Závod se jede od 12. do 16. srpna. Znamená to, že mezi koncem tohoto závodu a startem velké Tour je už jen 12 dnů.

Pořadatelé na svém webu uvedli závod heslem „A festival of climbing“. Což samo o sobě už mnohé napovídá o charakteru závodu. Startuje se v oblasti Centrálního masívu ve 150 tisícovém Clermont-Ferrand a končí v horském alpském lyžařském středisku Megéve.

A jelikož jde o závod nejvyšší kategorie, startují všechny World Tour týmy a s nimi čtyři prokontinentální, z toho tři francouzské (Arkéa, BaB Hotels, Total Direct) a belgický Circus-Wanty.

První etapa je kopcovitá, nikoli však z pohledu obtížnosti kopců extrémní. Na cyklisty čeká na 218 kilometrech sedm klasifikovaných stoupání, povětšinou 3. a 4. kategorie. Je tam jedna dvojka, ale její vrchol je na 69. km. Cíl je však do kopce (3,3 km a 4,6%), byť v předposledních 500 metrech je krátký sjezd.

Druhá etapa už je náročnější. Ne až toliko množstvím nastoupaných metrů nebo počtem klasifikovaných kopců, ale jejich obtížností. V poslední třetině závodu pouze 135 km dlouhé etapy bude nutno se vypořádat nejprve s horskou jedničkou (6,2 km a 8%) a poté vyjet do cíle, který je umístěn na vrcholu Col de Porte a má nejvyšší možnou klasifikaci (hors categorie): 17,5 km a 6,2%.

Třetí etapa je dlouhá 157 km a na jezdce čekají pouze dvě klasifikovaná stoupání, ovšem stojí za to: nejprve Col de la Madeleine (HC): 17,3 km a 8,3% a poté cílové do Saint Martin o parametrech 14,8 km a 6%.

I ve čtvrté 154 km dlouhé etapě pokračuje festival „horolezců“: sedm vrchařských prémií, na úvod dvě jedničky, 35 km před cílem Montée de Bisanne (HC, 12,4 km a 8,2%) a závěr zase do kopce: 7,4 km a 4,7%.

A ani v poslední etapě o totožné délce jako den předtím nedají pořadatelé pokoj: osm klasifikovaných stoupání, nejtěžší kolem 45. km Col de Romme (HC, 8,8 km a 8,9%) a cíl jak jinak než do kopce: 9 km a 4,6%.

Pět etap, pět dojezdů do kopce.

Critérium du Dauphiné je velmi tradiční závod, první ročník se jel už v roce 1947. Mezi jeho vítězi figurují tak slavná jména, jako Eddy Merckx, Luis Ocaňa, Bernard Thévenet, Bernard Hinault či Miguel Indurain.

V posledních 12 letech závod ovládli opakovaně Alejandro Valverde, Bradley Wiggins i Chris Froome. Kdo ze tří britských vítězů (ještě Geraint Thomas) vyhrál Tour de France, tak obvykle předtím ovládl i Critérium du Dauphiné. V nejposlednější době byl na tomto etapáku dvakrát úspěšný Jakob Fuglsang, který ho vyhrál v roce 2017 i loni. Jemu se zatím tento „double“ nepodařil, jelikož v uvedených letech ani jednou Tour de France nedokončil.

Uvidíme, zda forma Miguela Lópeze postupně roste. Na Occitanii, kde  nejlepším nestačil, pravděpodobně pouze trénoval.

V nominaci letos Jakob chybí, jelikož se zaměří na Giro d´Italia a jako přípravu pojede Tirreno-Adriatico. Lídrem Astany na Tour má být tentokrát Miguel López, a proto je napsaný jako jednička svého týmu i na Critériu du Dauphiné. K ruce bude mít do kopců Gorku Izagirreho a Merhawi Kuduse.

Startovní listina je nabitá známými jmény špičkových cyklistů, kteří se zaměřují na celková pořadí etapových závodů, zvláště tedy na těch, kde významnou roli hrají obtížná a dlouhá stoupání. A obdobně jako v Astaně, i oni budou mít podporu domestiků, kteří to také umí dobře v kopcích:

Mikela Landu (Bahrain) budou jistit Bilbao a Caruso, Romaina Bardeta (AG2R) Latour a Gallopin, Emanuela Buchmanna (Bora), loni na Dauphiné třetího, Muhlberger a Grossschartner, Guillaume Martina (Cofidis) Edet a Maté, Thibauta Pinota (FDJ) Madouas a Reichenbach, Adama Yatese (Mitchelton) Haig a čerstvý vítěz Czech Tour Howson, Enrica Mase (Movistar) Soler a Valverde, Richie Porteho (Trek) Elissonde a López, Tadeje Pogačara (UAE) Formolo a De La Cruz.

Nairo Quintana prokázal na Tour de l´Ain velmi dobrou výkonnost.

V prokontinentálním Arkéa Samsic nebude chybět Nairo Quintana a společně s ním to nejsilnější, čím tým disponuje: Warren Barguil, Anacona i Rosa. Dan Martin (Israel) si bude muset nejspíš vystačit sám. S Julianem Alaphilippem (Deceuninck-Quick Step) by měl nejdéle vydržet Knox.

