Santos Festival of Cycling není závodem zařazeným do kalendáře UCI, jedná se o náhradní program za zrušený etapový závod série WorldTour Tour Down Under. Závodu se účastní je domácí závodníci a nejlepší zatím jsou jezdci působící ve WorldTour. V první etapě zvítězil Luke Durbridge (BikeExchange). Australský mistr v časovce použil své mimořádné tempařské schopnosti a strávil 80 kilometrů v sólovém úniku. 

Peloton závodníků se poprvé rozdělil v prvním průjezdu stoupání Menglers Hill, kde se z hlavního pole uvolnil Durnbidge a pokračoval sám. Za ním se vytvořila skupina jezdců, ve které nechyběl ani vítěz Czech Tour Damien Howson (BikeExchange). Durbridge postupně navyšoval vedení, protože ve stíhací skupině nebyla síla a vůle s tím něco udělat. Australan získal až 4 minuty náskoku, který se při průjezdu cílem snížil na 2:24. Pro druhé místo si dojel Raphael Freiensten (InForm Insight TM Make) a třetí skončil Howson. 

„Myslím, že tohle opravdu nebylo v plánu," směje se vítěz závodu v cíli. „Je zřejmé, že jsme cítili velký tlak, protože jsme zde jediným týmem WorldTour. Všichni závodníci jsou motivovaní a jsem rád, že mi to vyšlo."

„Tak nějak jsem si řekl: ´Buď trochu odvážný a jdi do toho, je to jen 100 kilometrů.´ Ale když jsem vyrazil a bylo 40 stupňů, 100 kilometrů byla ještě dlouhá cesta. Jel jsem si pro rychlostní prémii, trochu jsem se na chvíli zmáčkl a nikdo se se mnou neudržel. Poté, co jsem získal náskok, jsem pokračoval ve svém tempu. Je to můj styl, většinu roku to dělám na na čele pelotonu, takže jakmile měl náskok, věděl jsem, že zvládnu udržet pěkné tempo,“ dodává Durbridge.

Matt Wilson, sportovní ředitel BikeExchange, byl s výsledkem závodu spokojený: „Bylo to hodně brzo, když Luke odjel, ale měl za sebou silný tým, což ostatním týmům ztěžovalo práci a snahu se k němu dostat. Vzadu jsme to měli pokryté, a Durbovi nedošlo, prostě jen navyšoval náskok. Nyní jsme v úžasné pozici, máme nejsilnější tým v závodě a získali jsme náskok dvě a půl minuty, takže jsme si nemohli přát nic víc.“

Santos Festival of Cycling - 1. etapa:
1. Luke Durbridge (Team BikeExchange) 2:34:51
2. Raphael Freiensten (InForm Insight TM Make) +02:24
3. Damien Howson (Team BikeExchange) +02:24

Kompletní výsledky najdete na TourDownUnder.com.