12. etapa Giro d'Italia se startem ve městě Bra a cílem v Rivoli patřila závodníkům v dlouhém úniku, přesně podle předpokladů. O účast v úniku svedli největší zájemci těžký boj. Peloton nakonec pustil početnou skupinu s 30 cyklisty, kde nechyběli ani sprinteři Mads Pedersen (Trek-Segafredo) a Michael Matthews (Jayco AlUla),kterým šlo především o body na rychlostních prémiích.

Dále se do první skupiny dostali Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step), Alex Baudin, Valentin Paret-Peintre (AG2R Citroën), Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck), Vadim Pronskij, Christian Scaroni, Samuele Battistella (Astana Qazaqstan), Jasha Sütterlin (Bahrain Victorious), Nico Denz, Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe), Jonathan Lastra (Cofidis), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Lorenzo Fortunato (Eolo-Kometa), Alessandro Tonelli, Davide Gabburo, Luca Covili (Green Project-Bardiani), Laurens Huys (Intermarché-Circus Wanty), Sebastian Berwick, Marco Frigo, Stephen Williams (Israel-Premier Tech), Michael Hessmann, Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Einer Augusto Rubio (Movistar), Veljko Stojnić (Corratec-Selle Italia), Amanuel Ghebreigzabhier, Bauke Mollema, Toms Skujiņš (Trek-Segafredo) a Davide Formolo (UAE Emirates).

Velký únik pohromadě nevydržel  

Pedersen porazil Matthewse na první rychlostní prémii a připsal si 12 bodů. Trek však měl v první skupině hned čtyři závodníky a hlavním cílem bylo vyhrát etapu. Bylo jasné, že takto velká skupina se dlouho pohromadě neudrží a už 98 kilometrů před cílem se uvolnila pětice jezdců, kterou tvořili Battistella, Berwick, Skujinš, Tonelli a Denz. Ostatní zaváhali a přišli o šanci na vítězství, protože čelní skupina dobře spolupracovala, i když se zmenšila jen na čtyři členy, protože Battistellu začaly sužovat žaludeční problémy a propadl se zpět do pelotonu.

Závodníci ve druhé skupině se pokoušeli s vývojem závodu něco udělat, ale týmoví kolegové jezdců v první skupině jejich pokusy o únik zachytávali. Nakonec odskočili Bettiol, Baudin a Scaroni, ale už bylo pozdě, k vedoucímu kvartetu se nepřiblížili. V posledním dlouhém stoupání Colle Braida (10,7 km, 5,9 %) si začali nastupovat i vedoucí závodníci. Skujinš zrychli 4 kilometry před vrcholem a utrhl Tonelliho. Problémy měl také Berwick, ale drobný Australan pouze jel vlastním tempem, vrátil se dopředu a začal tlačit do pedálů. Skujinš se držel bez potíží, zato Denz trpěl, ale udržel se vpředu až na vrchol, který ležel 28 kilometrů před cílem. Před závodníky už byl jen sjezd a rovinatá pasáž před cílem v Rivoli.

Ve druhé skupině se stále závodilo, ačkoliv už vlastně nebylo o co. Překvapivě hodně sil ve stoupání utrácel Formolo. Ital jel tvrdě, táhl skupinu, ovšem naprosto zbytečně, byl víc než 3 minuty za vedoucím triem. Poněkud zbytečný byl také útok Friga před vrcholem. Zdálo se, že jezdci v druhé skupině nemají dobré informace, utrácel tolik síl v závodě o páté místo bylo před horskou 13. etapou poměrně nesmyslné. 

To podstatné se totiž dělo vpředu. 12 kilometrů před cílem překvapivě zaútočil Denz. A byl to hodně tvrdý útok, Skujinšovi chvíli trvalo, než se vrátil do háku a Berwick musel bojovat 3 kilometry, aby se vrátil zpět. A od té chvíle už neměl v úmyslu střídat. "I'm not doing shit!" zakřičel na Denze, který ho vyzýval ke spolupráci. Němec s Lotyšem Berwickovi nic nevyčítali a střídali se spolu. Z lehkého vrchaře neměli ve spurtu obavy.

