Remco Evenepoel se po dojezdu časovky rozčiloval a měl dobrý důvod. Jeho tým Soudal Quick-Step totiž startoval jako poslední a musel závodit už ve tmě. "Proč jsme museli startovat tak pozdě," nechápal po dojezdu. "Vím, že co teď řeknu mě bude mrzet, ale bylo to směšné. Všechny týmy favoritů jely velmi pomalu, protože nebylo nic vidět. Je zvláštní, že musíme jezdit v takové tmě."

Rozčílil se taky jeho týmový kolega Louis Vervaeke: "Jsme snad opice v zoo? Nic jsme neviděli, žádné čáry na silnici, žádné zatáčky. Proč jsme nemohli vyrazit o hodinu dřív? To by bylo mnohem lepší."

Přesto Evenepoel a jeho týmoví kolegové dopadli mnohem lépe, než jejich nejdůležitější konkurenti. Belgický tým ztratil na čtvrtém místě 6 sekund, zatímco Ineos Grenadiers s Geraintem Thomasem a Thymenem Arensmanem zaostal o 20 sekund navíc kvůli pádu přišel o Laurense De Pluse. Belgický vrchař tvrdě spadl na pravou stranu a skoro nemohl chodit a i když se snažil nasednout zpět na kolo, pokračovat nedokázal. 

32 sekund ztratili Jonas Vingegaard a Primož Roglič v sestavě Jumbo-Visma. Vingegaard musel měnit kolo kvůli defektu a především proto jezdci ve žlutých dresech zaostali. Ale z časovky vyšli vlastně dobře, protože nikdo nespadl a nezranil se a UAE Emirates s Juanem Ayusem a Joaem Almeidou byli ještě o něco málo pomalejší, ztratili celkem 37 sekund. V jejich případě se zdržel Almeida, který měnil po defektu celé kolo pouhých 700 metrů před cílem. 

O vítězství svedly souboj dva týmy ochotné co nejvíc riskovat. Už první metry časovky byly nebezpečné, protože se startovalo na pláži, na kluzkém povrchu a protože v Barceloně velmi dlouho nepršelo, silnice byly mimořádně kluzké. Například z týmu Jayco AlUla spadli skoro všichni a jejich lídr Eddie Dunbar šel podruhé k zemi těsně před cílem. Tým DSM-Firmenich strávil v horkém křesle dlouhou dobu a postupně si škrtal jeden tým za druhým ze seznamu konkurentů. Jenže mezi posledními odstartoval domácí Movistar a na mezičase byl o 6 a půl sekundy lepší než nizozemský tým. 

Movistar však svůj náskok v druhé polovině ztratil a projel cílem se ztrátou pouze půl sekundy. Kromě etapy tak DSM-Firmenich získal také červený dres pro lídra celkového pořadí. Oblékl si ho Ital Lorenzo Milesi, čerstvý mistr světa v časovce v kategorii U23. Ten je také nejlepším mladým závodníkem, bílý dres za něj poveze jeho týmový kolega Max Poole z velké Británie. 

"Ne, tohle jsem nečekal," přiznal Milesi po závodě. "Je to skvělý pocit. Je to krásné pro celý tým. Bylo to velmi emotivní. Bylo to těžší než mistrovství světa. Trochu jsme riskovali, ale měli jsme dobrý plán. Toho jsme se drželi a fungovalo to dobře. Z vítězství máme velkou radost," řekl mladý časovkářský talent.

Kompletní výsledky najdete na ProCyclingStats.com.