Poté, co byly uhrazeny dluhy z období předešlého organizátora, se mohlo začít s čistým štítem. SAZKA, nová sportovní agentura, Leo König v roli ředitele závodu se odrazili k letošní velmi dobré organizaci a mají našlápnuto závod i nadále zdokonalovat. Například ve smyslu účasti většího počtu World týmů, rozšíření závodu na větší plochu České republiky a možná posunutí závodu do kategorie Pro Tour. Samozřejmě krok za krokem.

Hlavní rozhodčí Simona Davídková si organizaci nemohla také vynachválit. Ocenila stávající úroveň i vnímavost organizátora k námětům a jejich operativním řešením. Z pozice její vlastní role hlavního arbitra ocenila, že vše proběhlo poměrně v klidu až na pár výstřelků, resp. nedorozumění, které bylo nutno ocenit pokutou nebo dodatečným vysvětlením. Všeobecně se ale i závodníci chovali velmi ukázněně s ohledem na dodržování stanovených pravidel. Samozřejmě se také padalo, zvláště na mokru a za deště, ale nic fatálního. 

Co konzumentovi asi chybí nejvíc, je přímý přenos. I závody nižších kategorií umí alespoň livestream. Všechno je ale o penězích. Tak snad příště. Podíváme-li s k horizontu: v úrovni ProTour už je to povinnost.

Takže co se týče organizace, jednoznačně převažovala všeobecná spokojenost. Ne všichni však asi byli spokojeni se sportovními výsledky. Nejcennější kategorií je vždy soutěž jednotlivců. Vítězství, pódium nebo alespoň do deseti. To je hierarchie vnímání úspěchu. Značnou váhu mají vyhrané etapy. A až poté jsou na řadě soutěže o další dresy, jako je vrchařský a bodovací, což obvykle předpokládá uspět v umění dostávat se do úniků, nebo soutěž o nejlepšího mladého jezdce. Sem se počítá i týmová soutěž. 

Tudíž pokud ambiciózní a výhledově do World úrovně mířící švýcarský Tudor má v konečném pořadí nejlepšího jezdce na 13., tým z úrovně World Intermarché na 14., v průběhu celého etapáku aktivní EOLO-Kometa na 19. místě a jeden z nejlepších světových ProTeams Uno-X, poté, co musela odstoupit ze závodu jejich jednička Anders Johannessen, dokonce na 43. místě, pak u nich se po závodě nejspíš moc neslavilo. Zvláště když nezaznamenaly ani žádné zajímavé výsledky v doprovodných soutěžích.

Například zmíněné prvodivizní Intermarché sklidilo pouze 3. místo Reina Taaramäe ve třetí etapě, 6. místo ve čtvrté etapě a celkové 3. v kategorii do 23 let Francesca Busatta, v celkové klasifikaci brali 14., resp. 20. místo a z Čech si odvezli pouhých 11 UCI bodů. Je dobré tohle vnímat, až se dostaneme k výsledkům a vystoupení českých závodníků.

Naopak mimořádně spokojená určitě odjížděla Bora-hansgrohe. První dvě místa v celkovém pořadí Floriana Lipowitze a Bena Zwiehoffa, vítězná etapa a tři další pódiová umístění, vítězství v bodovací soutěži a samozřejmě i v týmech. 

Jistý důvod k rozladění mohli mít v Jumbo-Visma, protože do poslední etapy nemohl z průběžně 2. místa nastoupit Johannes Staune-Mittet. Na druhou stranu v průběhu celého etapáku prokázali skvělou výkonnost, bojovného ducha a aktivní pojetí závodění jako standard jejich přístupu k cyklistickému řemeslu a další kariéře. Ze sedmi lidí tady bylo pět v kategorii do 23 let a z nich čtyři jezdí stále za development tým. Ovšem většina má už podepsáno do prvního týmu. Jsou to vyzobané super talenty prakticky z celé Evropy. Vždyť aktuální sestavu Jumbo-Visma DT tvoří 15 jezdců ze 7 zemí. Výsledkem jejich snažení byla vítězná etapa, jedno 2. místo a 5. v konečném pořadí Tijmena Graata, který se tak stal nejlepším jezdcem do 23 let.

Kromě tří výše zmíněných World týmů startovalo na Czech Tour 11 týmů druhé divize a 7 kontinentálních. Nejspíš nikdo nevstupuje do závodu s tím, že jeho prioritou je týmová soutěž. Umístění v ní je spíše druhotným výsledkem výkonnosti a taktiky podřízené prioritám. Ale právě proto svou vypovídací hodnotu má. Takže jestliže ATT Investments obsadilo v konečném účtování v týmové soutěži 5. a Elkov Kasper 6. místo, je to v této konkurenci důvod k respektu a obdivu.

