Ve včerejší první etapě dospurtoval za Rogličem a Evenepoelem trošku překvapivě Ide Schelling z týmu BORA-hansgrohe. "Měli jsme v plánu jít na Patricka Konrada. Měl jsem ho vyvézt, ale měl nehodu. Tak jsem si řekl: jdeme na to!“ řekl bezprostředně po skončení etapy před kamerou Eurosportu. "Už jsem ztratil nějakou energii, ale stále jsem měl dobré nohy na sprint. V zápalu boje jsem neměl tušení, kdo kde je. Soustředil jsem se na svůj vlastní sprint, ale je skvělé stát s těmi kluky na pódiu. To se nestává často. Když jsem sem přišel, nevěděl jsem, jestli budu dobrý. Nicméně nejsem vrchař, takže si nemyslím, že bych mohl usilovat o celkovou klasifikaci. Ale mohou být příležitosti ve čtvrté a šesté etapě a samozřejmě je tu poslední etapa v Barceloně.“

Z potencionálních lídrů na celkové pořadí ztratili 10 vteřin mj. Egan Bernal (Ineos), Richard Carapaz (EF), Jack Haig (Bahrain), Einer Rubio (Movistar) či Jesús Herrada (Cofidis), 47 vteřin např. Iván Sosa (Movistar), který dorazil ve skupině s Janem Hirtem, jenž však měl vyloženě týmové úkoly, když v závěrečných kilometrech pracoval pro Evenepoela. O dalších 20 vteřin později projel cílem mj. Geraint Thomas (Ineos). Největší ztráty si ale připsali jednička Groupama-FDJ Michael Storer (+8:49) a jeden ze dvou lídrů UAE Emirates Adam Yates (+10:35). Byli totiž zapleteni do hromadného pádu 5 km před cílem.

Nejhůře ale dopadl z těch, které pád postihl, Dario Cataldo (Trek-Segafredo). Podle informace z týmového webu utrpěl zlomeninu stehenní kosti a pravého kyčelního kloubu, dvě zlomeniny bederní páteře bez neurologického dopadu, několik zlomených žeber, pneumothorax obou plic a zlomeninu levé klíční kosti. V době zveřejnění této informace byl v nemocnici při vědomí a ve stabilizovaném stavu. Cataldovi je 38 let, absolvoval 25 Grand Tours a je ceněný především pro své zkušenosti a ochotu dát své služby plně ve prospěch týmu.

Cataldo dopadl nejhůře, ale pád měl i další oběti, mezi nimiž byli také Kristian Sbaragli (Alpecin-Deceuninck), Chris Hamilton (Team DSM), Maxime Bouet a Anthony Delaplace (oba Arkéa-Samsic). Z těchto čtyř dnes odstartoval pouze Sbaragli. Zatímco Bouet po havárii nemohl pokračovat v závodě , Hamilton a Delaplace se do cíle dostali. Zdá se však, že Hamilton má zlomený loket a Delaplace utrpěl otřes mozku.

Dnes byla na programu stejně dlouhá etapa (165 km), ale s úplně jiným profilem. Úvodních přibližně sto kilometrů až po první rychlostní prémii bylo co se týče převýšení snadných. Následovala vrchařská prémie 1. kategorie (10,3 km a 5,4 %) a od druhé rychlostní prémie na 143. km se silnice začala stále více zvedat, aby vše vyvrcholilo v závěrečném 15 kilometrovém stoupání o průměru 6,7 % s maximy uprostřed kopce kolem 10 %.

Podobně laděnou etapu v loňském ročníku vyhrál Joao Almeida (UAE Emirates) a po tom, co předvedl na Tirreno-Adriatico, kde v konečné klasifikaci zaostal na druhém místě za Rogličem především díky započtení bonifikací o pouhých 18 sekund, patří i v Katalánsku do nejužšího okruhu favoritů. A po pádu a časové ztrátě Adama Yatese je jediným trumfem v týmové strategii.

