Tour de France začíná 29. srpna, tedy dva dny před skončením zákazu mezinárodních letů. Může se proto stát, že několik významných kolumbijských závodníků na startu nebude. V Kolumbii nyní je obhájce vítězství Egan Bernal, dále také Nairo Quintana, Miguel Angel Lopez, Rigoberto Urán, Sergio Higuita a Fernando Gaviria.

"Toto rozhodnutí činíme s ohledem na mimořádnou situaci. Neočekáváme, že otevřeme vzdušný prostor až do 31. srpna,“ sdělila ministryně dopravy Angela Maria Oroczo.

Kolumbijský cyklistický svaz začal jednat a snaží se domluvit s kolumbijskou vládou. "Měl jsem příjemný telefonát s prezidentem Kolumbijské cyklistické federace. Žádá o zvláštní povolení ministerstva zahraničních věcí a ministerstva sportu k vypravení charterového letu pro všechny cyklisty cestující v červenci do Evropy,“ říká José Julián Velásquez, ředitel kontinentálního týmu Medellín, který se chystá na závody v Asii a Portugalsku. 

Potvrzuje to i Mauricio Vargas, předseda federace:  "Děláme vše, co je v našich silách, abychom zvrátili situaci. V současné době vedeme jednání s prezidentem Ivánem Duqueem, ministryní dopravy Angelou Marií Oroczo a ministrem sportu Ernestem Lucenou.“ 

Vargas si myslí, že se vše vyřeší a Tour de France a také další závody bez Kolumbijců nehrozí. “Závodníci by měli být schopni odcestovat včas do Evropy, aby se také mohli účastnit nejdůležitějších závodů před Tour de France, samotné Tour a dalších důležitých závodů. Brzy nebudou žádné problémy."

Zatím však problémy jsou a dokud Bernal, Quintana a další nebudou v Evropě, nebude nic jisté. Tour bez Kolumbijců by byla obrovským problémem pro spoustu týmů. Egan Bernal je lídrem Ineosu, Nairo Quintana povede celek Arkéa - Samsic, Fernando Gaviria chce vyhrávat sprinterské dojezdy za UAE Emirates a americký tým EF postavil na Kolumbijcích Rigobertu Uránovi a Sergiu Higuitovi svou taktiku. Na Tour se poprvé chystá i lídr Astany, Miguel Angel Lopez.