Dnes by v Galicii psa nevyhnal. Cyklista musí. Odstartovalo se do 3°C, mokro, déšť. A v závěru sněhová vánice.

Etapa to byla nejdelší (188 km) a ze tří těžkých profilově nejsnazší. Přes 3 tisíce výškových metrů, tři vrchařské prémie, z toho jedna dvojka a dvě trojky. K nim ještě dvě sprinterské, kde se braly bonusové sekundy.

Zájem o únik byl značný. Do první sprinterské prémie na 15. km se to ale nikomu nepodařilo. Bonusové sekundy za první místo na prémii získal - světe div se - Jonas Vingegaard (Jumbo) před Ionem Izagirrem (Cofidis) a Rohanem Dennisem (Jumbo).

Teprve pak odjelo 18 lidí a únik neignorovaly ani favorizované týmy Jumbo-Visma, Movistar a Cofidis. Když byli uprchlíci dojeti, vystřídala je jiná sedmnáctka, v níž byl i Karel Vacek. Teprve třetí pokus byl úspěšný. Ocitla se v něm devítka jezdců, z World týmů jediný Gianni Moscon z Astany.

První vrchařskou prémii druhé kategorie na 72. km vyhrál Francesco Gavazzi (EOLO-Kometa) před Rakušanem Schönbergerem (Human Powered Health). Na další prémii o 60 km dál si pořadí vyměnili.

Na třetí se mělo rozhodnout, kdože poveze zítra vrchařský dres. Ale tam se cyklisté už nedostali. V kopcích nad cílovou Sarrií 25 km před cílem je zastihla tak silná sněhová vánice, že rozhodčí etapu neutralizovali.

Zatímco peloton se zastavil a závodníci se oblékali do ještě teplejšího, tak informace o zastavení závodu se nějak nemohla dostat ke třem lidem, kteří v té době jeli před pelotonem. Takže najeli o nějaký ten kilometr navíc, než jejich kolegové v pelotonu. Litovat může především Schönberger, který ve vedoucí trojici na rozdíl od Gavazziho byl a kde mu dělal společnost dnes mimořádně aktivní Gianni Moscon. Pak ale i oni byli zastaveni a etapa byla definitivně zrušena.

O tom, zda body a bonifikace z prémií budou započítány, rozhočí teprve rozhodnou.

Tak hlavně rychle do tepla a zítra začínáme nanovo.