Už 4 km po startu se vytvořil denní únik: Petilli (Intermarché), Juul-Jensen (Jayco), Carr (EF), Costiou (Arkéa), Pronskij (Astana), Amezqueta (Caja Rural), Galván (Kern Pharma) a Azparren (Euskaltel). O tempo pelotonu se po většinu etapy staralo Jumbo-Visma.

Do cílového stoupání najel zhruba minutu za vedoucí sedmičkou téměř kompletní peloton.

12,5 km: únik se začíná rozpadat, vpředu zůstali Jensen, Petilli, Carr a Galván. V pelotonu se jede tempo, které určuje Jumbo

11,5 km: nastupuje Simon Carr, stačí pouze Petilli, ale jen chvilku

11 km: z pelotonu se začíná odpadat

10,2 km: všichni uprchlíci dostiženi s výjimkou Carra (Brit, 24 let, v EF od 2021) a Petilliho (29 let, začínal v roce 2016 v Lampre, pak tři roky v UAE)

9,6 km: aktivitu přebírá Bahrain

9,0 km: Petilli dostižen, peloton stále řídne, totálně grogy nestíhá ani Bernal 

8,8 km: Almeida mění bicykl

8 km: odpadá Carapaz

7,5 km: sto metrů za Carrem přibližně dvacet závodníků, v problémech mj. Jesús Herrada i Iván Sosa

6,6 km: Carr dostižen, na čele skupiny stále trojice Bahrainu

6,5 km: atakuje Esteban Chaves, který předstartovní růžový klobouček vyměnil za žlutou přilbu kolumbijského šampiona, jde po něm Kuss, ale nedaří se mu zahákovat, ve skupině zhruba 15 favoritů je vidět i zafačovaný Yates

5,5 km: odstupuje Poels, nastupuje Haig, v závěsu Landa

5 km: Chaves má 25 sekund, Kuss se vrací do skupiny

4,5 km: Almeida na konci skupiny, před sebou má kromě Yatese i Solera

4 km: Chaves má 35 sekund, Haig stále dře na špici

3 km: odstupuje Haig, nahrazuje ho Van Wilder s Evenpoelem za zády, Chaves 30 sekund, ve skupině i 19letý Martinez (FDJ) a čerstvě 20letý Uijtdebroeks (BORA)

2,5 km: v problémech O´Connor

2 km: Chaves dře jako kůň, 25 sekund, za ním atakuje Landa, stačí Evenepoel, Roglič a Ciccone

1,8 km: iniciativu přebírá Remco Evenepoel, zatím jen v tempu, pro Almeidu se vrací Yates

1,4 km: Chaves 12 sekund

1,2 km: nastupuje Evenepoel, stačí Ciccone a Roglič, Landa s vypětím sil

1 km: Chaves 7 sekund, jede na limitu

500 metrů: Chaves pohlcen

300 metrů: zrychluje Evenepoel, za zády Ciccone a Roglič

100 metrů: před Evenepoela jde Ciccone a poté i Roglič

0 metrů: Giulio Ciccone po etapě na Okolo Valencie, kde nakonec skončil v celkovém pořadí na 2. místě za Rui Costou, vyhrává podruhé v této sezóně. Tentokrát speciálně i pro Catalda!

Včera Dario vypadl a dnes ráno jsem řekl, že pro něj chci etapu vyhrát. Chci toto vítězství věnovat jemu. Tohle je pro něj a celý tým," sdělil po etapě Ciccone.

Od spodní části závěrečného stoupání se jelo opravdu rychle. Esteban Chaves pak zaútočil, ale můj instinkt mi řekl, abych následoval Rogliče a Evenepoela. Zůstal jsem ve skupině a pak jsem do toho dal na posledních 500 metrech všechno. Tohle je jedno z mých nejkrásnějších vítězství. S Rogličem jsem v posledních týdnech ztratil hodně sprintů, ale dnes jsme vyhrál po dlouhém stoupání a ve dvou tisících metrech. A tady je všechno jinak," shrnul závěrečné kilometry ze svého pohledu Ital, který závodí za americko-italský Trek-Segafredo už pátým rokem.

Primož Roglič udržel vedení o 6 sekund před dvojicí Evenepoel a Ciccone.