Vítězi série RoadRace 2022 se stali:

V kategorii mužů: Jonáš VOJTĚCH z LAWI Stars – Giant (foto v úvodu článku, vítězství na Tour de Zeleňák) a v kategorii žen: Nikola NOSKOVÁ z LAWI Junior teamu (fotografie z vítězství na LAWI Tour). Značka LAWI tak může být maximálně spokojena. Blahopřejeme šéfovi Jardovi Malému, organizátorovi klasiky LAWI Tour.

Na počátku roku jsme si kladli otázku, zda se podaří letos všem organizátorům uspořádat závody série RoadRace a RoadMarathon... Covid sice ustoupil a sportovní akce v průběhu 2. a 3. čtvrtletí 2022 proběhly bez omezení, ale bohužel se opakovala situace z loňského roku. Některé závody byly zrušeny z důvodu oprav silnic nebo chtěl pořadatel některé závody přesunout na pozdější termín a nakonec je zrušil. Jednalo se o: Krušnoton, Prachem Svatební cesty, Dukovanské okruhy, O Kolo Úštěka a Velká cena Hradce Králové Rafkarna (zde byl posunut termín závodu na termín, kdy se jel jiný závod seriálu).

V seriálu RoadRace zůstaly závody: Kraslický šíp; Mamut tour; L´ETAPE Czech Republic; Krakonošův cyklomaraton; Beskyd tour; VC Temelína; LAWI Tour Classic; Tour de Zeleňák a Tour de Brdy. 

9 závodů se zúčastnilo 20 závodníků z týmů ELITE, někteří jeli dva závody. TOP zúčastněných měl závod L´ETAPE Czech Republic. kdy do cíle dojelo na krátké trati 802 závodníků a 83 závodnic.

Do 9 závodů se přihlásilo 2561 závodníků (279 závodníků absolvovalo 2 až 9 závodů. Jediný, kdo absolvoval všech 9 závodů byl  Uličný Vladimír z týmu XEELO cycling team.  8 závodů objel z týmu XEELO cycling team také Michal Kollert a Tomáš Dudek), do cíle dojelo 2045 závodníků a přihlásilo se 192 závodnic (některé i dva až 4 závody), do cíle dojelo 186 žen.

Celkovým vítězem v kategorii mužů se stal Jonáš VOJTĚCH z týmu LAWI Stars – GIANT před Jaroslavem KOCURKEM z týmu Středeční monumenty a na třetím místě Filipem ŠLAJCHRTEM z týmu XEELO cycling team.

Kategorii žen opanovala a zvítězila tak Nikola NOSKOVÁ z týmu LAWI junior tým (pět závodů, pět vítězství v kategorii) před Pavlínou SCHÄFEROVOU z SK Favorit Bílina, a na třetí místě Janou Milec JIŘINCOVOU.

V polovině roku jsme již vyhodnotili sérii RoadMarathon 2022, a tak jen pro osvěžení paměti:

V seriálu RoadMarathon pro rok 2022 zůstaly zařazeny ČTYŘI !!!! závody: Mamut Tour (2 trasy), Krakonošův cyklomaraton, Beskyd Tour a L´ETAPE Czech Republic TdFr..

Celkovým vítězem v kategorii mužů se stal Michal KOLLERT z týmu XEELO cycling team (loňský vítěz seriálu RoadRace) před obhájcem loňského prvenství Michalem SMOLKOU z týmu AMT Team a na třetím místě Vladimírem ULIČNÝM z týmu XEELO cycling team.

Kategorii žen opanovala a zvítězila tak Hana RIPPELOVÁ před obhájkyní loňského vítězství Šárkou MACHÁČKOVOU ze SportRaces Cycling Team, a na třetím místě Angelika TLOŁKA z týmu Jas

SUPERPOHÁR 2022

Kolika závodů se zúčastníš, tolik bodů na nich získaných se ti bude počítat. Nezávisle, zda je závod v sériích RoadMarathon nebo RoadRace. 

Kategorii mužů opanoval Michal KOLLERT (vitěz série RoadMarathon, foto z vítězství na české L´Étape), z týmu XEELO cycling team, který se zúčastnil 8 závodů a jako první překonal 2000 bodů. Na druhém místě se umístil celkový vítěz RoadRace Jonáš VOJTĚCH z LAWI Stars – GIANT a na třetí místě Vladimír Uličný z týmu vítěze seriálu XEELO cycling team.

Kategorii žen vyhrála Nikola Nosková z LAWI junior týmu, která se zúčastnila 5 závodů, které všechny vyhrála. Na druhém místě se umístila Hana RIPPELOVÁ a na třetím místě Barbora DVOŘÁKOVÁ z CykloTým Havířov.

Slavnostní vyhlášení vítězů všech sérií proběhne koncem března opět na veletrhu FOR Bikes v Praze.

Co závěrem: Věříme, že v roce 2023 se závody uskuteční v původním formátu bez jakýchkoliv omezení v termínech tak, jak budou naplánovány.

Děkujeme všem organizátorům za uspořádání letošních závodů a budeme se těšit na spolupráci v dalším roce.

Mirek, Igor a Simona