Cavendish se v rozhovoru s italským deníkem Gazzetta dello Sport svěřil s přáním závodit ještě dva roky: "Nechci se jen vozit v balíku, můžu být konkurenceschopný další dva roky. Možná dokonce víc, ale dva roky určitě. Jsem si jistý."

Vítězi 160 profesionálních závodů bude zítra 37 let a mezi sprintery je výjimkou. Stále však vítězí, letos získal už čtyři triumfy, včetně 3. etapy Giro d'Italia. Na Tour de France si připsal celkem 34 etapových vítězství, což je rekord, který sdílí s legendárním Eddym Merckxem. Letos má šanci Merckxe překonat, příležitost však nejspíš nedostane. Quick-Step preferuje Fabia Jakobsena.

Po vítězství Cavendishe na Giru se vážně mluvilo o možnosti jeho startu na Tour de France, ale od té doby se okolnosti posunuly. Cavendish zatím žádnou další etapu nepřidal a v přímých soubojích prohrál 6. a 11. etapu a v dalších etapách měl problém dostat se do cíle v časovém limitu. Jakobsen mezitím vyhrál dvě etapy na Okolo Maďarska, ačkoliv také dvě další příležitosti nevyužil. 

Pro Cavendishe bude velmi těžké přidat další etapu na Giru, v páteční etapě mu v cestě stojí stoupání Colle di Nava, které má vrchol 95 kilometrů před cílem. Může se za pomoci svého týmu vrátit zpět, ale nebude to snadné a navíc není jisté, zda se bude o vítězství spurtovat. Poslední šance je v 18. etapě do Trevisa, ale přežije všechny předcházející horské etapy v časovém limitu? 

K nominaci na Tour má Jakobsen v současné chvíli blíž a vedení Quick-Stepu se zatím nechystá měnit plány. "Samozřejmě bych rád startoval, ale jsem profesionál, vždy jsem byl a udělám to, co po mě bude tým chtít. Vždy budu na Tour připraven, ale není to na mě. Dělám jen svou práci." 

"Mým snem je být v knihách vedle všech nejlepších závodníků historie," pokračuje Cavendish. "Chci být součástí historie. Byl bych šťastný, kdybych byl jmenován vedle nich v jedné větě. Se svou kariérou jsem spokojený, vítězím už přes 16 let, to se podařilo jen málokomu."

Vítěz 53 etap na třítýdenních závodech se začal shánět po nové smlouvě v jiném týmu, protože už je v podstatě jisté, že v Quick-Stepu ho nahradí Belgičan Tim Merlier. O osm let mladší sprinter má podle Patricka Lefevera velký potenciál a navíc je Belgičan, což se Lefeverovi hodí při vyjednávání se sponzory. Jakobsen s Merlierem vytvoří rychlé duo a rozdělí si největší závody mezi sebou. Na Cavendishe už místo nezbývá. Kam zamíří?

Mluví se o německé sestavě BORA - hansgrohe, kde na pozici sportovního ředitele působí Cavendishův dlouholetý domestik a přítel Bernhard Eisel. V Boře by měl dobrou týmovou podporu, ale musel by se o závodní program podělit se Samem Bennettem. Další zajímavou možností je Alpecin - Fenix, který přijde o Merliera a zbude jen Jasper Philipsen. A také Israel - Premier Tech. Giacomo Nizzolo zrovna nezáří, Cavendish je lepším sprinterem. IPT však nemá jistou licenci WorldTour a také nemá nejlepší zkušenosti se stárnoucími britskými cyklisty. Angažmá Chrise Frooma se týmu vůbec nevyplatilo.

Pro Cavendishe nebude snadné najít dobré místo, ve svém věku si nemůže moc vymýšlet a pokud chce překonat rekord v počtu vítězství na Tour de France, musí zvolit tým, kde bude mít dobrou podporu. Týmy BORA - hansgrohe a Alpecin - Fenix se nyní zdají být nejlepší možností, ale na závěry je ještě brzo.