Druhodivizní BaB Hotels si bude nejvíc slibovat od Pierra Rollanda, který vítězstvím na nedávném závodě "Kings of the Mountain" - Le Tour de Savoie Mont Blanc, ukázal velmi dobrou formu v dlouhých alpských stoupáních, a navíc za mimořádného vedra, které předpověď slibuje cyklistům i pro nadcházející Critérium du Dauphiné.

Na Dauphiné se budou připravovat potenciální lídři Tour de France: Buchmann, Pinot, Bernal, Alaphilippe, Valverde i Kruijswijk.

Nejočekávanější je asi další souboj Ineosu s Jumbo-Visma. Oba týmy pojedou s podobnou sestavou jako na Tour de l´Ain. V týmu Ineos uvidíme opět čtveřici Bernal, Froome, Thomas a Castroviejo, ovšem sílu týmu by měl významně navýšit Sivakov, který se výborně předvedl na nedávné Occitanii.

Včera lídři, dnes domestici? Froome a Dumoulin.

Jumbo povede opět Roglič za zády s Dumoulinem a Kruijswijkem, na l´Ain skvělého Bennetta nahradí Kuss. A jelikož mohou mít na tomto závodě oproti l´Ain o jednoho závodníka navíc, sedmým mužem bude vítěz Strade i Sanrema Wout van Aert.

Top lídři Roglič a Pogačar.

Kdo by však mohl těmto mimořádně silným sestavám rovnocenně konkurovat v početnosti i schopnostech jezdců v jízdě do dlouhých stoupání, je EF Pro Cycling. Jako jednička je napsaný Rigoberto Urán, ale faktickou jedničkou se jeví spíše Sergio Higuita. Společně s Carthym, Martínezem, Kangertem a Van Garderenem (loni tady druhý) představují velkou sílu a nejeví se alespoň papírově o nic moc slabší než Ineos a Jumbo.

Higuita roste každým závodem. Potvrdí to na Dauphiné?

Mezi startujícími budou i dva Češi. V týmu CCC Jan Hirt, který by i podle titulního snímku měl být jedničkou týmu. Terén je pro něj jak stvořený a navíc se nechal slyšet, že k dobrým výkonům potřebuje více závodních kilometrů v náročných stoupáních, takže po l´Ain, kde dokončil na 15. místě, by se měl cítit zase lépe a posunout se výkonnostně ještě výš. Otázkou je, zda ho nebudou limitovat následky pádu ve 3. etapě Tour de l´Ain, při němž si podle vyjádření týmu ulomil několik zubů a narazil zápěstí. Do dlouhých kopců je v týmu ještě Masnada a De La Parte.

Jana Hirta postihl v poslední etapě Tour de l´Ain nepříjemný pád.

NTT také nominovalo borce s odpovídajícími schopnostmi. Vedle O´Connora, Meintjese a Pozzoviva je to i Roman Kreuziger. Ke své účasti poznamenal: „Po rovinaté klasice Milán – San Remo se přesouvám na kopcovitý etapák. Čeká nás pět těžkých etap v horách. Jde především o test před Tour de France. Za sebe mám pocit, že mě Strade i San Remo pomohly a výkonnostně posunuly. Navíc na San Remu se týmu podařilo splnit cíl, který jsme si před startem dali, a tím bylo umístění Nizzola do pátého místa. Můžeme být jako tým spokojeni i s tím, že týmová spolupráce fungovala velmi dobře.“

Roman Kreuziger se nominací v týmu NTT na Dauphiné přiblížil účasti na Tour de France.

Vedle specialistů do náročných stoupání budou v pelotonu i cyklisté, kteří - přestože na to nemají úplně nejvhodnější tělesné parametry - dokážou přejet i náročné kopce, prosadit se z úniku a slušně zaspurtovat. Můžeme jim říkat univerzálové a počítat mezi ně můžeme Lutsenka a Sáncheze (Astana), Mohoriče a Teunse (Bahrain), Asgreena a Cavagnu (Deceuninck), Impeyho (Mitchelton), De Gendta (Lotto), Benoota (Sunweb) nebo Kwiatkowského (Ineos).

Jak vidno, konkurence bude obrovská. Nemůžeme říci, že maximální možná, protože jsou špičkoví cyklisté, kteří letos dávají přednost účasti na Giro d´Italia a ti se na Critériu neobjeví. Z nejznámějších to jsou Evenepoel (Deceuninck), Nibali (Trek), Fuglsang a Vlasov (Astana), Simon Yates (Mitchelton), či Carapaz (Ineos), ovšem konkurence na Tour ve srovnání s Girem se jeví jako významně vyšší.

Peter Sagan se chystá na Tour i na Giro, takže na Dauphiné nebude chybět.

Naopak na Giru bude více sprinterů. Málokterý z nich se objeví na startu obou těchto Grand Tour. S výjimkou toho, kdo je sportovně i komerčně vysoce žádaný: Petera Sagana. Takže ten na Critériu du Dauphiné startovat bude. K podobným typům, jako je on, patří ve startovní listině také Kristoff (UAE), Colbrelli (Bahrain), Van Aert (Jumbo) a třeba i Cosnefroy (AG2R). Možná právě mezi nimi proběhne dílčí generálka coby příprava na zisk zeleného dresu na Tour de France.

V každém případě jestli Tour de l´Ain byl mimořádně zajímavý a dramatický závod, tak Critérium du Dauphiné by tyhle prožitky mělo poskytnout v míře dvojnásobné.