Na jedničkové závody posílají týmy vyšších divizí často mladé, nadějné závodníky, aby si tady nabrousili ostruhy. Viz příklad Jumbo-Visma. Takže pokud v takové konkurenci dokončí v soutěži o bílý trikot Karel Camrda (ATT Investments) na 4. místě, pak pomyslný klobouk dolů. A to ho ještě na 9. a 10. místě doplnili Daniel Vysočan (RRK Group) a Tomáš Přidal (Elkov Kasper).

Domácí jezdci v domácích závodech vyšší kategorie a tedy s náročnější mezinárodní konkurencí mají obvykle zvýšenou motivaci ukazovat se v únicích a přitom sbírat body na vrchařských a rychlostních prémiích. V tomto směru čeští závodníci na Czech Tour vůbec nezaostali.

V úvodní etapě se do úniku dostal Matěj Zahálka (Elkov Kasper), z pelotonu brali body na prémiích Tomáš Jakoubek a Matúš Štoček (oba ATT Investments). V druhé etapě byli součástí čtyřčlenného úniku opět Matěj Zahálka a tentokrát i Matúš Štoček. Matějovi to vyneslo dres nejlepšího vrchaře. V třetí etapě bylo možno mezi pěti lidmi v úniku sledovat čtyři české: Tomáše Kalojírose (RRK Group), Michaela Kukrleho (Felbermayr-Simplon Wels), Daniela Turka (ATT Investments) a Michaela Boroše (Elkov Kasper). Pouze únik v závěrečné etapě se obešel bez účasti českých závodníků. Nejpodstatnějším výsledkem těchto aktivit bylo konečné 2. místo Matěje Zahálky ve vrchařské soutěži. 

V bodovací soutěži se prosadili především ti závodníci, kteří dojížděli v etapách na předních místech. Nejúspěšnější byl v tomto směru celkový vítěz Florian Lipowitz. Druhé místo ale patří Adamu Ťoupalíkovi (Elkov Kasper), který dojel na Pustevny na 4. místě, ale především vyhrál závěrečnou etapu ve Šternberku! Jakubu Otrubovi (ATT Investments) přinesla jeho tři umístění v první desítce konečné 5. místo v této soutěži. Adam Ťoupalík za vítěznou etapu a 11. místo v konečné klasifikaci vyrýžoval 29 UCI bodů.

Nejcennějším úspěchem českých cyklistů na letošním ročníku Czech Tour je bezesporu 3. místo Jakuba Otruby v konečné klasifikaci soutěže jednotlivců. Což UCI odměnilo přídělem 70 bodů.  UCI body si z českých jezdců připsali ještě Karel Camrda 5 za 15. a Michael Kukrle 3 za 22. místo.

"Do poslední etapy jsme šli s cílem posunout mě na pódium. Situaci nám ulehčilo to, že průběžné druhý Nor z Jumbo-Visma ze zdravotních důvodů do etapy nenastoupil. Celou etapu jsem se snažil co nejvíc šetřit na závěrečné těžké okruhy ve Šternberku. Kluci mi připravili za deště perfektní pozici při nájezdu na okruhy a pak už to bylo jen na mně. Nebýt menšího pádu dvě stě metrů před cílem, tak bych skončil asi pátý, což mě trošku mrzí, ale jinak velká spokojenost s pódiem," zhodnotil poslední etapu Jakub Otruba.

"Cílem bylo top ten a máme pódium. Výsledku si moc cením, je na zhruba stejné úrovni jako 3. místo ze Sibiu Tour, ale tím, že je to domácí závod, má to pro mě větší význam!"

Jakub letos jezdí ve skvělé formě. Má za sebou 8 etapových závodů. Z úrovně ProTour Okolo Maďarska, kde byl logickým lídrem týmu Márton Dina. Jedničkové etapáky jel tři. Okolo Řecka dokončil na 5., rumunskou Sibiu Tour na 3. a stejné umístění mu patří i při Czech Tour. Z dvojkových etapáků přidal 1. a 4. místo v Řecku a 9. v Rakousku.

Zítra by se měl v aktualizovaném žebříčku UCI objevit na 5. místě mezi jezdci kontinentálních týmů z celého světa a jako třetí nejlepší Evropan!