Další z jarních závodů na řeckém Rhodosu představovala jednorázová Velká cena Rhodosu na 186 km. Cyklisté při ní objeli ostrov kolem dokola. Na 40. km se před cyklisty zvedlo 9km stoupání o průměru 4,8%, ovšem po jeho zdolání to sice nebyla úplná rovina, ale profilově nic příliš obtížného.

Došlo tedy na spurt, v němž dominovali cyklisté norského týmu Coop. Vyhrál 22letý Nor Drege před dánským závodníkem Andreasem Stokbro, který předešlé dva roky strávil v prvodivizním týmu Qhubeka.

Na start se postavily dva české týmy. ATT Investments a Tufo Pardus Prostějov. A v týmu Novo Nordisk dostal letos poprvé příležitost Matyáš Kopecký.

Nejlépe se umístil na 5. příčce Mika Heming z ATT Investments. Čas vítěze obdrželo 27 závodníků, mezi nimi ještě z ATT Investments Matúš Štoček, Karel Tyrpekl a Tomáš Jakoubek. Nejlepším z Tufo Pardus byl Wojciech Pszczolarski na 42. místě se ztrátou 54 sekund. Matyáš Kopecký byl klasifikován na 67. místě 1:49 min. za vítězem.

V součtu časů tří nejlepších z každého týmu byly lepší než ATT Investments pouze dva: Coop a americký Hagens Berman Axeon.

Petr Kaltofen, ATT Investments: „Od začátku se jelo hodně ostré tempo. V prvním vážnějším úniku osmi lidí jsme měli Petra Klaboucha. Když byli dojeti, tak se to vpředu přesýpalo a před závěrem se na čele vytvořila další osmička včetně Tomáše Jakoubka. Nakonec i tihle lidi byli dojeti další skupinou, v níž byl i Mika Heming, jemuž se ostatní snažili vytvořit pozici do spurtu. Bylo z toho 5. místo a vítězství v kategorii do 23 let. Na tomto výsledku se podílel celý tým.“

 

GP Slovenian Istria

Na jihu Evropy se dnes odehrál ještě jeden jednorázový závod z kalendáře UCI. Velká cena slovinské Istrie. Mezi 136 cyklisty bylo i osm Čechů. Jednak šestice ATT Investments a s nimi v týmu Felbermayr Dan Turek a v jiném rakouském celku Tirol KTM Karel Vacek.

70 km před cílem jela před pelotonem čtveřice závodníků, v níž si společně s Glivarem z domácího týmu Adria počínal nejaktivněji Dan Turek. Byli však dojeti a stali se součástí zhruba 50ti členné skupiny, v níž tempo udávali závodníci Tirol KTM včetně Karla Vacka, na jehož lokti byly patrné následky pádu. Společně s nimi se o tempo starali ještě vybraní cyklisté Adria Mobil a italského Cycling Friuli. Všechno týmy, které tu měly početní převahu.

Dan Turek první zprava

A právě tři borci z uvedených týmů se vydali 25 km před cílem do úniku. Nevytvořili si však velký náskok. Podíl na tom měl i Dan Turek, pracující aktivně na špici hlavní skupiny. Ale bojovali statečně až do mety 4 km před cílem, kdy byli dojeti.

Došlo tedy na spurt, v němž byl nejúspěšnější Daniel Auer z WSA KTM před dvěma závodníky Friuli. Bezprostředně pod stupni vítězů se umístil Tomáš Bárta z ATT Investments.

Jaromír Friede, ATT Investments: "Když byla odjetá čtveřice s Danem Turkem, měli jsme v první skupině za nimi podle plánu jednoho člověk, jímž byl Michal Schuran. V té další kluci tvrdě dřeli na tom, aby dostali dopředu Tomáše Bártu a to se nakonec podařilo. V samém závěru dva lidi trošku poodjeli a za nimi se spurtovalo o 3. místo. Původně nám řekli, že Tomáš byl třetí, takže velká euforie. Pak tedy malé zklamání, když to rozhodčí přehodnotili, že podle fotofiniše byl až čtvrtý. Kluci odmakali přesně to, co jsme si řekli. V závěru se jela totální hrana, cíl byl na férovku. Z naší strany super práce, z kluků mám radost."