O úspěšnosti sprinterů rozhodují především vítězství v etapách Grand Tours. Hromadné dojezdy na Tour de France jsou nejdůležitějšími okamžiky celé sezóny. Arnaud Démare v nich v roce 2021 neuspěl a dokonce musel po překročení časového limitu opustit Tour už po 9. etapě. Jeho sezóna byla automaticky považována za neúspěšnou, ačkoliv si připsal devět vítězství. 

Tým Groupama-FDJ se v následujícím roce rozhodl nenominovat Démara na Tour de France, už na začátku roku bylo jasné, že místo Tour pojede na Giro d'Italia a na domácí Grand Tours se představí David Gaudu, lídr na celkové pořadí. Tato strategie fungovala, Démare v roce 2020 vyhrál na Giru čtyři etapy a letos si připsal další tři. S Girem si rozumí mnohem více než s Tour, i když i zde už vyhrál dvě etapy. 

Jenže pro Groupamu je nejdůležitější úspěch na Tour a proto dá Démarovi další příležitost. Měl bych jet na Tour de France, pokud bude vše probíhat podle lánu. Budu ale mít menší týmovou podporu, protože půjde i o celkové pořadí, vysvětluje Démare. Gaudu chce na Tour na pódium a pro Groupamu by bylo ideální, kdyby si Gaudu nenápadně dojel pro třetí místo v konečném pořadí a Démare přidal jednu etapu. 

Sám Démare moc o svém závodním kalendáři nemluví, soustředí se spíše na obecný cíl, vyhrát sto profesionálních závodů. K tomu mu zbývá devět triumfů. Stovka vítězství by byla skutečně úspěchem, protože ukazuje, že je třeba být spolehlivým závodníkem v průběhu mnoha let. V historii francouzské cyklistiky dosáhli tohoto čísla pouze Bernard Hinault, Laurent Jalabert a Jacques Anquetil, ale na rozdíl od těchto tří šampionů jsem ho mohl dosáhnout v jednom a tom samém dresu od svého prvního úspěchu, v dresu cyklistického týmu Groupama-FDJ,“ říká.

Pamatuji si, jak jsem začínal před deseti lety jako neprofesionál, vzpomíná na rok 2012, kdy vstoupil mezi profesionály jako úřadující mistr světa U23. A rychle se uchytil i na nejvyšší úrovni. Po prvním roce jsem měl na kontě pět vítězství, což už pro mě bylo neuvěřitelné. Symbolická laťka stovky vítězství je letos dosažitelná a já mám velkou motivaci udělat vše pro to, abych tohoto cíle dosáhl. Doufám ovšem, že toho dosáhnu na opravdu velkých závodech.