Předposlední etapa vedla z Durbuy do Couvinu, měřila 201 km, cyklisté při ní nastoupali 3300 výškových metrů, a byla tak etapou profilově nejnáročnější z letošního ročníku Tour de Wallonie. Až 5x bylo možno získat body do vrchařské soutěže, které před etapou vévodil Victor Campenaerts (Lotto-Soudal).

Už 5 km po startu jela před pelotonem šestičlenná skupina ve složení Kenneth Vanbilsen (Cofidis), Cameron Wurf (Ineos), José Rojas (Movistar), Davide Ballerini (Quick-Step), Thijs Aerts (Baloise) a Riu Oliveira (UAE).

Na 50. km měli náskok převyšující 7 minut, pak se však začalo v pelotonu ostře závodit, v čemž vynikal Victor Campenaerts, a náskok čelní skupiny tím pádem poměrně rychle klesl na polovinu. Jenže pak se peloton uklidnil a uprchlíci během následujících 15 km navýšili náskok opět k 7 minutám. A 50 km před cílem měli k dobru stále přes 4 minuty.

Ovšem v té době se aktivita pelotonu opět mimořádně zvýšila a díky tomu se odstup rychle krátil. Kolem špice hlavní skupiny se opět aktivně pohyboval nositel dresu nejlepšího vrchaře. Skupina  v úniku si vedla srdnatě, takže na čelo muselo Lotto-Soudal  a jelo takové tempo, že hlavní skupinu dost zredukovalo, a co bylo důležité, zbavilo se i řady sprinterů. Jenže i oni obětovali Arnauda De Lie, který na čele pelotonu jel i ve stoupání ďábelské tempo, a když odstupoval 10 km před cílem, měl zásobník nejspíš zcela prázdný. Odstup v té chvíli činil pouhých 30 sekund.

To byla také chvíle, kdy se v jednom z dalších stoupání rozdělila vedoucí skupina a na čele zůstala trojice Ballerini, Oliveira a Rojas. Za nimi se začalo hodně nastupovat, a hlavní skupina se tím pádem začala zvláště vpředu drobit na malé skupinky. Nejaktivněji si počínali jezdci Cofidisu jedoucí pro Guillaume Martina. Robert Stannard z Alpecin-Fenix jedoucí v oranžovém dresu vedoucího závodníka si zatím vše s přehledem pokrýval. Největší potíže mu začal dělat Skjelmose Jensen z Trek-Segafredo, průběžně 3. muž pořadí zaostávající před etapou o pouhých 6 sekund.

Vedoucí trio bylo dostiženo na vrcholu posledního stoupání 5 km před cílem, přes který zaútočil Skjelmose Jensen a všechny tři s sebou opět odvezl před pronásledovatele. Nejvíc pochopitelně dřel Dán, nejvíc šetřil Ballerini. A přestože stíhači pracovali usilovně, v cíli jim chybělo necelých 50 metrů. Vyhrál Ballerini!

Po etapě došlo k jediné změně. Skjelmose Jensen se dostal do čela bodovací soutěže.

Jestliže to dnes byl takový malý "Lutych", zítra to bude takové malé "Roubaix". A 215 km, takže další pořádná šichta. Stannard se bude muset ještě hodně co ohánět.