Vysoký Ital je považován za nejlepšího specialistu na časovky na světě, třikrát se zúčastnil elitního mistrovství a třikrát se postavil na stupně vítězů. V roce 2019 skončil třetí za Rohanem Dennisem a Remcem Evenepoelem, o rok později v italské Imole slavil první titul, který loni obhájil. Se dvěma zlaty a jedním bronzem je pátým nejúspěšnějším závodníkem na světovém šampionátu v celé osmadvacetileté historii. 

Na šampionát se připravuje od Tour de France, na mistrovství Evropy v Mnichově byl až třetí se ztrátou devíti sekund na Stefana Bisseggera, ale na podzim mívá lepší formu, světový šampionát je pro něj mnohem důležitější akcí. Cílem je třetí titul v řadě, o tom není pochyb. Načerpané kondice se pokusí využít nejenom na časovkářském mistrovství, ale také při pokusu o nový světový rekord v hodinovce. Jeho pokus se bude konat 8. října ve švýcarském Grenchenu a cílem je překonat nový rekord 55,548 km/h britského cyklisty Dana Bighama.

Bigham je specialistou týmu Ineos Grenadiers na aerodynamiku a bude se tedy podílet na pokusu o překonání sebe samotného. "Těším se na tuto výzvu, i když to bude hodina čistého utrpení," říká Ganna. "Bude zajímavé zjistit, jak vydrží mé tělo a kolik dokážu ujet - je to příležitost opravdu otestovat své fyzické i psychické limity. Je to důležitý krok v mé kariéře."

Nejdříve se však soustředí na pouze 34,2 km dlouhou časovku v Austrálii. Gannovi by možná vyhovovala o něco delší trať, ale vyhrávat umí i kratší časovky. Celkové převýšení je pouze 312 metrů, není to příliš náročná trať, ale jede se ve městě a na závodníky čeká spousta zatáček. Důležitý bude nejenom výkon v pedálech, ale také technika jízdy a schopnost držet tempo v nepravidelném terénu.

Remco Evenepoel se elitní časovky na světovém šampionátu zúčastnil dvakrát a pokaždé si odvezl medaili. V roce 2019 stříbrnou a loni bronzovou. Letos je v životní formě a chce vyhrát. "Tvrdě jsem na časovce pracoval. Můj nejhorší letošní výkon je druhé místo, což by v neděli bylo velmi dobré. I když samozřejmě chci vyhrát. Svou roli v tom sehraje i momentální forma," řekl Evenepoel na tiskové konferenci před zahájením mistrovství.  

Do Austrálie přiletěl přímo z Madridu, kde slavil své první celkové vítězství na Grand Tour. Zbyly mu po třech náročných týdnech nějaké síly? "Už jsem si odpočinul. Čtyři dny jsem to bral úplně klidně a to mi udělalo dobře. Věděl jsem předem, že to tak bude. Byl jsem na to psychicky připravený. Když můžete reprezentovat svou zemi, jen tak si to nenecháte ujít. Říká se, že po Grand Tour je forma nejlepší a člověk může jet o zub těžší převod. V to doufám."

Pokud by Evenepoel zvítězil, stal by se historicky nejmladším mistrem světa. "Žádný tlak už necítím. Moje sezóna je více než úspěšná. Ale na tréninku jsem měl dobrý pocit a opravdu chci vyhrát."

Na titul si brousí zuby i další závodníci. Například poslední dva evropští mistři ze Švýcarska, Stefanové Bissegger a Küng. Na start se chystá také Tadej Pogačar. Nejvíce všestranný cyklista současnosti není specialistou na časovky, loni skončil desátý s velkou ztrátou a úspěšnější je v časovkách na etapových závodech. Pro Pogačar jde především o test výkonnosti a dobrý intenzivní trénink před závodem s hromadným startem. Medaile je teoreticky možná, ale favoritem není.

Mezi adepty na přední umístění patří také Yves Lampaert, Ethan Hayter, Bauke Mollema a Rémi Cavagna. Česká reprezentace se účasti dobrovolně vzdala, kvůli vysokým nákladům cestují pouze tři muži z šesti možných a žádný nepojede časovku.