Pogačar ovládl rok 2021, kromě druhého triumfu na Tour de France získal také vítězství na monumentech Lutych - Bastogne - Lutych a Okolo Lombardie, vyhrál týdenní etapové závody UAE Tour, Tirreno - Adriatico a Okolo Slovinska a připsal si celkem 13 vítězství. Jen stěží může na tak mimořádnou sezónu navázat, nebo ji dokonce překonat. Pogačar se letos rozhodl pro trochu jiný program, pojede víc jednorázovek, včetně monumentu Kolem Flander.

Program Tadeje Pogačara v roce 2022:  

20. - 26. 2.: UAE Tour
5. 3.: Strade Bianche
7. - 13. 3.: Tirreno - Adriatico
19. 3.: Milán - Sanremo
30. 3.: Dwars door Vlaanderen
3. 4.: Kolem Flander
20. 4.: Valonský šíp
24. 4.: Lutych - Bastogne - Lutych
15. - 19. 6.: Okolo Slovinska
1. - 24. 7.: Tour de France
19. 8. - 11. 9.: Vuelta
8. 10.: Okolo Lombardie

Start sezóny ve Spojených arabských emirátech je pro Pogačarův tým UAE Emirates samozřejmě hodně důležitý a Slovinec obhajuje vítězství. Na Strade Bianche se loni dostal do první skupiny, ale o vítězství nejel. Na Tirrenu obhajuje vítězství a poté se postaví na start prvního monumentu Milán - Sanremo. Zde pravděpodobně nebude lídrem týmu, který má v sestavě i některé velmi rychlé cyklisty. Ale hodně rychlý je i Pogačar a je možné, že z UAE Emirates zbude na čele sám a pak si možná dojede pro dobrý výsledek. Favoritem není, ale u Pogačara je možné skoro všechno.

Ještě o něco zajímavější bude Pogačarův přesun do Belgie na klasiky Dwars door Vlaanderen a Kolem Flander. "Je to pro mě nová výzva, ale jedu tam, abych si zvykl na kostky, které budou na Tour de France. Po Ronde si projedeme úseky pavé, které budou na Tour. Už jsem v Flandrech závodil s reprezentací U23 a to byl těžký závod, ale není to stejné. Jelo se jindy a není to tak dlouhé," řekl pro rtvslo.si.

"Nebudu lídrem, protože pojedu poprvé. Máme jezdce na kostky jako je třeba Matteo Trentin. Mým úkolem je sledovat ostatní, sbírat zkušenosti a pomáhat týmu. Ale pokud budu v dobré pozici, pokusím se toho využít," nevzdává se zcela vlastních ambicí. V sezóně ho navíc čekají také oba monumenty, které loni vyhrál. "Pojedu čtyři monumenty, ale to neznamená, že se soustředím na všechny. V budoucnu chci objet všechny monumenty. Na Paříž - Roubaix v nejbližší době asi nepojedu, ale určitě aspoň jednou v budoucnu ano."

Jednorázovky ale nejsou nejdůležitějšími cíli. Logicky, vždyť se jedná o vítěze Tour de France. V plánu má Tour a Vueltu. Takový plán měl už loni, ale po Tour ho změnil a Vueltu vypustil. A bylo to rozumné, protože ve 22 letech měl na dva třítýdenní závody v jednom roce ještě čas. "Letos je to pravděpodobnější. Ale není stoprocentní, že pojedu Tour i Vueltu. Nikdy nevíte, co se během sezóny stane. Doufám, že vše půjde podle plánu a budu závodit na Tour i na Vueltě."

Pogačar si také pochvaluje současnou formu. V Alicante je nyní na týmovém soustředění, poté se přesune na vysokohorský kemp do Sierra Nevady, kde bude ladit formu před UAE Tour. "Je to pro nás jeden z nejdůležitějších závodů. A pokud chcete jet o vítězství v jakémkoliv závodě, musíte být na startu v nejlepší formě."