Kdo může, měl by 10. etapu sledovat od ostrého startu, protože boj o únik by měl být hodně dlouhý a zajímavý. Pravděpodobnost úspěchu uprchlíků je velká, ve zvlněné etapě z Vulcanie do Issoire jezdci nastoupají 3151 metrů, takže ryzí sprinteři nemají šanci a pro jezdce na celkové pořadí není etapa dostatečně selektivní. Pár odolných sprinterů bychom ale měli vidět v uprchlé skupině.

Etapa začíná stoupáním 3. kategorie, 6,8 km s průměrem 4 %, na které navazuje další výjezd 3. kategorie dlouhý 8 km. V těchto dvou stoupáních by se měl vytvořit únik, všichni očekávají, že hodně aktivní roli převezme Van Aert, který zatím neměl moc štěstí a stále čeká na etapu. Celému týmu Jumbo-Visma by prospělo, kdyby už smůlu prolomil, protože by to zlepšilo náladu v týmu. 

Skupina nejspíš nebude malá, Van Aert je největším favoritem, ale nebude to mít snadné ani tentokrát, všichni si přejeme souboj s Van der Poelem, jenže Nizozemec se do žádných větších akcí zatím nehrne. Několikrát dokonale rozjel spurt Jasperu Philipsenovi a Belgičan už získal tři vítězství, což je pro Alpecin-Deceuninck dokonalý start Tour de France. Van der Poel má na těchto vítězstvích velký podíl, jenže od něj všichni fanoušci očekávají i něco odvážného. "Vlastně se cítím docela dobře. Všechno zatím vypadá skvěle. Těším se ale na to, že ve druhém a třetím týdnu něco dokážu," řekl novinářům během volného dne. 

"Myslím, že se teď blíží několik etap, ve kterých se mi může dařit. Není to tak, že bych nejel ani jeden den sám za sebe. Třeba úterý je skvělou příležitostí pro jezdce v úniku. Myslím, že potom jsou ještě dvě etapy, kdy mám šanci. Je pravda, že ve druhém a třetím týdnu už moc příležitostí není, ale to jsme věděli předem. Do Paříže chci dojet za každou cenu. Bylo by hezké získat tam zelený dres s Jasperem, to by bylo opravdu něco jedinečného. Opravdu bych toho byl rád součástí," dodává Van der Poel, pro něhož je velkým cílem také světový šampionát v Glasgow a proto nechce na Tour utratit všechnu energii. 

Van Aertovi i Van der Poelovi by v případném úniku prospělo mít k ruce týmového kolegu. Týmy s početnějším zastoupením v úniku mají rozhodně větší šanci na etapové vítězství, protože útoky budou přicházet daleko před cílem. Mezi favority etapy patří například Matej Mohorič, kterému takto náročné etapy vyhovují, ale bude muset zaútočit sólo v posledních 35 km. kdyby se dostal do úniku například s Fredem Wrightem, jemuž jsou dlouhé úniky také blízké, Bahrain Victorious by měl dobrou šanci.

Velký nedělní únik v 9. etapě se obešel bez zástupců týmu Lidl-Trek a je proto velmi pravděpodobné, že v úterý bude v čelní skupině víc než jen jeden zástupce amerického celku. Pro Madse Pedersena je začátek etapy nejspíš příliš těžký, ale pro Jaspera Stuyvena je etapy ideální a útočit by měli i vrchaři Giulio Ciccone a Mattias Skjelmose, který svůj první pokus o úspěch v celkovém pořadí nezvládl. Bohužel tým kvůli pádu a zranění přišel o amerického šampiona Quinna Simmonse, který by v dobré formě patřil k favoritům. 

O něco se musí pokusit také Soudal Quick-Step. Belgickému celku se absolutně nedaří, Fabio Jakobsen se do spurtů ani nedostane, souhra nefunguje, Julian Alaphilippe zatím zklamal a po sezóně se mezi závodníky očekává zemětřesení, několik jezdců už se netají tím, že na konci roku odcházejí, včetně Jakobsena a Rémiho Cavagny. Úspěch z dlouhého úniku by tým nepochybně osvěžil.

Do akce by měl vyrazit i třeba francouzský mistr Valentin Madouas, protože David Gaudu se v celkovém pořadí zatím moc neblíží ke konečnému pódiu. Domestici by měli dostat na začátku druhého týdne volnost. Do útoku určitě opět vyrazí jezdci EF Education-EasyPost, ale ti všichni to budou mít proti motivovanému Van Aertovi těžké.