můj první a poslední titul mistra republiky. Pamatuji si na to, bylo to v Bánovcích nad Bebravou. 

V Mladé Vožici na účastníky čeká deset náročných okruhů s jedním poměrně dlouhým stoupáním a téměř 200 kilometrů. Hirt zatím neví, zda mu bude trať vyhovovat: Trať neznám vůbec. Proti Elkovu to samozřejmě bude těžké, jako každý rok. Ale snažit se budu. 

Jestli se vytvoří na prvním kilometru únik a ten dojede až do cíle a nikdo to nebude kontrolovat, tak sám nic nezmůžu, vysvětluje vítěz královské etapy na Giro d’Italia. Sám se do dlouhého úniku dostane těžko, jezdci Elkovu si ho budou nejspíš hlídat. Když budu v úniku se třemi jezdci Elkovu, tak je to možné, ale jeden na jednoho asi ne. Problém je, že u nás je Elkov odskočený od ostatních týmů a když jim bude únik vyhovovat, asi nikdo nebude vzadu tahat.

Na koalici jednotlivců z profesionálních zahraničních týmů to moc nevypadá: Nějaká spolupráce být může, ale lehký to nebude a samozřejmě se musí domluvit, kdo se obětuje pro druhého.

Po absolvování celého Giro d’Italia a následně také náročného etapách Critérium du Dauphiné, je český mistrák posledním závodem Jana Hirta před zaslouženým odpočinkem. Po mistrovství republiky budu mít týden úplně bez kola a příští závod bude asi až Sazka Tour a pak bych měl jet Vueltu. Hirt jezdí dvě Grand Tours pravidelně, Giro a Vueltu kombinoval už loni i v roce 2018 a v roce objel Tour de France a Vueltu. Španělský třítýdenní závod pravděpodobně nepojede na celkové pořadí: „Myslím, že to není reálné. Nebudu se o to asi snažit.“

Sezónu by chtěl završit na světovém šampionátu: „Rád bych jel. Ta trať není vyloženě těžká, ale nemáme velkého českého favorita, takže když na tom budu solidně, tak bych rád jel.