178 km dlouhá etapa se dala rozdělit do dvou polovin. Nejprve ve zvlněném terénu bylo potřeba dojet z Namuru do Geraardsbergenu, kde se na okruhu s třemi dlážděnými stoupáními odehrálo to nejpodstatnější. Stoupáním vévodil Muur van Geraardsbergen (Kapelmuur), který se jel stejně jako ostatní třikrát a navíc byl v jeho zhruba polovině umístěn cíl.

Po 60 km se konečně podařilo někomu odjet. Šlo o 11člennou skupinu, v níž byl nejlépe postaveným Oscar Riesebeek (Alpecin), který ztrácel na lídra Colbrelliho přes 4,5 minuty.

Únik byl ale poměrně brzy zlikvidován, a když 50 km před cílem nastoupil Kasper Asgreen (Deceuninck), objevila se na čele závodu společně s ním další trojice Campenaerts (Qhubeka), McNulty (UAE) a hlavně Matej Mohorič.

30 km před cílem zaútočil Campenaerts a odpojil McNultyho.

25 km před cílem při nájezdu do posledního Muur Van Geraardsbergenu byla trojice téměř dojeta a v ten moment atakoval Mohorič. Za ním se podařilo zůstat před nepočetnou skupinou stíhačů Asgreenovi, ale to už přišly chvíle Colbrelliho, který se mu pověsil na zadní kolo. S nimi poodjel ještě Wellens (Lotto), ale v dalším kopci odpadl.

V těchto fázích závodu byl velmi aktivní Peter Sagan. Ten také vedl skupinu pronásledovatelů v posledním Denderoordbergu 5 km před cílem, ovšem když akceleroval Tom Dumoulin, musel Peter vyvěsit a stěží přejel kopec v zadní části skupiny. Dumoulin odjel, ale kdože ho stínoval? Přeci Sonny Colbrelli.

Na této situaci se už nic nezměnilo až do cíle. Mohorič přijel sólo, za ním v závěru cílového dlážděného stoupání odjel Dumoulinovi Colbrelli, bral druhé místo a potvrdil celkové prvenství. Mohorič skončil druhý a tuhle dominanci týmu Bahrain-Victorious podtrhl na 5. místě v etapě a 20. celkově 22letý Brit Fred Wright.

Peter Sagan dojel dnes na 10. místě. Petr Vakoč si v průběhu celého etapáku plnil výhradně týmové úkoly, kolem špice byl v etapách vidět v posledních desítkách kilometrů před samotným finále etapy. To už jeho práce končila.

Colbrelli a Mohorič tu převýšili soupeře skoro o třídu. O včerejší etapě, kterou vyhrál a dostal se do čela průběžné klasifikace, Colbrelli řekl, že to byla nejtěžší etapa v jeho životě!