Taktika celku BikeExchange v 11. a 12. etapě Vuelty měla k dokonalosti daleko. Zejména v 11. etapě. Tým pod vedením sportovního ředitele Juliana Deana se ve středu rozhodl pracovat po většinu etapy na čele pelotonu a stahoval uprchlíky. Dean a jeho kolegové se domnívali, že Matthews má v dojezdu do Valdepeñas de Jaén dobrou šanci vyhrát. 

Jenže extrémně strmý dojezd do jihošpanělského města Matthewse ve skutečnosti nevyhovoval vůbec. Dojezd, který připomíná stoupání Mur de Huy z klasiky Valonský šíp, skončil soubojem nejlepších vrchařů a vítězstvím Primože Rogliče. Matthews cílem projel na 23. místě se ztrátou 34 sekund. 

"Poslední kopec ve skutečnosti nebyl nejtěžší, byl to ten předposlední výjezd. Kde jsem si fakt dával. Museli jsme sjíždět únik, takže se jelo rychle, ale byl to konec etapy, rychle by se jelo i kdyby už uprchlíci vpředu nebyli. Ve sjezdu jsem se snažil vybojovat pozici na čele. Dali jsme do toho všechno, ale bylo to těžší, než jsem očekával. Bohužel, únik byl silnější, než by bylo dobré a abych mohl jet v tom posledním kopci o vítězství, musela by etapa být úplně snadná," řekl v cíli 11. etapy Michael Matthews.

A v tom byl ten problém. Tým obětoval spoustu sil pro velmi nejistý výsledek. BikeExchange předvedl výborný výkon, kolegové Michaela Matthewse uprchlíky dostihli, ale pracovali pro někoho, kdo rozhodně nebyl favoritem. A síly jim chyběly i následující den. 

Ve 12. etapě měl Michael Matthews mnohem lepší šanci, dvě stoupání v druhé polovině etapy zabránily nejrychlejším spurterům jet o vítězství a ve zbylém pelotonu byl Matthews papírově možná nejrychlejší. Jenže BikeExchange tentokrát nepracoval. nechal to na dalších týmech, aktivní byl především UAE Emirates. A fungovalo to, UAE Emirates dostihl skupinu uprchlíků v posledním kopci, ale zaútočili zde čtyři čerství závodníci a v závěru se musel zapojit i BikeExchange. 

Australská sestava dostihla nejodolnějšího uprchlíka Jaye Vinea 500 metrů před cílem, ale spotřebovala k tomu všechny domestiky. Matthews měl před sebou už jen velmi unaveného Luku Mezgece. Slovinec se snažil rozjet spurt, ale v tom zasáhl Jens Keukeleire a rozjel mnohem rychlejší sprint Magnusovi Cortovi.

Keukeleire byl tak rychlý, že Mezgece utrhl. Slovinec odpojil svého lídra Michaela Matthewse, který musel začít spurtovat daleko před cílem a ani se ke Cortovi a Andreovi Bagiolimu nedostal. Magnus Cort byl opět tím, kdo zabránil Australanům v úspěchu. V 11. etapě dlouho bojoval v úniku a udržoval peloton v napětí a ve 12. etapě porazil Matthewse v přímém souboji.

"Po včerejšku to bylo těžké," přiznal Matthews v cíli 12. etapy. "Byli jsme všichni vpředu v závěru etapy, i když jsem v obou kopcích trpěl, kluci mě dostali dopředu. Už v prvním kopci jsem týmu řekl, že o vítězství dnes nepojedu. Myslel jsem, že to na mě bude příliš těžké, ale přežil jsem v pelotonu a kluci řekli, že budeme spurtovat."

V dojezdu nám Magnus Cort odskočil, načasoval si to lépe než já. Ale celkově to byl od nás dobrý výkon," dodává Matthews. 

Julian Dean svůj tým pochválil: "Dnešek je samozřejmě zklamáním, ale tým byl opravdu dobrý. Dali do toho vše. Měli jsme na konci etapy víc lidí a dostihli jsme ty čtyři v úniku. Nedopadlo to tak, jak jsme si představovali, ale ještě pár etap zbývá. Dnešek si rozebereme a zítra jedem dál." 

Matthews se po návratu do BikeExchange vítězství ještě nedočkal. Jeho nejlepším výsledkem bylo druhé místo v úvodní etapě Tour de France a také druhé místo v konečném pořadí bodovací soutěže na Tour. Na Vueltu se vydal pro aspoň jedno vítězství, ale v rychlých dojezdech nemůže pravým sprinterům konkurovat a v těžších etapách to zatím taky nejde. Ale minimálně ještě dvě příležitosti mít bude.