Mezinárodní olympijský výbor se podle Het Laatste Nieuws snaží sloučit konání Olympijských her s pandemií koronaviru. A důležitou součástí boje s nemocí covid-19 bude právě dvoutýdenní karanténa po příletu do Japonska. To je však pro mnohé sportovce zásadní problém. Především pro cyklisty a cyklistky. Silniční závody jsou na programu od 24. července do 28. července. 

Tour de France se v příštím roce koná v posunutém termínu od 26. června do 18. července. Není tedy možné projít dvoutýdenní karanténou. Závodníci by se buď museli vzdát startu na Tou de France, nebo ji opustit v polovině. Obě možnosti jsou pro některé týmy a jejich sponzory neakceptovatelné. Například Mathieu van der Poela čeká debut na Tour de France, ale jeho hlavním osobním cílem je olympijský závod horských kol. 

Het Laatste Nieuws uvádí, že Belgický olympijský výbor se snaží vyjednat výjimku pro cyklisty. Ale neočekává se, že by Mezinárodní olympijský výbor vyhověl. Podle Svena Vanthourenhouta, trenéra belgického národního týmu, je to zásadní problém: "Nedokážu si představit, že Greg Van Avermaet nebo Wout van Aert zahájí Tour a po deseti dnech odjedou. Do konce ledna bych rád věděl, koho si pro Hry mohu vybrat. Pochopím, jestli se Wout van Aert rozhodne pro Tour.“

Olympijské hry jsou důležitým cílem pro Remca Evenepoela, pro kterého by to však neměl být problém, protože se na Tour de France nechystá. Podobně je na tom také Roman Kreuziger. Zkušený český cyklista v příští sezóně Tour de France určitě nepojede a může se připravovat cíleně na Hry.  

Olympijský závod s hromadným startem je vhodný pro nejlepší vrchaře, kteří se s velkou pravděpodobností představí na Tour de France. Závod v Tokiu tím tedy přijde o účast nejlepších jezdců z Tour de France. A pro týmy a jejich lídry má Tour mnohem větší význam a je také mnohem pravděpodobnější, že se závod bude konat. Hry v Tokiu jsou stále ve velkém nebezpečí.   

Problém mají i ženy. Poslední etapa Giro Rosa se jede 11. července a silniční závod žen je na programu 25. července. Oba závody proto není možné stihnout. Pro ženy jsou ale prestižnější Olympijské hry a nejlepší cyklistky dají pravděpodobně přednost japonskému závodu.