Určitě je největším povzbuzením české reprezentace před světovým šampionátem (3. a 4. února v nizozemském Valkenburgu) sedmé místo Michaela Boroše v předposledním dějstvím Světového poháru, které se jelo minulou neděli v Nommay na východě Francie.

Po přelomu roku a národních šampionátech byl Světový pohár předposlední prověrkou před Mistrovstvím světa a forma Michaela Boroše jde nahoru, je to příjemná informace a uvidíme, jak ji náš reprezentant potvrdí v neděli v Hoogerheide. 

Vedle sedmého Boroše to už tak veselé nebylo, další naši reprezentanti byli sice vzácně výkonnostně vyrovnaní, ale až ve čtvrté desítce. Tomáš Paprstka obsadil 33., Jan Nesvadba 34. a Emil Hekele 38. místo. To jsou pozice pochopitelně mnohem blíže poslednímu - 59. místu, než místu prvnímu, nebo alespoň první desítce. 

Rozpaky přinesla kategorie žen

Kateřina Nash se vrátila do Evropy, ale nevrátila se do čela výsedkových listin. V Nommay obsadila jedenácté míso a naše staronová mistryně republiky Pavla Havlíková byla až 27. Ovšem tato kategorie je letos plná změn a převratů. V Nommay neuspěla ani mistryně světa a Evropy Sanne Cant a další dobré cyklistky. Zlepšují se Američanky, vyhrála zkušená Katie Compton, také Pauline Ferrand-Prévot se přibližuje prvnímu místu, ale ve Valkenburgu to může být úplně odlišné.

Dobře to nevypadalo ani mezi ženami U23 (jely ve společném závodě s ženami Elite), ale nás reprezentovala jen Elizabeth Ungermanová. Dojela 49. z 56 startujících, ale také až 16. z 22 žen kategorie U23. Ovšem nestartovaly Adéla Šafářová a Nikola Nosková.

Jistotou se zdá junior Tomáš Kopecký

Tomáš Kopecký opět získal pódiové umístění, tentokrát dojel třetí. Letos opravdu září a patří mezi velké favority na titul. Medaile mu snad neuteče. Ale opět je za ním obrovská propast s našimi dalšími reprezentanty, umístěnými vesměs až ve čtvrté desítce. Přitom zde bojovali o nominační místa pro MS. 

Dobrá situace není ani v mužích U23

Adam Ťoupalík nestartoval a naši ostatní skončili opět v hloubi poražených, opět až ve čtvrté desítce. České cyklistice prostě zoufale chybí širší členská základna a efektivnější výběr talentů. 


Máme před světovým šampionátem několik teoretických medailových nadějí a další šance na dobrá umístění, ale jsou to naděje velice křehké, založené jen na několika jedincích, kteří nemají nikoho v zádech.

Ilustrační foto Jaroslav Svoboda