Berwick v posledních kilometrech nic nezkusil, sužovaly ho křeče a všichni čekali na sprint. Denz jel na první pozici, Skujinš na druhé a Berwick na třetí. Denz zahájil spurt a nikdo se před něj nedostal. Skujinš pouze zůstal v háku, Berwick odpadl. Devětadvacetiletý Denz si dojel pro první vítězství v etapě na Giro d'Italia a obecně na všech Grand Tours. 

"Dostat se do úniku bylo těžké, ale nejtěžší bylo poslední stoupání. Strašně jsem trpěl a málem jsem nevydržel vpředu. Na kopci jsem byl úplně hotový, ve sjezdu jsem se trochu vzpamatoval a začal si říkat, že dnes by to mohlo vyjít," říká vítěz etapy, který přitom původně vůbec v úniku být neměl. "V plánu bylo, že do úniku pojedou Patrick Konrad a Bob Jungels, ale Bob řekl, že se necítí dobře a radši se šetřil na zítra, aby pomohl Lennymu (Lennardu Kämnovi, pozn. redakce). To byla moje šance, mohl jsem do úniku, etapu jsem si totiž vytipoval už dřív," směje se Denz. 

Skujinše prohra hodně zklamala. V dlouhém úniku byl na Giru už podruhé, na Lago Laceno skončil třetí. A ani z dnešního druhého místa radost neměl. "Věděl jsem, že z té velké skupiny nemůžu vyhrát, takže jsem chtěl odjet brzy. Bylo nás tam pět a pak čtyři. Jel jsem do toho stoupání, co to šlo, abych Nica urval, ale on vydržel. A pak vyhrál sprint," shrnul vývoj etapy. "Teď jsme zklamaný, bylo to těsné. Co jsem mohl udělat jinak? Říct Nicovi, aby nesprintoval. V úniku jsme byli čtyři a naším prvním úkolem bylo zařídit body pro Madse (Pedersena, pozn. redakce). To se podařilo. Pak jsme chtěli brzy útočit, abychom se zbavili vrchařů. Velký dík patří týmovým kolegům. Mrzí mě, že se mi nepodařilo vyhrát. Nohy jsem na to měl, ale ne tak dobré jako Nico."

Favorité se šetřili na 13. etapu 

Čtvrtý v etapě skončil Tonelli, pro páté místo si dojel Frigo a peloton dokončil v poklidu se ztrátou 8:19. Hodně práce odvedl Pavel Sivakov a dokázala, že po včerejším pádu je schopný pomáhat týmovým kolegům. Nikdo z favoritů se o nic nepokusil, všichni totiž vyhlíží následující horskou etapu se třemi dlouhými výjezdy, převýšením přes 4600 metrů a dojezdem do Crans Montany.

Lídrem celkového pořadí zůstal Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), který konečně nemusel řešit žádné pády ani další potíže: "Byla to těžká etapa, ale kluci ji zvládli dobře. Do úniku jsme nepustili nikoho, kdo by byl v celkovém pořadí blízko. Nevadilo nám, že to byl velká skupina. Věděli jsme, že velký únik má vždy problémy dobře spolupracovat. Kluci pak jeli celou dobu v čele. Teď jsme v dobré pozici a těšíme se na zítřek. Zítra bude velký den."

Bodovací soutěž vede Jonathan Milan (Bahrain Victorious), nejlepším vrchařem je Davide Bais (Eolo-Kometa) a nejlepším závodníkem do 25 let Joao Almeida (UAE Emirates). Karel Vacek (Corratec-Selle Italia), poslední český účastník na Giru, dokončil 12. etapu na 87. místě a v celkovém pořadí mu patří 91. příčka.