V Kyjově se tradičně pořádá závod dohromady s mládežnickým pohárem. Byl bych pro, kdyby mladé závodníky zajímal i závod mužů a závodu samotnému by udělali kulisu. Jenže závod Elite se jel v neděli odpoledne a tak trenéři, rodiče a závodníci žákovských a dorosteneckých kategorií spěchali domů. Kulisu neudělali a diváci nepřišli. Možná by to vypadalo v cílovém kopci jinak, kdyby pořadatelé víkendový program otočili a mládež zůstala při sobotním programu v místě. A také by přišli ti poslední skalní fanoušci, kteří dali v neděli přednost sledování závodu Paříž - Roubaix. Já v neděli napočítal na okruhu jen čtyři diváky, jeden pár na kolech a pana Bártu s panem Margitou. Ve směru propagace a marketingu jsou závody Českého poháru stále absolutně impotentní. Horší scénáře v programu a propagaci snad už nejde ani vymyslet. 

Ale k samotnému závodu Elite a U23

V Kyjově je tvrdá trať, i na muže asi až příliš, tedy především na termín v polovině dubna. Sportovně přitažlivější by pro jaro bylo něco profilově méně náročnějšího a závodně atraktivnějšího.

Ve své podstatě to byl "pochod smrti", jak se říkalo v mém mládí. Všichni museli šetřit, nezávodit a čekat. Odjely skupiny, vytvořily se dvě rozhodující desetičlenné a potom to byl boj o přežití. Bohužel domácí celky podcenily vytvoření té první, kde byli tři členové slovenské Dukly a čekaly na to, že vepředu všem "dojde". Jenže hradecký Elkov Author zde byl jen ve třech a Topforex - Lapierre s dalšími početnými celky si únik pustil příliš daleko. V závěru sice docházelo těm vepředu, ale docházelo i jejich pronásledovatelům. A tak se bojovalo nejen se soupeři, ale i se svým zbytkem sil.

Náskok uprchlíků podcenili i Vacek s Ťoupalíkem

Adam Ťoupalík, Karel Vacek a Petr Kelemen byli tři nejsilnější čeští cyklisté v závodě. Kelemena postihl defekt, který nešlo rychle vyřešit a musel závod vzdát.

Byl v té chvíli na nadějné pozici a mohl ohrozit závodníky na čele. Vacek možná příliš hýřil silami ve výjezdu do Strážovic, ale bez efektu. A spolu s Ťoupalíkem už toho sami nemohli víc zvládnout, když všem rapidně ubývalo sil.

Krásný výkon a výsledek Jakuba Bittnera

Užasný výsledek a především výkon předvedl Jakub Bittner z týmu Forman Cinelli, byl nejsilnějším českým cyklistou v rozhodujících okamžicích závodu. A navíc byl i tím, kdo byl ochoten tvořit závod. Jeho páté místo nejlepšího českého závodníka bylo naprosto zasloužené.

Banskobystrická Dukla vytvořila závod

Dukláci od našich východních sousedů se vydali do úniku ve třech a to bylo rozhodující. Udržovali tempo a celili spolupráci první skupiny. Ta šetřila v kopcích a na peloton získávala ve chvílích, kdy ten taktizoval na rovinách a v protivětru. V pelotonu se rozjíždělo tempo většinou jen ve strážovickém kopci, což všechny stálo hodně sil a na rozhodující stíhačku potom scházely. Chybou početnějších celků bylo, že neobětovaly nikoho na udržování tempa a těm vepředu často darovaly vteřiny a minuty náskoku zadarmo.


Pro mládež byl závod nesmyslný

Potěšilo, jak početné pelotony se sešly v mládežnických kategoriích. Jenže těžká trať ty pelotony rychle zdecimovala, jelo se na výkonnost a nezávodilo se. Pro mladé cyklisty a cyklistky by mělo být nejdůležitější, aby se v závodech učili závodit, pohybovat v pelotonu, orientovat ve složitých situacích, a to těžká trať nedovolila. Asi by měl mít větší slovo ve skladbě sezóny a výběru tratí metodik svazu.

Foto Josef Vaishar/cycling.photography